Ved flere anledninger i sommer har en mystisk lukt dukket opp i Trondheim. Det er to hovedteorier om hvor den stammer fra - Peabs asfaltverk på Piren eller fra Kanalen.

Adresseavisen hadde onsdag ettermiddag en direkte videosending fra Kanalen med undervannsdroner. Dronene avdekket bobler fra kanalbunnen, som det tidligere har vært knyttet stor mistanke til. Men om det er boblene som avgir lukta, er fremdeles uvisst.

- Sikkert ikke farlig

Luktforsker Mette Bratt ved NTNU har selv ikke kjent lukta, og blir først oppmerksom på luktmysteriet da Adresseavisen ringer onsdag ettermiddag.- Jeg vet det bruker å være finværslukt i byen, og det har jo vært mye finvær, men dette virker som noe annet.

Luktforsker Mette Bratt har selv ikke kjent lukta, men tror ikke den er skadelig. Foto: Frode Nikolaisen/St. Olavs Hospital

Bratt forsker på luktetrening og menneskets luktesans, og ikke på lukter spesifikt, men ut fra luktbeskrivelsen med eksos, svidd gummi og asfalt, tror hun ikke lukten er farlig.

- Den er nok sikkert ikke farlig. Hvis man sitter i et rom med eksos kan det være farlig, men i friluft blir det et spørsmål om dosering og hvor nærme man befinner seg kilden.

Kommunen vil vurdere tiltak

Tore Nordstad i Miljøenheten i Trondheim kommune har luftkvalitet som spesialområde. Han fulgte ivrig med på Adresseavisens livesending.

- Spennende det her, konstaterer han.

- Jeg tviler ikke på at det bobler, men jeg skulle likt å visst hva som var inni de boblene. Hvis det viser seg være dette som er kilden, så er det iallfall bra at vi kommer videre med dette mysteriet.

Nordstad sier de først må verifisere at det er boblene som er årsaken til lukta, før de kan vurdere å gjøre tiltak.

Tore Nordstad i Miljøenheten sier kommunen vil gjøre tiltak om det viser seg at lukta er helseskadelig. Foto: Jens Søraa

- Hvis boblene faktisk er kilden til lukta, så får vi gå videre med å finne ut hva dette er, og om det eventuelt kan være skadelig. I så fall må vi finne tiltak for å redusere problemet. Det blir en helt ny problemstilling for oss.

Trondheim kommune gjør kontinuerlige målinger av luftkvaliteten i byen, blant annet fra Trondheim Torg.

- Lukta har ikke gitt utslag på noen av målingene våre av helseskadelige stoffer i lufta hittil, sier Nordstad.

Gasslommer fra kanalbunnen

Kanalbunnen i Kanalen ble i 2015 mudret opp og dekket med knust kalkstein, for å rense opp den svært forurensede kanalbunnen. Det er under dette dekket det nå dannes bobler.

Norges Geotekniske Institutt var miljørådgivere for Trondheim kommune i prosjektet.

- Vi har ingen erfaring med dette fra tidligere. NGI har gjort flere slike oppdrag, men vi kjenner ikke til at det kommer lukt etter en slik tildekking som vi gjorde i Trondheim, sier kommunikasjonsrådgiver i NGI, Kjell Hauge.