Barareh Heidari Nasserad, som hun da het, fikk avslag tre ganger, men til slutt opphold, til stor glede i lokalsamfunnet på Skogn.

Det var stort engasjement i lokalsamfunnet for at tenåringsjenta ikke skulle sendes ut i 2007. Barnevernet hadde gitt den unge Bahareh en fosterfamilie på Skogn, der hun også fikk sitt nye trønderske etternavn. Heidi Klokkervold, nå saksbehandler i barnevernet i Trondheim, da i Fellesorganisasjonen (FO), fungerte som Baharehs støtteperson i flere år. Hun tok initiativ til at Bahareh skulle slippe å bo på asylmottak.

- Fantastisk fosterfamilie

- Hun hadde det ikke bra der, følte seg utrygg, som mindreårig jente med mange menn rundt. Jeg fikk omsorg for henne, jeg ønsket slett ikke at hun skulle sendes tilbake og giftes til en gammel mann. Så fikk hun komme til en fantastisk fosterfamilie, og det gjorde hele forskjellen, sier Klokkervold.

LES OGSÅ: Vil adoptere fosterdatteren

Adresseavisen skrev mange saker om den da 17 år gamle Bahareh Letnes, som søkte opphold, ikke fordi hun var politisk flyktning, men fordi hun skal ha blitt truet av sin egen familie om å tvangsgiftes. I et større intervju i Adresseavisen fortalte hun at faren mishandlet henne og truet henne til å gifte seg med en gårdeier for å slippe å betale husleie.

«Jeg vil heller ta mitt eget liv enn å dra tilbake til Iran. Familien har snudd meg ryggen etter at jeg flyktet. Tre av mine søstre er blitt tvangsgiftet. Det ble også min mor i sin tid. Et slikt liv vil jeg ikke ha», uttalte Bahareh i et intervju med Adresseavisen i januar 2007.

- En solskinnshistorie

Til tross for dette, fikk hun avslag på sin søknad, og hun ble sendt tilbake til Iran.

- Norske myndigheter hadde ikke sørget for at papirene var i orden. Familien fikk de heller ikke kontakt med. Hun ble derfor sendt tilbake til Norge og fikk opphold. Det ble til slutt en solskinnshistorie, forteller Klokkervold.

Adresseavisen har forsøkt å få en kommentar fra familien nå, men har ikke oppnådd kontakt.

Tirsdag bekreftet Per Sandberg at de to er kjærester. Sandberg og statsminister Erna Solberg har bekreftet at Sandberg brøt retningslinjene da han ikke opplyste om sin Iran-reise i forkant. Sandberg hadde med sin jobbtelefon til Iran, og den blir nå sjekket av PST.

Klokkervold mener at det er første gang Letnes er tilbake i hjemlandet. Hun har ikke vært i kontakt med Letnes i det siste, men hun mener det var en forutsetning for å ta turen at hun hadde noen å reise sammen med.

- Det gir en trygghet å reise sammen med noen, påpeker hun.

- Var Letnes regimekritisk den gang?

- Jeg vil si at hun var veldig lite politisk. Hun er en veldig søt og snill jente som forsøker å bygge en framtid for seg. Når jeg ser sosiale medier renne over av konspirasjonsteorier, blir jeg litt skremt. Det må være tøft og sårende for henne å stå i. Per Sandberg er en dreven politiker, det er ikke Barareh. Dette fortjener hun ikke, jeg skulle ønske folk kunne være mer forsiktig med hva de formidler, sier Klokkervold.

Adresseavisen har spurt Letnes om intervju, og hun svarer på sms: «Jeg har ingen kommentar nå, men jeg vil svare på alle spekulasjoner, påstander og konspirasjonsteorier senere», skriver hun.

- Modig Bahareh

Letnes' advokat fra den gang, Leif Strøm, mener Barareh Letnes tok en risiko da hun reiste til Iran med Per Sandberg nylig.

- Det står respekt av dem som tar sjansen, men de bør være klar over at det er en risiko å ta. Man kan få problemer med å være så modig som hun er.

- Men Barareh Letnes har uttrykt støtte til sittende president. Er ikke det med å minske risikoen?

- Det vil det være. Men Barareh har også uttrykt at hun sto i fare for å tvangsgiftes. Å hevde dette kan være en fornærmelse mot regimet i seg selv og en indirekte regimekritikk som gjør at hun må trå varsomt.

At hun har dobbelt statsborgerskap mener Strøm øker risikoen og viser til Haagkonvensjonen av 1932, der det står at en stat ikke kan yte diplomatisk beskyttelse til en av sin statsborgere mot en annen stat dersom borgeren også er statsborger i den annen stat.

- Hvis det oppstår problemer, er det større risiko ved dobbelt statsborgerskap. Det gjør at Norges muligheter for å bistå, blir mindre, for ikke å utløse en diplomatisk krise, sier han.

Strøm sier at også andre farer kan lure ved å reise hjem. I Letnes' tilfelle mener Strøm det kan være gamle, uavklarte, æresrelaterte spørsmål, siden hun var truet med tvangsgifte.

- Generelt vil jeg si at altfor mange tar store sjanser ved å reise til hjemlandet. Mitt råd til mine klienter er at de skal være svært forsiktige med det. Jeg tror heller ikke at hennes reisefølge har noe han skulle sagt hvis regimet finner noe å reagere på, for eksempel den tidligere asylsaken, sier Strøm.

Jublet over innstramming på «ferieasyl»

Adresseavisen intervjuet Per Sandberg etter at stortingsflertallet hadde blitt enige om en asylavtale i 2015. Da var en av seirene han trakk fram at Frp hadde fått gjennomslag for bortfall av beskyttelsesbehov når asylsøkere reiser tilbake til hjemlandet. Ifølge nettstedet Faktisk, var et eget punkt i avtalen at Justis- og beredskapsdepartementet skulle lage en instruks om tilbakekalling av oppholdstillatelse for flyktninger som har dratt på ferie eller besøk til hjemlandet. I avtalen het det:

Slike hjemreiser kan utgjøre misbruk av asylinstituttet og indikere at det ikke forelå et reelt beskyttelsesbehov da oppholdstillatelsen ble gitt. Det er viktig at det reageres synlig på dette og at tillatelser blir vurdert tilbakekalt.

Her er intervjuet der Sandberg er fornøyd med innstrammingene i asylpraksisen

Etter dette har Sylvi Listhaug da hun var justisminister oppfordret folk til å melde fra til UDI når det vet om flyktninger som drar tilbake til hjemlandet.

Da Sandberg fikk spørsmål om dette i NRKs Dagsnytt 18 svarte han:

– Dette er en norsk statsborger. Jeg tror neppe noen regjering eller noen statsråd eller justisminister får gjennom et lovverk som skal sende norske statsborgere ut av dette landet.

Ifølge Folkeregisteret er Bahareh Letnes norsk statsborger. Hun har dermed de samme rettighetene til å reise til andre land som alle andre norske statsborgere, ifølge UDI.

Adresseavisen har forsøkt å få kontakt med Per Sandberg, men ifølge hans pressekontakt, Martine Røiseland, er han ikke tilgjengelig.

Faksimile av Adresseavisens forside 10. mars 2008. Foto: Faksimile
Heidi Klokkervold i Fellesorganisasjonen, som fungerte som Bahares støtteperson i flere år, hjalp til slik at Bahareh fikk flytte ut av asylmottaket da hun var 16 år. Foto: Mariann Dybdahl
Foto: Skjermdump/Instagram
Her er det klart at Barareh Letnes har fått opphold i Norge. Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen
Barareh Letnes tidligere advokat, Leif Strøm, mener det er risikabelt å reise til Iran. Foto: Morten Antonsen
Bahareh Letnes viste stor glede da hun fikk opphold, tok flagget og danset rundt Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen