- Du trenger ikke å få ditt nye pass på samme dag som du skal reise. Nå er passkøene borte, og det bør folk utnytte, sier seksjonsleder for etterforskning ved Sentrum politistasjon, Geir-Ole Momyr, til Adresseavisen.

Han forteller at det er verken kø på drop in-timene eller på nett hvor du kan forhåndsbestille en passtime.

- Det koster 450 kroner å få et nytt pass. Det betyr 45 kroner fordelt på hvert år det er gyldig. Om du skulle bestille ett år tidligere, så koster det bare 45 kroner ekstra. Det kan bli mye dyrere hvis du venter til siste frist. Da kan det hende du må betale for nødpass, eller at du ikke rekker å få det innen du skal dra, forklarer Momyr.

- Blir mindre trøkk senere

Han oppfordrer folk til å tenke litt i forkant. Han forteller at det har vært ledig de siste ukene, og at kapasiteten er god.

- Hvis vi kan få unna litt flere pass i sommerferien, så blir det mindre trøkk senere. Bruk gjerne en feriedag til å bestille pass ved Sentrum politistasjon, råder politioverbetjenten.

I løpet av de fem første månedene av 2018 er det utstedt 7487 pass ved Sentrum politistasjon.

- Vi har de tre lukene på Sentrum politistasjon, og det gjelder å bruke kapasiteten riktig, opplyser Momyr.

Skaff deg pass: Politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim anbefaler folk å skaffe seg pass nå.

Venter på nye ID-kort

I februar i år oppsto det lange køer, både på nett og i ventearealet på Sentrum politistasjon. Politiet innrømmet den gang at de ble tatt litt på senga over etterspørselen.

Den massive pågangen førte blant annet til at justispolitiker Guro Angell Gimse (H) gikk ut i mediene og fastslo at ventetiden var uholdbar. Politidistriktet svarte med å gi opplæring til enda flere ansatte som kunne bøte på situasjonen.

- Utstedelse av pass er en tjeneste som politiet skal levere, og derfor må landets politimestre disponere sine ressurser slik at tjenesten blir levert på en god og effektiv måte, uttalte Angell Gimse.

Nasjonale ID-kort og pass i ny design skulle etter planen tas i bruk fra 1. april 2018. Men det kommer ikke til å skje ifølge Politidirektoratet.

- Vi kan ikke gi et konkret svar på når nye pass og nasjonale ID-kort vil komme. Det vi kan si er at det er betydelige forsinkelser i prosjektet, har fagdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet uttalt tidligere.