- Jeg er stolt over å være fra Bakklandet - en ekte «bakklandsramp», sier 78-åringen.

Han har fått motorsykkelen sendt med båt fra Los Angeles til Oslo. Med seg på turen har han barnebarnet Kimberly (19). Det er hennes første tur til Norge, og så langt har de kjørt opp Vestlandet - deriblant en stopp i Stavanger.

- Da gikk vi på Preikestolen, men på turen ned merket jeg virkelig at jeg begynner å bli gammel, sier Martinsen.

Startet i Alaska

Han forteller om tøffe tider på Bakklandet i etterkrigsårene. Familien bodde i en liten leilighet og hadde utedo i smuget. Faren var snekker, men det var moren hans som virkelig var drivkraften for å flytte til et helt nytt land.

Familien på fire, han hadde en søster som var ni år på denne tiden, bosatte seg i Seattle. Inge begynte å jobbe på en laksefabrikk om sommeren, og han fikk etter hvert virkelig smaken for yrket. I 1963 valgte Inge og hans kone Rita å bosette seg i byen Sand Point i Alaska. Der startet de en forretning som solgte varer til fiskere i delstaten nordvest i USA.

- Vi var også den eneste forretninga i byen som hadde brennevinsutsalg, sier han humrende.

Forretningen gikk godt, og i 1993 solgte de den - og Inge har siden han var 53 år gammel vært pensjonist.

Han er i dag bosatt i Palm Desert i California åtte måneder av året, og bruker de resterende fire i Seattle. Han har også en «timeshare»-leilighet i Mexico, foruten et hjem i Florida. Tidligere hadde han også en feriebolig på Hawaii.

- Vi brukte mye tid på idrett

På Bakklandet møter Inge sin barndomsvenn Arne Hellen.

- Inge har vært usedvanlig flink til å holde kontakten, sier Hellen.

De mimrer tilbake til barndomsårene. Arne vokste opp på Møllenberg, og de ble venner gjennom sju års skolegang på Bispehaugen skole.

- Vi brukte mye tid på idrett, sier de samstemt, og blir enige om at de hadde tre norgesmestere i forskjellige idretter i samme klasse.

I 1970, da Arne skulle ta mer utdanning, tok han med seg kone og tre barn og flyttet til Seattle. Og det var mye grunnet det nære vennskapet til Inge.

Martinsen har flere ganger vært tilbake i Trondheim og Norge etter at familien flyttet til Amerika. Og en del av de gangene har det vært kun for å se Rosenborg spille kamp.

- Jeg har reist hjem tre ganger bare for å se dem i cupen, forteller han.

- Levd et fargerikt liv

Martinsen har brukt mye tid på motorsykkel gjennom livet. Han forteller om mange lange kjøreturer i USA. Han har flere ganger vært på motorsykkelrallyet Sturgis. Men den tiden er over nå, forteller han.

- Det er et «hurraliv» for ungdommen.

På skiltet på motorsykkelen står det «Kasadu». Han har hatt mye moro med det blant venner i California.

- En gang vi var ute og kjørte, spurte han ene «What does kasadu mean». «What do you mean?», kontret jeg, og slik ble det gående, forteller en latterfylt Martinsen.

Neste stopp på turen for ham, er Mo i Rana. Deretter skal han til Harstad, der han skal selge sin 2008 modell Honda-motorsykkel til en slektning. Etterpå setter han kursen til Mexico.

- Jeg har levd et fargerikt liv, og jeg elsker å reise og farte, sier Martinsen.

Barnebarnet Kimberly Luke (19), som studerer til å bli sykepleier i Seattle, utenfor bygningen der bestefar Inge Martinsen vokste opp. Foto: Sigurd Lein Hernes
Dette skiltet har ført til mange artige samtaler i USA, forteller Martinsen. Foto: Sigurd Lein Hernes
Inge Martinsen tilbake på Bakklander, der han vokste opp. Foto: Sigurd Lein Hernes