Sommerens store snakkis har dreid seg om en ekkel lukt som har preget bybildet. Den mystiske lukta beskrives som en kjemisk lukt, som minner om eksos, asfalt eller svidd gummi. Mange mener at de får hodepine av å sitte for lenge i den.

Har du merket lukta? Meld inn i kartet

Onsdag ettermiddag bestemte Adresseavisen seg for å forsøke å komme til bunns i luktmysteriet og ba selskapet Blueye Robotics AS om å bistå med sine undervannsdroner. En av teoriene er nemlig at lukta kommer fra Kanalen i Midtbyen. I forbindelse med prosjektet Renere havn i Trondheim ble det lagt et lag knust kalkstein på bunnen av Kanalen og Nyhavna for å dekke til den forurensede sjøbunnen. Teorien som er lansert er at det dannes gasslommer under laget med kalk, og når trykket blir for stort, kommer boblene opp og da sprer lukta seg.

- Vi har gode muligheter for å finne boblene. Til å være en bykanal, så er vi velsignet med relativt klart vann, sa administrerende direktør og gründer i Blueye Robotics AS, Erik Dyrkoren, før han sjøsatte den ene undervannsdronen.

Stilte med droner: Erik Dyrkorn i Blueye Robotics deltok i Adresseavisens livesending sammen med tv-fotograf Finn Walther og programleder Martin Andersen.

Her kan du se opptak av hele livesendingen hvor vi jaktet på årsaken til den mystiske lukta

Dukket opp bobler

Dyrkoren fikk hjelp av sine kolleger Jakob Andrén, Mons Langaard, Aksel Lenes og Andreas Viggen som satte ut tre andre droner. To fra båt, og to fra land. Mens dronene dykket, kunne man følge med på videosignalet på mobil eller nettbrett.

- Det ble litt spaghetti med alle ledningene uti Kanalen, så vi måtte trekke inn to av dronene, forklarer han.

Gründeren forteller at han synes det var artig å bli forespurt om å hjelpe til med å løse luktmysteriet. Etter om lag en halvtime med leting dukket det opp noen bobler ved siden av en sykkel som lå på Kanalens bunn.

- Det ble en ny erfaring for oss å bruke denne dronen i søksarbeid. Det fungerte godt det, sier Dyrkoren, som ble litt overrasket over hvor rent vannet var. Men det ble også funnet handlevogner, plastkopper, ølbokser og en potteplante. Dyrkoren tror lukta kan stamme fra gassbobler.

- Det kan være noe i denne teorien, men vi lukter ingenting nå. Det er ikke utenkelig at lukta stammer fra gamle deponier, og at de kommer med ujevne mellomrom, sier han.

Jakter lukta: Mons Langaard og Jakob Andrén følger med undervannsdronen mens den er på tokt.

- Trodde det brant

Trondheimsselskapet Blueye Robotics AS ble dannet i Trondheim for tre år siden. De teller nå 23 ansatte. Planen fremover er å lansere en undervannsdrone på verdensmarkedet i høst.

- Vi ønsker å tilgjengeliggjøre havet for folk flest, sier Dyrkoren.

Hentet opp: Mons Langaard fisker opp den ene dronen etter å ha brukt den i Kanalen.

Martine Kristofa Rygvold står denne dagen bak disken på Kafé Skuret. Lukta har ikke gått upåaktet hen. Tidligere i sommer måtte de faktisk stenge utestedet.

- Jeg tenkte at «nå brenner det». Vi ligger på Fosenkaia, og vi er jo ganske redd for brann nedpå her, sier hun.

Hun har lagt merke til lukta ved flere anledninger, men begynner å bli utålmodig.

- Jeg vil ha svar på dette nå, sier hun.

Fryktet det verste: Martine Kristofa Rygvold mistenkte brann den ene gangen lukta var spesielt ille, og arbeidsplassen Kafé Skuret ble stengt.

- Har ekstrem luktesans

En annen som har merket seg den vonde lukta, er Helle Voss. Hun bor til vanlig på Persaunet, men er mye i Midtbyen.

- Jeg har kjent den på Persaunet, men jeg har en ekstremt god nese, sier hun.

- Jeg har gått rundt og snust, og trodde først det stammet fra en båt, men så dro den, og fremdeles lukter det. Men jeg har også hørt at det kan være noe som ulmer under kalklaget i Kanalen, sier hun.

God luktesans: Helle Voss har, ifølge seg selv, en ekstrem luktesans, og hun har merket den mystiske lukta helt oppe på Persaunet.

Jakten på den vonde og ubehagelige lukta fortsetter. Gå inn på adressa.no og skriv hvor du har registrert lukta.