Mens ordføreren har vært på ferie, har hun fått kritikk fra opposisjonsleder, Høyres ordførerkandidat, Ingrid Skjøtskift, for ikke å ha tatt ansvar for det som har skjedd i Kystad-saken.

Riksadvokaten ga Adresseavisen et helt spesielt innsyn i avhør og beslag gjort hos to av Trondheim mektigste politikere gjennom en årrekke – tidligere leder i Sør-Trøndelag Ap Rune Olsø og hans venn gruppeleder for Ap i bystyret, Geir Waage Der kom det fram at Rune Olsø ikke bare formulerte merknaden om Kystad i bygningsrådet, men formulerte store deler av selve bystyrevedtaket om grønn strek og byutvikling (les hovedpoengene i en egen faktaboks nederst i saken) eller les denne saken: Den inhabile Rune Olsø formulerte selve vedtaket, ordføreren visste ingenting.

Dette skjedde uten at ordfører og resten av Aps gruppe visste noe, for det var Aps gruppeleder Geir Waage som videreformidlet dette som sitt. Også to andre Ap-politikere var med på deler av kommunikasjonen.

- Selv om du ikke har visst, er det et topplederansvar å skulle vite, påpeker Skjøtskift. Har du vurdert å trekke deg på grunn av det som har skjedd?

- Nå er det veldig godt dokumentert at jeg faktisk ikke har visst om det som har skjedd. Hvordan skulle jeg kunne vite at det fantes en slik avtale som Adresseavisen avdekket, hvor det er bestemt utbetaling knyttet til en konkret formulering i et bygningsråd? Også Økokrim-etterforskningen har vist at det som skjedde helt bevisst er blitt holdt skjult for oss andre. Hvis noen ønsker å holde interesser skjult, så er det mulig å gjøre det, og det var det som skjedde her, sier Rita Ottervik og angriper Skjøtskift:

- Jeg må si at jeg synes det er rimelig spesielt at Ingrid Skjøtskift anklager meg for ikke å ta ansvar, når det er nettopp det jeg har gjort, gjennom blant annet å gå inn for et lobbyregister. Trondheim vil bli den første byen i Norge som får dette, og det vil være med å bevisstgjøre alle bystyremedlemmer om hvilke roller de har. Dette har Høyre gått mot, det blir spennende å se om de fortsatt ikke vil vise den åpenheten et lobbyregister innebærer når saken snart kommer til bystyret.

- Men også med et lobbyregister kan de som virkelig ønsker å skjule noe, fortsatt gjøre det?

- Ja, det er riktig. Men det er med på å bevisstgjøre deg på din rolle hele veien og minne alle om å være føre var. Man kan aldri hundre prosent gardere seg, men den bevisstgjøringen er veldig viktig hver gang en aktør forsøker å påvirke deg.

Les intervju med Ottervik etter innsyn i avhør: Rune Olsø spilte teater

- Du har jo selv også kalt det en ukultur i Ap, og er jo dermed enig med Skjøtskift?

- Det jeg kalte ukultur er at du er utbygger i det ene øyeblikket, for så å være politiker i det neste. Det er en rolleblanding og ukultur, men dette er ikke utbredt i Ap. Heller ikke Geir Waage hadde noen vond hensikt med det han gjorde. Han ble dratt med i noe, uten selv å ha økonomiske interesser. Men jeg tror et lobbyregister vil vekke oss opp, og forhindre at dette skjer igjen.

Geir Waage har gått av som gruppeleder i Ap, og tar ikke gjenvalg. Ordføreren har tidligere uttalt at det var som konsekvens av Kystad-saken.

- Har du tenkt at når dette skjedde mens jeg var leder, må det også få konsekvenser for meg?

- Det jeg har tenkt er at jeg er aller mest ansvarlig ved å sørge for at dette ikke skjer igjen. Det som har skjedd, har skjedd. Men hva kan jeg gjøre for å hindre noe slikt å skje igjen? Lobbyregister er ett slikt viktig verktøy.

- Skulle det være nødvendig i et parti som Ap? Burde ikke den etiske ryggmargsrefleksen være der?

- Akkurat det har jeg tenkt på mange ganger. Jeg har ikke klart å forestille meg at dette skulle bli et problem i vårt parti. Mange ganger har jeg reagert på at Høyre kunne sette næringsinteresser foran samfunnsinteressene, men at dette skulle skje hos oss, hadde jeg ikke trodd var mulig.

- Når du skjønte hva som hadde skjedd, var den kunnskapen du fikk så sjokkerende at du tenkte at du måtte trekke deg og la noen andre gjøre dette bedre?

- Det er andre enn meg som har gjort dette, og som har foretatt noen vurderinger jeg aldri har vært enig i. Det jeg føler er et stort ansvar for å rydde opp. Men jeg har spurt meg selv: Har jeg kraft nok til å rydde i dette?

Gjennom flere måneder har det vært knyttet stor spenning til om ordfører Rita Ottervik vil stille som ordførerkandidat for sin femte periode. Hun har ennå ikke svart, men sier nå at hun kommer til å svare innen et par ukers tid. Svaret på det neste spørsmålet er trolig et signal om hvilken vei det går:

- Så du kjenner at du har den kraften?

- Jeg kjenner jeg har det. Jeg har vært forbannet så mange ganger underveis i dette, og jeg har en stor motivasjon for å være med å røske og rydde opp. Kunnskapen og kraften jeg har, skal jeg bruke til det.

- Tenker du på hva du skulle gjort annerledes. ?

- Jeg har jeg tenkt mye på det. Det er lett å være etterpåklok, men vanskelig å forstå alvoret, når man bare sitter med noen brikker, og ikke hele bildet. Jeg har ofte stilt meg spørsmålet: Hva kunne ha fanget dette tidligere?

- Skulle du stilt flere spørsmål, vært mer pågående?

- Svaret jeg er kommet til at jeg kunne ikke stille spørsmål om noe jeg ikke hadde fantasi til å forstå kunne skje. Denne prosessen har nok gjort meg mer kynisk, mindre naiv. Er man inhabil, skal man ikke være med. Når noen går ut av et møte fordi de ikke kan være med, så tror man jo at de ikke er med å behandle saken. Og så viser det seg at det er bakkanaler som gjør at de påvirker likevel. Rune Olsø hadde interesser, men som sagt: Jeg tror ikke Geir Waage hadde noen vond vilje i dette, og heller ikke egne interesser.

- Hva tror du da var hans beveggrunn?

- Jeg klarer ikke se for meg noen agenda eller motivasjon for han, annet enn at han handlet uklokt.

Olsø svarer

Rune Olsø kommenterer saken slik tirsdag kveld:

- Det er direkte usant når Ottervik hevder at innspill «bevisst er blitt holdt skjult». Økokrim skriver at det må «…legges til grunn at relevante personer i partiet, herunder Ottervik, Schrøder og Waage, var innforstått med at Olsø hadde private interesser i tilknytning til Grønn strek. … Det må legges til grunn at Ottervik, Trønsdal og Schrøder på det aktuelle tidspunktet … var ukjent med at Olsø hadde gitt innspill til merknadsteksten. Det foreligger imidlertid ikke bevis for at Olsø bevisst søkte å holde dette skjult for dem. Direkte har Olsø kommunisert med Waage, som valgte å videresende tekstinnspillene som sine egne, til tross for kunnskapen han hadde om Olsøs interesser i «grønn strek». Det kan ikke utelukkes at det var Osløs forutsetning at Waage ville videreformidle til partigruppen hvor innspillene stammet fra. Noen avtale eller forståelse mellom Oslø og Waage om at resten av partigruppen skulle holdes uvitende om kommunikasjonen dem imellom, kan ikke bevises.» Det har altså ikke vært noe forsøk på noe hemmelighold, slik Ottervik usant hevder. Ottervik ba om en etterforskning av saken fordi hun ønsket en konklusjon i saken. Etter en grundig etterforskning foreligger nå denne konklusjonen: Loven er fulgt. Det har ikke skjedd noe juridisk klanderverdig. Og det er ikke avdekket noe forsøk på hemmelighold, fordi noe slikt aldri fant sted. Ottervik har utsatt min familie og meg for stor belastning for å få denne konklusjonen, og bør nå forholde seg til den, sier Olsø.

Geir Waage sa til Adresseavisen før sommeren at han hadde dårlig kapasitet på grunn av foreldrepermisjon da arbeidet med grønn strek pågikk, og at det kan være derfor at han ba Olsø om innspill, selv om Olsø hadde interesser. Han sa at han selv mener det var uryddig.

- Jeg har tenkt er at jeg er aller mest ansvarlig ved å sørge for at dette ikke skjer igjen, sier ordføreren. Foto: Helene Mariussen