To hunder ble syke og døde etter å ha badet i sjøen på Aure ved et bekkeutløp sist tirsdag. Årsaken kan være algeforgiftning. Flere dyreklinikker advarer mot dette på sine nettsider eller facebooksider.

Sveberg dyrehospital skriver på sin facebookside at det varme været har ført til større mengder alger i salt-, brakk- og ferskvann og videre: «Det er desverre flere hunder som har blitt alvorlig syke, hvor det mistenkes algeforgiftning!» Dyrehospitalet ber hundeeiere følge nøye med dersom hunden bader.

Visste ikke om faren

- Jeg hadde aldri hørt om faren for algeforgiftning før nå, sier den fortvilte hundeeieren, Siv Fremo, som er bosatt i Klæbu. Hun visste derfor heller ikke at det kunne være farlig for hundene å bade.

- Jeg har aldri tenkt at det kan være farlig å gå ned til sjøen for å lufte hundene.

Tirsdag var hun på besøk på Aure og luftet tre border collie-hunder i vannkanten i det ekstremt varme været den dagen.

Ble syk to timer etterpå

- Hundene er glade i å bade. De snuser og biter i alt. Det gjorde de også denne dagen uten at jeg tenkte noe over det, forteller hun og sier at hun ikke så noe unormalt på hundene rett etter badinga. Men det var varmt, 33 grader.

To timer etterpå begynte den ene hunden, Phoebe, å riste.

- Hele kroppen vibrerte

- Hele kroppen hennes vibrerte. Jeg ropte på henne og kommanderte henne til å drikke, så hun tok kommando da. Jeg tenkte på heteslag og tok vannslangen og spylte henne. Men da jeg ringte veterinær, fikk jeg beskjed om å komme med en gang, sier Siv Fremo.

Dermed fikk hun alle tre hundene inn i bilen og kjørte til nærmeste veterinær. To av hundene så friske ut. Bare Phoebe hadde kraftige krampeanfall. Men da de var hos veterinæren, ble en av de andre hundene, Ellie, også syk og begynte å riste.

Gjeterhund: Border collie er gjeterhunder. Derfor har Siv Fremo også sauer slik at de kan få utfolde seg.

Mistenker cyanobakterier

- Siden to hunder var syke, mistenkte veterinæren forgiftning og satte brekningsmiddel på Ellie. I oppkastet fant veterinæren gress og fiskebein, forteller den fortvilte hundeeieren. Begge hundene var så syke og tydelig skadet at de måtte avlives, forteller hundeeieren.

Veterinæren mistenkte algeforgiftning av cyanobakterier, tidligere kalt blågrønnalger.

Haster å komme til veterinær

- Dersom du mistenker algeforgiftning, haster det med å komme til behandling, sier veterinær Iselin Elvedahl Solnes. Hun er klinikkleder for Evidensia Trondheim Dyrehospital. Dersom hunden blir urolig, skjelver, kaster opp eller er ustø etter å ha badet kan det være algeforgiftning.

I enkelte tilfeller kan de redde hunden. Men da handler det om minutter eller kanskje timer. Hun vet om tilfeller der det har gått en time fra forgiftning til hunden var død.

- Det kommer an på hvilke symptomer hunden har og hvor store mengder giftstoff hunden har fått i seg, sier hun og legger til at cyanobakteriene ikke bare er farlige for hunder.

- Det er også potensielt farlig for barn.

Blågrønt skimmerlag eller grumsete vann

Iselin Elvedahl Solnes sier algeforgiftning er sjeldent. I sommer har hun hatt ett tilfelle der det med stor sannsynlighet var snakk om algeforgiftning. Det samme hadde hun i fjor.

- Dette skjer når det har vært varmt lenge. Du kan enkelte ganger se algekonsentrasjonen som et blågrønt skimmerlag på vannoverflaten, men det er ikke alltid synlig dersom algeblomstringen synker til bunns. Du har aldri en garanti for at det ikke er giftige alger i vannet, sier hun og legger til at verken hund eller mennesker bør hoppe i vann som ser grumsete ut.

- Og dersom du mistenker at hunden har badet i vann med algeoppblomstring, bør du skylle pelsen og munnen godt med vann, sier hun.

«Hunder bør ikke bade i vann med algeoppblomstring»

Folkehelseinstituttet skriver på sin nettside at det ikke er rapporterte tilfeller av forgiftninger hos mennesker i Norge, men husdyr har dødd etter å ha drukket vann med toksinproduserende cyanobakterier. Folkehelseinstituttet skriver også at det er en høy risiko for at cyanobakterieoppblomstring kan være giftig.

Videre heter det fra Folkehelseinstituttet: «Små barn og personer med sart hud eller hudallergier er særlig utsatt. Hunder bør ikke bade i vann med algeblomstring da de ofte spiser algemasse i vannet. Badetøy som har vært i kontakt med vann med algeblomstring bør skiftes så snart som mulig. Vann med synlig innhold av blågrønnalger skal ikke drikkes.»

Oppblomstringen forekommer oftest på sensommeren og høsten, skriver Folkehelseinstituttet.

Sommeren 2015 skrev Adresseavisen at det var påvist en liten forekomst av blågrønnalger på Grilstad marina.

- Hunder er livet mitt

Siv Fremo visste ikke dette. Hun kom for sent til veterinær med sine hunder.

- Det var arbeidshunder. De var mine beste venner. Vi jobbet sammen hver dag, sier hun og forteller at hun har fire sauer for at gjeterhundene skal få utfordre seg og trene.

- Hunder er livet mitt. Jeg elsker å holde på med hundene og bruker mye tid på å trene border collie-hundene sammen med sauer.

Den tredje hunden hun hadde med på turen til Aure, overlevde. Det er en hund hun passer for andre. De to hundene som døde, var hennes egne. Nå har hun bare en hvalvalpåtte uker igjen.

- Jeg kommer aldri til å la hundene bade ute i innsjø eller saltvann mer, sier hun.

Folkehelseinstituttet skriver om cyanobakterier (blågrønnalger) her

Agria dyreforsikring skriver om algeforgiftning hos hund her