Luktmysteriet fortsetter i Trondheim. Ved flere anledninger har det dukket opp en mystisk lukt i byen, som beskrives som svidd gummi, asfalt og eksos. Flere hevder også å ha fått hodepine av lukta. Det er to hovedteorier som råder, men det har så langt vært vanskelig å få satt to streker under svaret på hvor og hva lukta kommer fra.

Den ene teorien er at lukten stammer fra Peabs asfaltanlegg på Piren. Politiet var tidligere i sommer skråsikre på at Peab var synderen. Den andre teorien går på at det dannes gasslommer under kalkdekket på bunnen av havnebassenget Kanalen. Disse gasslommene tror flere er årsaken til lukta.

Nytt for havforskere

Reidulv Bøe er leder for maringeologi ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU). Selv har han ikke kjent lukta, men sier det slettes ikke er uvanlig at det kommer gass fra havbunnen. Men at det samtidig kommer lukt er han ikke kjent med.

- Når man har organisk stoff som råtner på bunnen produserer det i utgangspunktet metan og CO2, som er luktfrie gasser. Når det ble gravd opp fra kanalbunnen for tre år siden kan det være at de ikke fikk med alt, slik at det ligger igjen ting fra eldre tider som råtner som teoretisk sett kan lage gass og/eller lukt, men det blir ren spekulasjon, sier Bøe.

Bøe er ukjent med at det har blitt beskrevet en slik lukt fra gass fra havbunnen andre steder.

Det er lenge blitt mistenkt at gassbobler fra Kanalen står bak lukta i Trondheim. Havforskere er ikke kjent med at lukt av svidd asfalt og eksos kommer fra havbunnen. Foto: Morten Antonsen

- Det er mulig at det kan foregå kjemiske reaksjoner i avfallsstoffer som er dumpet på kanalbunnen og siden dekket over av nyere sedimenter. Disse stoffene kan ha unngått å bli fjernet av mudringen for noen år siden hvis de ligger dypt. Det er vanskelig å si hvilke stoffer det er snakk om uten å ta prøver av gassen og få den analysert. Om dette er naturlige stoffer eller om det er stoff som kommer av menneskelig aktivitet er vanskelig å vite, men det kan tyde på at det er menneskelig aktivitet.

Kan være svovel

Aivo Lepland har gasslekkasjer fra havbunnen som spesialfelt. Han er heller ikke kjent med at en slik lukt fra gass fra havbunnen kan oppstå.

- Det er som regel gasser som CO2 og metan som dannes i organisk materiale på havbunnen. Det kan også være svovelkomponenter som kan gi en viss lukt, men det blir bare spekulasjoner. Det er enkelt å undersøke hva slags gass som kommer opp med riktig utstyr. Det bør tas prøver før man fatter slutninger, sier Lepland.