På tur for å besøke slektninger i Trøndelag i 1992, kom ekteparet Tom og Elin Craig over en brosjyre som lovet at Sula var «Nordsjøens fiskeperle». Mer informasjon enn det trengte ikke paret fra Maryland i USA for å hoppe på neste båt ut til øya.

Etter en helg med mye fisk var de to amerikanerne klare for å reise hjemover. En knapp halvtime før hurtigbåten la fra, ble de tipset om at et av husene på øya var til salgs.

- Det ble en slags hurtigvisning, men vi trengte ikke så mye tid for å se at dette var stedet for oss, forklarer Tom, som ikke angrer på kjøpet.

Hver eneste sommer

Siden de kjøpte sommerhuset, har paret tilbragt hver eneste sommer på Sula.

- Hjemme i Maryland blir det fryktelig varmt på sommeren. Klimaet her ute er mye mer behagelig, så her tilbringer vi gjerne sommermånedene, sier Elin, som forteller at de godt kan være på Sula fra midten av juli til ut september etter at de gikk av med pensjon.

Selv om alle femten barnebarna er bosatte i USA, er de sjelden alene en hel sommer på Sula.

- Vi har hatt med oss ett barnebarn hver eneste sommer. Da får vi litt alenetid med de her ute, og de får et forhold til Norge de også, forklarer Elin.

Flyr fisken hjem

Fiskeinteressen til dem begge har ikke avtatt på de 25 årene de har tilbragt på Sula. Nesten hver eneste dag er de ute med båten «Askeladden» for å prøve fiskelykken.

- Det er jo derfor vi er her. Vi får stort sett nok fisk til at vi har det vi trenger hjemme i USA resten av året, sier Elin.

Fisken de får på Sula dypfrysepakkes og legges i bagasjen før de flyr hjem Maryland.

- Det er ikke lenger hjem enn at fisken fortsatt er frossen når vi kommer tilbake, forsikrer Elin.