Det er Sandberg selv som har bedt om en samtale med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om spekulasjonene og forholdet til sin norsk-iranske kjæreste Baharaeh Letnes.

Det kommer frem av svaret på ett av de første spørsmålene som ble stilt fra Stortinget til fiskeriminister Per Sandberg i forrige uke.

«Omtalen av vårt forhold har medført mye oppmerksomhet og spekulasjoner og det er stilt spørsmål om Bahareh Letnes sin bakgrunn, som jeg ser behov for å adressere. Jeg har derfor bedt om en samtale med PST», skriver Sandberg til SVs Torgeir Knag Fylkesnes mandag ettermiddag.

I svaret redegjør Sandberg for brudd på sikkerhetsregler og relasjonen Letnes har hatt med departementet.

Sandberg skriver, som han har sagt i en rekke intervjuer gjennom helgen, at han ikke har hatt noen befatning med Letnes sin henvendelser til departementet om å bli Sandbergs assistent som tolk eller iransk assistent.

- Jeg var ikke del av saksbehandlingen og kjente ikke til søknaden, skriver Per Sandberg i svaret til Knag Fylkesnes.

Kommentar: Sandberg har åpenbart ikke skjønt alvoret

Krever granskning

Men for opposisjonen og enkelte i egne rekker er Sandbergs første "Iran-svar" trolig ikke nok.

Oslo Frps Christian Tybring-Gjedde krever nå en større granskning av sin partikollega og 1. nestleder.

- Det er naturlig med en bredere og dypere undersøkelse av Sandberg og flere aspekter i denne saken, sier Frps Tybring-Gjedde i utenriks- og forsvarskomiteen til Adresseavisen.

Sammen med opposisjonen på Stortinget skrur dermed Tybring-Gjedde opp temperaturen etter Sandbergs (58) Iran-ferie og med sin nye norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes (28).

Brøt reglene

Allerede denne uken forventer Arbeiderpartiet at statsminister Erna Solberg svarer Stortinget om den omstridte turen til Iran.

I slutten av juli be det kjent at Sandberg var på ferie i hjemlandet til sin nye kjæreste. Uten at hans eget departement visste om ferieplanene eller at Statsministerens kontor var informert.

Med på turen var også statsrådens regjeringstelefon.

Sandberg erkjente før helgen at han hadde brutt reglene, noe statsminister Erna Solberg også bekreftet.

- Men i dette landet er det lov til å gjøre feil, oppsummerte statsministeren.

- Må vurdere tillit

Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt, konstaterte mandag morgen at Sandberg trolig ville ha mistet sikkerhetsklareringen sin om han hadde hatt en.

I Norge er det ikke vanlig at statsråder sikkerhetsklareres.

- Da er det opp til Solberg å avgjøre om hun har tillit til ham.

Huitfeldt mener statsministeren tar altfor lett på Sandbergs regelbrudd.

- Jeg synes både hun og ikke minst Sandberg selv bagatelliserer dette. Han har åpenbart behov for en strengere sjef, som kan være tydelig på hva som er god sikkerhetskultur, sa Huitfeldt på Politisk kvarter mandag morgen.

Vil sjekke for systemfeil

Dette ble mandag tilbakevist av Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Mandag leverte SV inn nye krav om skriftlige svar fra Solberg:

«Finnes det andre departement hvor politisk ledelse har tatt med seg jobbtelefon til høyrisikoland siden 2015?» skriver stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes et spørsmål mandag.

- Statsministeren har selv sagt at det er ulik praksis i de ulike spørsmålene. Om det skulle vise seg at Sandberg ikke er et unntak, er dette en helt annen og større sak. Da er dette en sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen her på Stortinget, sier Knag Fylkesnes til Adresseavisen.

Krever granskning

Men også i egne partirekker ulmer det videre etter Iran-ferien til Sandberg. Adresseavisen har snakket med en rekke partikilder i Frp som beskriver et «Sandberg-trøtt» parti.

- Som vanlig genererer han mye utenompolitisk støy. Vanligvis er det stor rom for Sandbergs kaos, men nå begynner det å røyne på. Denne saken har sider ved seg som svekker Sandberg nede på grasrota, skisserer en kilde.

Oslo Frps Christian Tybring Gjedde er enig i denne påstanden. Han mener det ikke holder å kalle sikkerhetsbruddet en tabbe og skrive kronikk om Iran i avisen.

- Alle kan gjøre en tabbe, men det finnes grenser. Jeg er i tvil om man uten videre kan gå videre etter dette. Vi kjenner ennå ikke PSTs vurderinger etter å ha undersøkt telefonen, det må vurderes nærmere hvem Letnes er og om det er økonomiske motiver i saken. Alt i alt er vi ikke ferdig med denne saken. Det trengs en større og bredere undersøkelse, fastslår han – og mener både statsministeren og Sandberg nå må svarer bredt på spørsmålene som allerede ligger inne fra opposisjonen på Stortinget.

- Utfordrer partiet

Per Sandberg hadde ikke anledning til å snakke med Adresseavisen mandag.

Tybring-Gjedde mener Sandbergs kjæresteforhold og ferietur i tillegg er «har noen partipolitiske aspekter ved seg», og viser til Letnes tidligere situasjon som asylsøker og hennes doble statsborgerskap.

- Vi i Frp ønsker at de som er i stand til å besøke sitt hjemland ikke skal fortsette å ha norsk statsborgerskap. En av grunnene til at Frp er for dobbelt statsborgerskap, er at det skal være lettere å ta tilbake det norske. Sånn sett utfordrer partiets nestleder sitt eget parti, sier Tybring-Gjedde.