Fylkesmannen synes ikke tvangsmulkten på 1000 kroner dagen er spesielt høyt.

Skal tvangsmulkt virke som tiltenkt, må beløpet være så høyt at det merkes, skriver Fylkesmannen etter å ha behandlet saken.

Fristen for å rette opp ulovlighetene, er dessuten innenfor det som er vanlig praksis i slike saker, mener Fylkesmannen.

Saken gjelder en grunneier i nærheten av Hestsjøen ved Ringvål. Trondheim kommune vedtok i september 2015 tvangsmulkt overfor grunneier for å få gjennomført tidligere pålegg om retting av det kommunen mener er ikke-godkjente byggetiltak på ei hytte. Pålegget om retting ble vedtatt i februar samme år. Det dreier seg om nybygg på en eldre fritidsbolig.

Grunneier motsatte seg vedtaket om tvangsmulkt i et brev til kommunen i november 2015. Svaret fra grunneier lyder kort: «Deres vedtak avvises som ugyldig og rettsstridig».

Kan ikke påklages

Kommunen har sett på brevet som en klage, og etter å ha fastholdt vedtaket om tvangsmulkt, ble saken oversendt Fylkesmannen for klagebehandling. Fylkesmannen har ikke funnet mangler ved kommunens saksbehandling eller andre forhold som skulle føre til at vedtaket er ugyldig. Klagen gis ikke medhold. Fylkesmannens vedtak er endelig og kan ikke påklages videre.

Det har ikke lykkes Adresseavisen å komme i kontakt med grunneieren.

Kommunen krever at eiendommen skal tilbakeføres til godkjent tilstand. Etter hva Fylkesmannen forstår har grunneier latt være å samarbeide med kommunen.

En av naboene, Kristin Jensen, på det tidligere småbruket Utsikten, sier vedkommende har satt opp gjerde og tre radiomaster inne på hennes eiendom. Den største radiomasten står på eiendommen til Trondheim kommune, men også en annen privat eiendom har fått oppført radiomaster.

Gjøres om natten

- Jeg eier godt og vel 15 mål. Radiomastene og hugging av trær skjer om natten mens folk ligger og sover. Til sammen er det satt opp seks radiomaster med barduner rundt omkring. Jeg har også fått ødelagt flere gjerder, forteller Jensen.

Hun sier at hun de siste fem–seks årene har forsøkt å ta dette opp med vedkommende, uten at det har ført frem. Gjerdet ble satt på hennes eiendom mens hun var på ferie.

Representanter fra Trondheim kommune har vært på flere befaringer. Kristin Jensen har også varslet politiet, som har vært på stedet. Det bekrefter politibetjent Roar Sæther ved Heimdal politistasjon.

- Kristin Jensen anmeldte forholdet som skadeverk. Saken ble henlagt fra vår side. Skadeverket på hennes eiendom var ikke så omfattende at det ble sett på som straffbart. Det er utført mer omfattende skadeverk på andre eiendommer, sier Sæther.

Han legger til at det er begått brudd på reguleringsplanen og slik sett er en sak for kommunen. Men skulle kommunen anmelde forholdene, vil politiet måtte se på saken på nytt.

Etterlyser en reaksjon

- Trondheim kommune gjør ingen ting. Jeg kunne ha fått gjerdet og radiomastene revet, men jeg frykter for hva som da kan skje, sier Jensen.

Bygningssjef Trine Lill Johansen i Trondheim kommune sier at grunneier ikke har besvart byggesakskontorets brev innen fristen som var 4. mai 2017. Det har ikke vært bevegelse i saken siden fristen utløp, og det er ikke innkrevd tvangsmulkt. Det er ikke unormalt at slike saker trekker ut i tid, det ligger i sakens natur.

Ifølge Johansen har byggesakskontoret ansatt flere jurister og saken ble tidligere i sommer fordelt til ny saksbehandler. Saken vil etter dette snarlig følges opp i henhold til vanlige rutiner. Hun viser i den sammenheng til plan- og bygningslovens kapittel 32 som regulerer byggesakskontorets ulovlighetsoppfølging.

Flere bekymringsmeldinger

Kristin Jensen forteller at også andre tidligere hytter i området er ulovlig ombygd til helårsboliger. Bygningssjefen bekrefter at byggesakskontoret har mottatt bekymringsmeldinger om dette. Saken er fordelt til ny saksbehandler for snarlig behandling.

Grunneier hadde altså frist til 4. mai i fjor med å dokumentere at pålegget om å tilbakeføre eiendommen til fritidsbolig ville bli gjennomført. Men slik dokumentasjon kom ikke, og innkreving av tvangsmulkt ville da bli iverksatt.

Ifølge en redegjørelse fra Fylkesmannen har grunneier gjort en betydelig ombygging etter 2011. Før det var bygningen kun ei lita hytte. I 2013 var hytta påbygd med tilbygg på nordsiden og overetasje, nær slik huset har i dag. Etter 2013 synes det å være utført mindre arbeider. Fylkesmannen har kommet til at det foreligger tilstrekkelig klare bevis for at søknadspliktige byggetiltak er utført uten tillatelse.

Etter den siste befaringen for to år siden skrev byggesakskontoret at bygningen fremstår som en ny enebolig. Bygget ligger i et hyttefelt, som hovedsakelig består av eldre hyttebebyggelse av beskjeden størrelse. Denne typen hytter finner man både på Lian, Jonsvatnet, Bymarka og rundt Hestsjøen.

Det aktuelle bygget har større grunnflate enn øvrige, lovlige hytter i områdene rundt Hestsjøen. Bygget er oppført med enten to etasjer, alternativt én etasje og loftsetasje, med karnapp/utbygg, skriver byggesakskontoret i et brev til Fylkesmannen.

Oppgitt: Kristin Jensen forteller at den store radiomasten har naboen satt opp på eiendommen til Trondheim kommune. Foto: Helene Mariussen
Nabokrangel: Kristin Jensen hevder at en nabo har lagt dette røret inn på eiendommen hennes. Foto: Helene Mariussen
Popper opp: Kristin Jensen hevder dette er den siste radiomasten som er satt opp på hennes eiendom. Den kom opp i løpet av natten. Foto: Helene Mariussen
Tar tid: Kristin Jensen er eier av det tidligere småbruket Utsikten ikke langt unna Hestsjøen ved Ringvål. Hun synes Trondheim kommune er treg med å inndrive tvangsmulkten kommunen har gitt en nabo for ulovlig bygging. Foto: Helene Mariussen
Hærverk: Dette er gjerdet er ett av flere som er ødelagt. Foto: Helene Mariussen
Nabotvist: Eieren av Utsikten mener en nabo har tatt seg til rette ved å sette opp radiomaster, bygge gjerde og kappe trær inne på eiendommen til Utsikten. Foto: Helene Mariussen
Ulovlig: Ifølge Kristin Jensen skal deler av dette bygget stå på eiendommen hennes. Foto: Helene Mariussen
Irritert: Kristin Jensen ved Hestsjøen anmeldte en nabo til politiet for å ha satt og radiomaster på hennes eiendom. Foto: Helene Mariussen