Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) sier Trondheim kommune må vurdere politianmeldelse.

En grunneier ved Hestsjøen ved Ringvål i Trondheim nekter å etterkomme kommunens krav om å tilbakeføre boligen til hytte. Høsten 2015 ble han ilagt 1000 kroner dagen i tvangsmulkt.

Forholdene har vært behandlet som klagesak hos Fylkesmannen, som stadfester kommunens vedtak om tilbakeføring og tvangsmulkt til grunneieren svarer at han vil rette seg etter kommunens påbud.

En nabo, Kristin Jensen, på det tidligere småbruket Utsikten, krever at grunneieren fjerner et høyt gjerde samt tre radiomaster han har satt opp på hennes eiendom. Mannen som står bak et firma og som er ivrig radioamatør har satt opp seks radiomaster i alt. Den største står på kommunal grunn, mens et par andre er plassert på en annen privat eiendom.

Rådmannen må redegjøre

Kommunalråd Marek Jasinski (Ap) sier han vil be rådmannen redegjøre overfor bygningsrådet om den ulovlige ombyggingen av en fritidseiendom til helårsbolig samt ulovlig oppføring av radiomaster og gjerde på annen grunn, deriblant kommunens. Det er også fremkommet opplysninger om at et par andre hytter skal være ulovlig ombygget til helårsboliger. Også dette ønsker Jasinski en redegjørelse om fra rådmannen.

- Jeg ber om at rådmannen orienterer om fakta i saken, hvorfor det har tatt så lang tid å gjennomføre kommunens vedtak fra september 2015 om retting av ikke-godkjente byggetiltak og hva som kan gjøres for å sikre fremgang i prosessen, slik at kommunens vedtak blir gjennomført, sier kommunalråden.

Kollega Ingrid Skjøtskift sier at også hun vil ta saken opp i bygningsrådet. – Det er naturlig at vi får en orientering om saken og om videre oppfølging. Dette er en sak der det er begått selvtekt, hvor naboer føler seg rettsløse, og hvor kommunen har tatt i bruk drastiske midler. Når tvangsmulkt og pålegg ikke virker, må det vurderes hardere reaksjoner. Selvtekt skal ikke aksepteres. Kommunen må vurdere å anmelde forholdene, understreker Skjøtskift.

Uholdbare tilstander

- Når det først foreligger et gyldig vedtak om tilbakeføring av helårsboligen til fritidsbolig og det ikke etterkommes, skaper det en uholdbar rettstilstand, sier kommunalråd Geirmund Lykke (KrF).

- Slik skal det ikke være, legger han til. Han viser til at den gode, gamle bygningskontrollen er avskaffet, nå foregår det på systemnivå. Skjønt i denne saken hadde det vel ikke hjulpet med bygningskontrollen, for her hadde ikke grunneieren søkt om noe som helst. Han hadde bare startet ombyggingen til helårsbolig.

Lykke mener det er svært viktig at når kommunen blir varslet om slike ulovlige byggetiltak, må de følges opp i praksis.

Jonsvatnet og Lian

- Dette er langt fra den første ulovlige byggesaken kommunen har til behandling?

- Nei, vi har jo hatt flere slik saker før, både ved Jonsvatnet og på Lian. Dette er veldig ressurskrevende og vonde saker. De kan bli ødeleggende for dem det gjelder ved at de blir pålagt å rive hus de har investert store beløp i. På den annen side kan ikke kommunen sitte rolig og se på at folk tar seg til rette på denne måten. Slike ulovligheter må gi følger. Når det har gått så vidt lang tid som tre år og det ennå ikke har skjedd noe, blir jeg utålmodig, sier Lykke.

Varaordfører Ola Lund Renolen (MDG) ble kjent med saken gjennom oppslaget i Adresseavisen. – Det er derfor naturlig å stille spørsmål til rådmannen og be om at bygningsrådet blir informert. Hvis publikum blir sittende igjen med inntrykk av at kommunen ikke setter makt bak kravene, kan det gi uheldige konsekvenser. Det kan skape utilsiktet presedens.

Ansatt nye saksbehandlere

- Bør kommunen politianmelde saken?

- Det skal jeg ikke ha sagt noe om, til det kjenner jeg saken for dårlig. Men skjer det ikke noe, må saken før eller siden politianmeldes, sier Lund Renolen.

Bygningssjef Trine Lill Johansen har tidligere opplyst at grunneieren ikke har besvart den siste fristen som var 4. mai i fjor. Det har ikke vært bevegelse i saken siden da, og det er ikke innkrevd tvangsmulkt.

Byggesakskontoret har ansatt flere jurister og saken ble tidligere i sommer fordelt til ny saksbehandler. Saken vil ifølge Johansen etter dette snarlig følges opp i henhold til vanlige rutiner.

Ligger i LNFR-område

Den ulovlig ombygde hytta er regulert til LNFR-område (landbruk, natur, friluftsliv samt reindrift) i kommunens arealdel. Den ligger også innenfor markagrensen (rød strek). Det tillates ikke byggetiltak på tomta med unntak av landbruksformål. Lovens betingelser for å kunne innvilge dispensasjon er strenge.

Uholdbart: - Når det først foreligger et gyldig vedtak om tilbakeføring av helårsboligen til fritidsbolig og det ikke etterkommes, skaper det en uholdbar rettstilstand, sier kommunalråd Geirmund Lykke (KrF). Foto: Vegard Eggen
Spør rådmannen: Kommunalråd Marek Jasinski (Ap) sier han vil be rådmannen redegjøre overfor bygningsrådet om den ulovlige byggevirksomheten ved Hestsjøen. Foto: Morten Antonsen
Uheldig: Varaordfører Ola Lund Renolen (MDG) sier at hvis publikum blir sittende igjen med inntrykk av at kommunen ikke setter makt bak kravene, kan det gi uheldige konsekvenser. Foto: Christine Schefte
Politisak: Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) sier Trondheim kommune må vurdere politianmeldelse i saken fra Hestsjøen. Foto: Morten Antonsen
Ulovlig: Kristin Jensen hevder naboen har utvidet bygget inn på hennes eiendom. Foto: Helene Mariussen