Bestandsmålet for bjørn i Trøndelag er tre årlige ynglinger, mens tallet i dag på snaue 2,1, skriver Nationen. Klima- og miljødepartemetet mener yngleområdene for bjørn sannsynligvis er for små til å nå bestandsmålet til region 6, og i en forvaltningsplan for regionen ber departementet om en utvidelse av yngleområdet, skriver NTB.

Kristoffer Moan i Leksvik beitelag reagerer kraftig.

- Dette er brakklegging av trøndersk utmark. Den skjulte agendaen viser seg nå å være sann. Miljødirektoratet gir bare fellingstillatelse på sommeren når de vet det er vanskeligst å felle bjørn. Altså vil de vil ikke at vi skal lykkes. De gir oss heller ikke de virkemidlene som vi trenger for å ta ut bjørn, sier Moan.

Les også: Nye kadaver funnet, men får ikke fellingstillatelse - vil anmelde Fylkesmannen

- Krigserklæring

Moan mener dette er en krigserklæring mot både Stortinget og primærnæringen.

- Regjeringen vil at unge bønder skal satse, men så skal det samtidig fylles på med rovvilt. Det er uholdbart. Nå må rikspolitikerne våkne. De har vært stille lenge nok.

- Holder oss for narr

Moan peker på at det i rovviltforliket er fastslått hvilke områder som er rovviltsprioritert og hvilke som er beiteprioritert.

- Miljødirektoratet holder oss for narr. De opererer på tvers av rovviltforliket. De kan ikke komme med en slik instruksjon uten å endre rovviltforliket. Da må det til en runde i Stortinget.

Les også: Bjørnejakta i Indre Fosen får fortsette en uke til

Beitelagslederen reagerer også på ynglingstallet.

- Hvis de hadde hatt litt motivasjon i tellingen ville de funnet ut at det er langt over 3 ynglinger i Trøndelag. Men det arbeidet som har blitt gjort med tellingene har vært for dårlig. I Trøndelag er det en todelt målseting om både rovvilt og beitedyr, men denne målsetningen er nå et saga blått, sier Moan.

Rovviltnemda uenig med departementet

Også den regionale rovviltnemnda reagerer.

– Vi vil gjøre det klart for departementet at vi mener noe annet enn dem. Vi ønsker også å avklare om de faktisk vil instruere oss og dermed overstyre både rovviltnemnda og regionale fagmyndigheter, sier leder Gunnar Alstad (Sp) i rovviltnemnda for region 6 til NTB.

Torsdag skal partene ha et oppklaringsmåte.

Les også: Rovdyrsommeren er et politisk dilemma