- Akkurat nå er det tusener som demonstrerer mot regimet i ti byer i Iran. Det er med livet som innsats. Iran er ikke et hvilket som helst diktatur, det er et ekstremt, islamistisk og fascistisk regime. De driver krig mot sitt eget folk hver dag. Henrettelser og tortur brukes systematisk for å spre frykt. Per Sandberg kan ikke bare lukke øynene for situasjonen, og si at han reiser privat.

Dette sier Beroz Omid i Iransk akademisk forening. Han har bodd i Trondheim i 18 år og har tidligere deltatt på demonstrasjoner i Frankrike mot Irans president. Omid reagerer kraftig på at Per Sandberg uttaler at han er positiv til økt handel med hjemlandet. Han synes Erna Solberg og Sandberg selv bør vurdere hans rolle som statsråd og politiker.

- Per Sandberg sa at det iranske regimet er et dårlig regime, som ikke forholder seg til menneskerettigheter. Likevel mener han at økt handel er løsningen. Følger vi et slikt tankesett må vi også øke handelen med land som Nord-Korea og Syria. Det blir helt feil.

Folket eller regimet

Omid mener at Sandberg må velge hvilken side han vil stå på. Enten folket og opposisjonen, eller det sittende regimet.

- Det viktigste nå vil være politikken og samarbeidet Sandberg fører videre med det iranske regimet. Enten vil han gi sanksjoner, eller så vil han skrive nye kontrakter og samarbeide.

Økt handelssamarbeid vil bidra til å styrke Irans regime, mener Omid.

- Dersom det er et regime vi ikke respekterer, må vi ikke øke den internasjonale handelen. Vi må tvinge regimet til å respektere de internasjonale lovene ved å stoppe handelen, hvis ikke oppmuntrer vi regimet til å fortsette med det de gjør.

Omid forteller videre at flere internasjonale selskaper har boikottet handelen med Iran, og at landet nå er desperat etter å få mer handelssamarbeid.

LES KARIN ABRAHAMS KOMMENTAR: Sandberg har åpenbart ikke skjønt alvoret

Rettferdiggjør en lov folk vil forandre

Asieh Amini skrev et innlegg på Facebook etter at Iran-turen til Per Sandberg ble kjent. Foto: Finn Walther

Asieh Amini er skribent og menneskerettighetsaktivist bosatt i Trondheim. Hun ble sjokkert av å se intervjuet med Per Sandberg og Bahareh Letnes på Dagsnytt 18 fredag.

- Letnes sier at Iran har 85 millioner mennesker, og at «bare» noen blir pisket, sier hun.

Hun poengterer videre at mange iranske kvinner kjemper mot kjønnsdiskriminering og for deres egne rettigheter hver dag. En av disse rettighetene er valget om å gå med hijab.

- Mange kvinner har deltatt i kampanjer mot obligatorisk hijab, og de tar den bort når de vet at de kan risikere straff. Letnes sier at hijab er obligatorisk, og at alle må respektere loven, hvis ikke vil de bli straffet. Da forsøker hun å rettferdiggjøre en lov som folk prøver å forandre. Hvis man tenkte slik i Europa, ville Norge fortsatt vært i middelalderen og kjempet for likestilling.

Amini skrev tidligere på sin Facebook-profil at Sandberg risikerer å bli omskåret når han er sammen med Letnes.

- Jeg skrev innlegget som en spøk, men det er sant at Irans lov ikke aksepterer forhold utenfor ekteskap. Likevel er det mange i Iran som gjør det og tar risikoen. Hvis Sandberg også ønsker å reise til Iran med kjæresten, må han «gifte» seg med henne, og før ekteskapet må han bli muslim.

Kritisk til Letnes

Beroz Omid synes Letnes kommer med en selvmotsigelse når hun sier hun er lei seg for at hun blir koblet til Iran-Norge politikken, samtidig som hun forsvarer mye av det som står i grunnloven i Iran.

- Letnes sier at den iranske grunnloven ligner den franske grunnloven, og det blir helt feil for oss iranere som har bodd der. Vi som har vært vitne til regimet og hvordan de behandler folk. Det finnes mange ulike tolkninger av Sharialoven, og Iran har den strengeste tolkningen, sier han.

Et eksempel som Omid gir, er at dersom du blir tatt for å drikke alkohol blir vedkommende ved første andre advarsel pisket, og tredje gang henrettet. Han vet om flere unge gutter som har blitt henrettet av den grunn.

- Letnes sier at det bare er et par som blir pisket om dagen, men over 120 000 har blitt henrettet av politiske grunner i Iran totalt på 40 år. En tredjedel av dem er kvinner, og de fleste er unge mennesker. Det er ikke noe hun kan bagatellisere.

ADRESSEAVISEN MENER: Dårlig dømmekraft av Per Sandberg

Støtter opposisjonens tredje løsning

Omid støtter opposisjonens løsning. Den går ut på å jobbe for å få vekk regimet gjennom to tiltak. Det ene er å gi politisk støtte og samarbeid med den iranske opposisjonen, heller enn det iranske regimet. Den andre er å gi sanksjoner mot regimet, som olje- og fiskerisanksjoner.

- Det som er bra med opposisjonen er at over halvparten av medlemmene består av kvinner. Det at kvinner har tatt over ledelsen kan være en foregangsmodell for både Iran og hele Midtøsten. Det er noe vi kan være stolt over.

Vil ikke kommentere

Adresseavisen har lørdag ikke lykkes å komme i direkte kontakt med Per Sandberg. Letnes skriver i en melding til Adresseavisen at verken hun eller Sandberg ønsker å kommentere påstandene fra Omid og Amini.

- Vi vil presisere at ingen av oss på noe tidspunkt har gitt utrykk for noe støtte av noe slag til regimet, politikken eller alle bruddene på menneskerettighetene, skriver hun.

Adresseavisen møtte Per Sandberg og Bahareh Letnes fredag.