88 år gamle Pauline Braathen har i 16 år levd om bord i «The World». 29. august kommer skipet til Trondheim, og Pauline hadde sett fram til å møte nobelprisvinnerne Edvard Moser og May-Britt Moser igjen. Men det får hun ikke til på grunn av sykdom.

- Jeg skulle veldig gjerne ha besøkt Trondheim, men tror det er lite sannsynlig at jeg vil være i stand til å gjøre det mer, skriver Pauline Braathen i en e-post fra Florida der hun nå bor. Hun er ikke i form til å snakke på telefon.

Hun lider av Parkinsons sykdom og er så dårlig at hun ikke greier å reise. Derfor har hun solgt leiligheten sin i skipet.

Skulle så gjerne: Nå 88 år gamle Pauline Braathen lider av parkinson og er for syk til bli med til Trondheim når luksusskipet The World kommer hit 29. august. Hun bodde om bord i 16 år.

- Skulle gjerne ha kommet

- Jeg var utrolig heldig som fikk leve på skipet i 16 år. I de årene hadde jeg glede av å besøke Norge og Trondheim flere ganger. Jeg skulle gjerne ha kommet tilbake 29. august, men må være realistisk, skriver hun.

- Som for alle andre som lever med parkinson, blir det vanskeligere å gjøre det jeg gjerne ville, som å reise.

I 2015 ga den britiske milliardærenken, sammen med tre andre arvinger av hennes mann, 50 millioner kroner til Kavliinstituttet i Trondheim, ledet av de to nobelprisvinnerne.

Nært møte: Pauline Braathen har møtt May-Britt Moser og Edvard Moser én gang. Hun var så glad for å bidra til nobelprisvinnernes forskning.

Forskning på alzheimer

Pauline Braathen var gift med den norske forretningsmannen Egil Braathen som de siste årene av livet led av Alzheimers sykdom. Hun håper milliongaven til forskningsmiljøet rundt Edvard Moser og May-Britt Moser kan bidra til å løse gåten om sykdommen.

Da Adresseavisen møtte henne i 2016, sa hun at det var to grunner til pengegaven til senteret i Trondheim:

- Jeg mistet min mann i alzheimer. Derfor ønsker jeg å styrke forskningen rundt sykdommen, sa hun den gangen. Den andre grunnen er at hun føler stor takknemlighet til St. Olavs hospital.

I 1995 ble Egil Braathen syk da han var i Oslo og fikk påvist en cyste på hovedpulsåren. Ifølge Pauline Braathens bok «Memoirs of a marriage» ville ingen operere ham fordi cysten var så stor. Da oppdaget hun at et legeteam i Trondheim hadde forsøkt en helt ny metode med kikkhullskirurgi. Dette teamet dro til Oslo og opererte Braathen. Pauline er overbevist om at de reddet livet hans den gangen.

Gjester: Her er May-Britt Moser og Edvard Moser på besøk i Pauline Braathens private leilighet ombord i lukssusskipet The World. Hun var svært glad for å ta i mot nobelprisvinnerne og støtte forskningen deres.

Finansierte nytt forskningssenter

Pengegaven fra Pauline og de tre andre arvingene etter Egil Braathen finansierte et nytt senter «Egil and Pauline Braathen and Fred Kavli Centre for Cortical Microcircuits». Hun følger fortsatt med og sier hun er glad for å støtte senteret. Pauline Braathen sier hun ikke er fornøyd før kampen mot nevrologiske sykdommer er vunnet.

- Først må vi forstå hvordan hjernen arbeider som et system. Deretter kan vi begynne å reparere problemene. I mellomtiden ser jeg fram til de neste rapportene om forskningsaktiviteten på senteret.

Men selv om Pauline Braathen ikke kommer til Trondheim med «The World», kommer professor Edvard Moser til «The World». Han skal holde en forelesning om bord når skipet er i Trondheim. Det tror hun vil interessere folkene som bor der.

Moser foreleser på «The World»

- The World er befolket av noen av de smarteste og mest suksessfulle folkene på jorden. Jeg er ikke i tvil om at de vil lytte med stor interesse på det Edvard har å si.

- Hva tenker du om at denne forelesningen trolig ikke hadde skjedd uten din sjenerøse gave?

- Edvard and May-Britt hadde oppnådd store forskningsresultater før vår gave kom i orden. Og suksessen deres fortsetter. Det har opplagt ingenting med min gave å gjøre. Jeg håper bare at gaven kan være med på å åpne flere dører. De er fantastiske mennesker og vil fortsette å forandre verden lenge etter at jeg er borte. Jeg håper at andre på skipet, etter å ha møtt og hørt Edvard tale, vil ta opp hansken og støtte det briljante arbeidet som blir gjort i Trondheim.

Ut for å takke: Nobelprisvinnerne Edvard Moser og May-Britt Moser da de besøkte luksusskipet The World for for å takke for milliongaven fra Braathen-arvingene med Pauline Braathen i spissen.

Hjernen, hukommelse og stedssans

Edvard Moser bekrefter at han har sagt ja til å holde en forelesning på luksusskipet når det kommer til Trondheim senere i august.

- Jeg kommer til å snakke om det vanlige, om hjernen, stedssans og hukommelse, sier han. Moser sier han får mange forespørsler om å holde forelesninger og at han stort sett takker nei.

- Jeg vet jo at Pauline Braathen fortsatt følger med i bakgrunnen. Derfor hadde jeg en lav terskel for å svare ja.

- Hva syns du om Pauline Braathens baktanke om at de kanskje kan hjelpe forskningsmiljøet deres med finansiell støtte?

- Viss det skjer, er det virkelig hyggelig, men det må de finne ut selv. Jeg kommer til å fortelle hva vi driver med.

May-Britt Moser, Edvard Moser og John O'Keefe fikk nobelprisen i 2014 for sine oppdagelser av hvordan hjernens stedsans fungerer.