- Det har i lang tid vært ønske om å bygge en større svømmehall, sier ordfører Oddbjørn Bang (Sp).

Regnet har omsider gitt seg over industrikommunen Orkdal og tettstedet Orkanger. Anleggsarbeidet er i full gang, og de har allerede begynt å støpe noen av platene til bassengene i det nye badelandet. Ordfører Bang forteller at ideen om et folkebad og folkehelsesenter dukket opp i 2013. Året etter begynte kommunen å sette av penger øremerket til realiseringen av et slikt bygg, og i slutten av mai i år begynte byggingen.

De omtrent 10 000 kvadratmeterne skal bygges helt inntil Orklahallen, og det er planlagt at bygget skal stå ferdig et par måneder etter at den nye storkommunen Orkland trer i kraft 1. januar 2020.

Prislapp: 382 mill.

- Har du jobbet for å realisere dette lenge?

- Jeg var vel en del av ideen, sier Bang latterfylt, men legger fort til:

- Vi har folkehelse som et satsingsområde i kommuneplanen, og vi har brukt mye kommunal prestisje i å bygge opp et tilbud gjennom å gi tilskudd til idrettslag gjennom bygging av nye anlegg. At folkehelsesenteret blir bygd, er en videreføring av denne satsingen, sier han og viser til Orklaparken, et omfattende stisystem og forholdsvis nye kunstgressbaner med varmekabler som omkranser byggeplassen for det nye senteret.

Pengene til denne investeringen henter de fra egen lomme, men også regiontilskudd som de får i forbindelse med Orklandsprosjektet og kommunereformen. Til nå er prislappen 382 millioner kroner, når momsen er telt med.

Prosjektet har endret seg underveis, sier Bang.

- Det har modnet i løpet av planleggingstida. Det har vært et omfattende utredningsarbeid, sier han.

Vil konkurrere med Pirbadet

Det nye badelandet de skal bygge blir mindre i vannflate enn Pirbadet, men større enn Dampsaga på Steinkjer.

Kommunen har allerede ansatt daglig leder for Orkdalbadet. Geir Mule, opprinnelig orkdaling, har flyttet hjem og tatt på seg oppgaven med å styre badelandet. Han kommer fra jobben som daglig leder på Dampsaga, der han hadde toppstillingen i tre år. Mule startet i jobben allerede onsdag i forrige uke - halvannet år før bassenget står ferdig.

- Jeg har nærmest levd i bassenget hele livet, sier Mule med et smil om munnen.

Ordfører Bang mener de i fremtiden kan konkurrere med Pirbadet om kundene.

- Vi ser for oss at de som bor på sørsida av Trondheim kan se på Orkdalbadet som like attraktivt som Pirbadet, sier han og viser til at bommene er tatt ned på vei til Orkanger og at de skal ha gratis parkering.

Geir Mule mener at badelandet vil gi et større tilbud.

- Med Orkdalsbadet blir kaken litt større, og jeg håper derfor flere bader litt oftere enn før når de får enda en mulighet, sier han. Mule forteller at de kan ha mellom 450 og 500 gjester i bassenget samtidig.

Prosjektleder John Anders Elvrum i Orkdal kommune opplyser at forventet besøkstall i badelandet er opp mot 100 000 i året - medregnet reiseliv, skolesvømming, idrettsarrangementer, næringsliv og «alle mulige forbehold om påvirkningskraft fra korrigerende faktorer».

Vil unngå tradisjonell elektrisitet

Elvrum skriver i en e-post at de i samarbeid med Skanska, som bygger folkehelsesenteret, skal utarbeide en søknad til Enova fordi de ønsker å utvikle senteret til et plussenergisenter. Det betyr at senteret kan produsere mer energi enn det bruker, slik at det kan levere overskuddsenergi på nettet. De planlegger også energiproduksjon fra solceller og bruk av overskuddsvarme fra Elkem Thamshavn.

- På denne måten kan folkehelsesenteret unngå å ha oppvarming ved hjelp av tradisjonell elektrisitet, opplyser Elvrum.

Fra før av har Enova gitt støtte til tekniske og bygningsmessige tiltak i bygget på 7,1 millioner kroner, ifølge ham.

Foruten badelandet, skal senteret også inneholde de kommunale aktørene:

  • Helsestasjon

  • Fysio- og ergoterapitjenesten

  • PPT

  • Barnevern

  • Psykisk helse og rus

I tillegg er det vedtatt at det skal bygges en egen etasje på 1000 kvadratmeter som skal være til utleie for private helserelaterte tjenester, opplyser Elvrum.

- Jeg tror folkehelsesenteret blir et godt tilbud for dem som bor her, og jeg håper det kan føre til at flere bosetter seg i kommunen, sier Oddbjørn Bang.

Ordfører Oddbjørn Bang (f.v.), prosjektleder John Anders Elvrum i Orkdal kommune og daglig leder i Orkdalbadet Geir Mule på byggeplassen. - Bygget er en helhetstenkning i folkehelseperspektiv, sier Bang. Foto: Morten Antonsen
Til venstre er Orklahallen, til høyre er en skisse av de nye folkehelsesenteret. Det vil bli på fire etasjer. Foto: Skanska/Norconsult
Vannflata i Orkdalbadet vil bli på mellom 1200 og 1300 kvadratmeter, opplyser Geir Mule. Foto: Skanska/Norconsult