- Vi vil ikke gå på asfalt når vi er på tur i marka. Når løpere på rulleski kommer i stor fart, kan lett farlige situasjoner oppstå, sier Ingrid Karlsen.

Hun bor på Flatåsen og bruker marka nærmest daglig. Den nye rulleskiløypa har ført til flere henvendelser til Adresseavisen fra folk som lurer på hva som skjer. Avisen har også hatt leserinnlegg om saken.

- Det hevdes at altfor mange er inaktive, flere må ut og mosjonere. En asfaltert rulleskiløype kan bare et fåtall bruke. Trondheim kommune burde heller ha brukt de mange millionene løypa koster på å få flere opp fra sofaen og ut i marka, mener Karlsen.

Hun tenker også på barnefamilier og folk med hunder som er ivrige bruker av turstien. Den blir nå gravd opp og asfaltert. Hvor skal de gjøre av seg? En annen som har kontaktet Adresseavisen, lurer på saksgangen i prosjektet. Har f.eks. Naturvernforbundet og andre fått uttale seg, og er det forsøkt holdt bydelsmøte om utviklingen av området?

- Området rundt den nye rulleskiløypa er sperret av. Hvor er det planlagt at vi som er mosjonister skal gå når løypa er ferdig, spør Karlsen.

Vel fire km lang

Geir Paulsen, utbyggingsleder for Granåsen og VM på ski i Trondheim kommune, forteller at den nye rulleskiløypa er på 4,1 km og skal bindes sammen med den eksisterende på 2,5 km på østsiden av området. Den vil være viktig for skiløperne både ved Heimdal videregående skole, klubbene og mosjonister. Dette skal gi en god treningsløype om sommeren for langrenn og skiskyting. Den nye rulleskiløypa følger de eksisterende langrennstraseene.

- Det vært et stort ønske fra skimiljøet å utvide traseen for rulleski i Granåsen. Samtidig legges det til rette for friluftsinteresser. Der det er hensiktsmessig er stien lagt dobbel med egen sti av grus ved siden av asfalten slik at folk med hunder og barnevogner kan ferdes, opplyser Paulsen.

Han legger til at turgåere kan fint gå i rulleskitraseen. Den er åtte meter bred totalt, rulleskidelen er på fire meter. Flere steder krysser sykkelstier traseen på tvers. Det skjer fortrinnsvis på toppene der rulleskiløperne har lavest fart. I 2019 er det planer om å utvide rulleskiløypa på vestsiden med ytterligere 500 meter.

Lysløype og snøproduksjon

Bystyret vedtok utbygging av Granåsen øst og vest 31. mai. Prosjektet innbefatter utvidelse av bl.a. langrennstrasé, lysløype, anlegg for snøproduksjon og rulleskiløype. Kostnadsrammen for utbygging av Granåsen øst er på 40,5 millioner kroner, som ikke inkluderer forberedende arbeider samt asfaltering for rulleskiløype, som har en kostnad på 7,5 millioner kroner.

Bystyret ber rådmannen finne inndekning for resterende beløp til rulleskiløype øst ut over bidragene som kommer fra skikretsen, fylkeskommunen og ordinære spillemidler innenfor handlings- og økonomiplanen 2018–2021. Videre har bystyret vedtatt en kostnadsramme på 19 millioner kroner til utbygging av Granåsen vest for 2019.

Geir Paulsen forteller at den nye rulleskiløypa vil bli brukt som skitrasé om vinteren.–Med et anlegg for snøproduksjon og lysløype vil området bli mer attraktivt, sier han.

Granåsen er årlig arrangør av verdenscupen i hopp og kombinert. I 2020 skal world cup langrenn (Mid-Scandinavian Tour) arrangeres i Midt-Sverige og Midt-Norge. Finalene skal gå i Granåsen 22.–23. februar. Arrangementet forutsetter løypenett og infrastruktur som tilfredsstiller FIS sine krav. Touren vil være høydepunktet i sesongen 209/2020 (en sesong uten VM eller OL) og er svært viktig for skiregionen Jämtland og Trøndelag.

FIS stiller nye krav

Dagens langrennsløyper i Granåsen tilfredsstiller ikke kravene til det internasjonale skiforbundet stiller til internasjonale konkurranser. Løypene ble i all hovedsak opparbeidet til VM på ski i 1997. Siden da har konkurranseformene utviklet seg vesentlig med flere fellesstarter og sprintøvelser.

Utbyggingsleder Geir Paulsen understreker at siden anlegget i Granåsen skal tilpasses hverdagsbruk og store arrangementer som VM på ski, må traseene utformes slik at de fyller kravene til internasjonale langrennskonkurranser og samtidig gir fleksibilitet til utforming av gode løyper for barn, unge og mosjonister. Også hensynet til funksjonshemmede må ivaretas.

For å sikre stabile skiforhold gjennom vinteren, er det behov for anlegg for snøproduksjon. Granåsen har i dag et manuelt anlegg som forsyner 2,5 km av løypene og hoppbakkene. Dette anlegget trenger oppgradering og må utvides.

Gir minimale inngrep

Paulsen presiserer at en oppgradering av langrennstraseene i Granåsen i stor grad følger de eksisterende traseene fra 1997.–Dette medfører minimale inngrep i marka i området rundt Granåsen og reduserer belastningen på miljøet, sammenlignet med om man skulle lage nye traseer, sier utbyggingslederen.

Kommunaldirektør Ola By Rise sier han skjønner godt at folk, som bruker området ofte, vil at det skal være som i dag. De ønsker ingen inngrep i naturen.

- Jeg har full forståelse for at noen reagerer på det som skjer i Granåsen, men utbyggingen er vedtatt av bystyret, sier By Rise.

Treningsløype: Den nye rulleskiløypa følger den eksisterende stien og skal gi en god treningsløype om sommeren for langrenn og skiskyting. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen
Har forståelse: Kommunaldirektør Ola By Rise sier han skjønner godt at folk, som bruker området ofte, vil at det skal være som i dag. Foto: Morten Antonsen
Mer brukt: Geir Paulsen forteller at den nye rulleskiløypa vil bli brukt som skitrasé om vinteren. – Med et anlegg for snøproduksjon og lysløype vil området bli mer attraktivt, sier han. Foto: Morten Antonsen
Motstander: - Vi vil ikke gå på asfalt når vi er på tur i marka. Når løpere på rulleski kommer i stor fart, kan lett farlige situasjoner oppstå, sier Ingrid Karlsen. Foto: Privat
Utvider: Geir Paulsen, utbyggingsleder for Granåsen forteller at en ny rulleskiløype på 4,1 km skal bindes sammen med den eksisterende på 2,5 km på østsiden av området. Her i vinterlige omgivelser. Foto: Christine Schefte
Nye løyper: Dette er en oversikt over planlagte løypetraseer i Granåsen. Dagens er på 2,5 km, men den som nå bygges blir på 4,1 km, med ytterligere 500 meter neste år. Foto: Trondheim kommune
Etterlengtet: Finne penger: Bystyret ber rådmannen finne inndekning for resterende beløp til rulleskiløype øst ut over bidragene som kommer fra skikretsen, fylkeskommunen og ordinære spillemidler innenfor handlings- og økonomiplanen 2018–2021. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen