Tidligere sekretariatsleder i Aps stortingsgruppe, statssekretær ved Statsministerens kontor og mangeårig pressemann, blant annet sjefredaktør i Nordlys, Hans Kristian Amundsen (58) døde på en joggetur søndag. Politiet etterforsker dødsfallet, men har ingen mistanke om at det har skjedd noe kriminelt. Dødsfallet skjedde ved hans hjemsted i Porsanger i Finnmark.

- Det var et sjokk å få høre om dette. Hans Kristian var jo en familiefar. Han har små barn, og voksne barn. Det er hjerteskjærende at de ikke lenger har en far i live. Det er en påminnelse om å nyte livet, det kan brått være over, sier stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol.

Hun kjente Hans Kristian Amundsen fra tida da han var sekretariatsleder i Stortinget, og da han var statssekretær ved Statsministerens kontor.

- Hans Kristian var en markant stemme fra Nord-Norge, også som redaktør og pressemann i Nordlys i mange år.

Kjerkol sier at Amundsen var god til å finne ordene, de som var små og nær nok.

- Jeg har sett i sommer at han har skrevet godt om andre som døde, som Thorvald Stoltenberg og Jan Henry T. Olsen. Nå er det noen andre som må finne ordene om Hans Kristian.

-Aldri i tvil om Hans Kristian

Karianne Tung, tidligere stortingsrepresentant og fylkesleder i Sør-Trøndelag fikk ikke vite om dødsfallet, før hun leste om det.

Karianne Tung sier at Hans Kristian Amundsen var en som så og lyttet da hun var stortingsrepresentant.

- Jeg er litt i sjokk ennå. Han var en fantastisk mann og kollega. Dette er altfor tidlig.

- Hvilke kvaliteter hadde han?

- Som sekretariatsleder var han en mann som alltid hadde tid til å prate, om det var stort eller smått, profesjonelt eller privat, så sto han der og tok imot. Det er ikke alltid livet på Stortinget er like enkelt, men Hans Kristian så folkene rundt seg. Det er en egenskap mange har å lære av. Jeg vil huske humøret, latteren og ærligheten hans. Hans Kristian er en tydelig mann. Du er aldri i tvil om hva Hans Kristian mener. Nesten alltid etterfulgt av en latter.

- Også når det er alvor?

- Ja. Også når det er alvor må man trekke på smilebåndet. Vi kunne være rykende uenige, men gode venner. Du føler deg trygg når du kan diskutere med slike folk. Han er ærlig og kritisk.

Tung kaller han en av Norges beste penner.

- Norge har blitt en viktig samfunnsdebattant fattigere. Han har jo også formulert mange kloke ord, formidlet av andre – blant annet Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre. For familien, og barna spesielt må dette være helt forferdelig. Vi er mange som er i sjokk og sorg i dag.

- Hjelp til å finne retningen

Stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, Arild Stokkan Grande, jobbet nært med Hans Kristian Amundsen om Aps mediepolitikk. Han kaller Amundsen en ordenes mester.

- Hans ordvalg samlet nasjonen etter 22. juli og ga oss alle hjelp til å finne retningen da det var som mørkest, skriver Grande til Adresseavisen.

Grande sier at Amundsen alltid ga meget tydelige, ærlige og gode råd og tilbakemeldinger.

- Han var kjapp i kommentaren og hadde en svært god sans for humor. Det er usigelig trist at han er borte. Vi tenker på hans nærmeste som nå har det tungt, og vi står sammen med dem i sorgen.

Amundsen trakk seg som sekretariatsleder for Ap-gruppen på Stortinget i vinter. Bakgrunnen var samarbeidsproblemer i etterkant av varslingssakene mot Trond Giske.Nå jobbet den tidligere redaktøren med en bok om 22. juli.

I 2013 giftet Amundsen seg med NRK-journalist Karen Marie Berg.

Berg har mandag uttrykt sin sorg på Facebook:

- Nå er alt mørkt. Vår elskede pappa og kjæreste døde i går. Han dro ut på en joggetur i går formiddag og kom ikke tilbake. Jeg klarer ikke å ta innover meg at vi skal leve videre uten deg, men du vil være med oss hver dag. Vi elsker deg uendelig høyt, min kjære.

Amundsen etterlater seg fem barn.

Arild Stokkan Grande mener Amundsen klarte å gi retning i en vanskelig tid. Foto: LEIF ARNE HOLME