- Jeg trodde at Sandberg ville overleve dette, og at feilen han har gjort er tilgivelig. Nå har jeg begynt å tvile mer, sier politisk redaktør Tone Sofie Aglen i Adresseavisen.

Hennes inntrykk er at stemningen i Frp har snudd.

- For det første handler det om en helt elendig håndtering. Han surrer det skikkelig til. Hver gang han åpner munnen blir det verre og verre, sier hun.

- Håndteringen som ødelegger

Aglen tror mange reagerte på at han torsdag sa det var et bevisst valg å ikke varsle Statsministerens kontor om reisen til Iran. Hvis han velger å ikke varsle, skal han ha en god grunn, mener hun.

- Jeg trodde han ville komme gjennom dette hvis han la alle kortene på bordet og fremsto som ydmyk, men det har han bare i varierende grad gjort. Det vi ofte ser når en statsråd eller politiker er i kriser, er at det er håndteringen som ødelegger. Her har den vært katastrofal, mener hun.

For det andre sliter han på flere fronter i partiet, sier Aglen. Ifølge henne rister den liberale delen av partiet på hodet av oppførselen hans, mens den innvandringskritiske fløyen av partiet liker veldig dårlig flørtingen med Iran og det muslimske styresettet.

- Særlig når Frp har vært så tydelig islam-kritisk, tror jeg den flørtingen er vond å svelge for mange, sier Aglen.

Hun forteller at Sandberg er kjent for å være impulsiv og en løs kanon, og at mange var spente på ham i posisjon som statsråd.

Påfallende stille i partiet

- Han har klart å unngå det - til nå. Nå ser vi det typiske «Sandbergske», mener hun.

Hun mener det også er påfallende stille innad i partiet, både fra kritikere og dem som støtter Sandberg.

- Mitt inntrykk før denne saken er at han blir oppfatter som viktig i Frp, og viktig for Frp sitt grunnfjell. Han er en av folket og ikke en veldig A4-politiker, som jeg tror mange setter pris på. Siv Jensen blir oppfattet som veldig lojal overfor sine nærmeste, og hun har holdt hånden over ham.

Nå er derimot Aglen veldig usikker på veien videre for fiskeriministeren.

Flere kommentatorer kritiske

Flere kommentatorer i nasjonale mediehus har de siste dagene vært kritiske til Per Sandberg og hans håndtering av saken.

Kommentator Astrid Meland i VG skriver at det er «lett å tenke at han ikke sitter like trygt lenger». Hun mener også at Sandberg har kastet «mistenksomhetens lys over Erna Solberg» ved å bevisst ikke varsle statsministeren, noe Meland tror Statsministerens kontor neppe setter pris på.

Politisk redaktør Geir Ramnefjell i Dagbladet, skriver i en kommentar at ferieturen til Per Sandberg «har gått fra å være en pikant sak, til en vanskelig sak, til å bli en farlig sak for regjeringen Solberg». Dette fordi saken nå handler om Stortinget kan ha «tillit til at håndteringen av Iran-turen i regjeringen og departementet har fungert slik den skal».

Adresseavisen møtte i forrige uke Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes hjemme i Oslo. Det var etter deres ferietur til Iran krisen startet. Foto: Kim Nygård