Fredag 10. august ankom en av Natos (SNMCMG1) mineryddestyrker til kaia i Trondheim. Styrken er ute langs norskekysten for å søke opp og desarmere miner som ligger igjen etter 2. verdenskrig. Det vil være mulighet til å komme ombord å se på båtene, klokka 13.00-16.00 både lørdag og søndag.

- Vi kom seilende fra Bodø. Der var omvisningen slik at besøkende fikk komme ombord og der fikk de en liten omvisning utenfor på dekk. Som regel er det noen våpen som er satt opp på båten, slik at man kan se hva vi har. Da er det åpent for at alle kan komme, forteller skipssjef på KNM Måløy, Raymond Vikebø Fosse.

Seiler i Nord-Europa

Nato-styrken som kommer til Trondheim startet reisen 30. juni og skal seile helt fram til november. De vil primært være i Nord-Europa, fra Østersjøen i øst til Skotland i vest.

- Det er viktig å vise tilstedeværelse i Nord-Europa, at vi er ute å viser Nato-flagget. Vi skal drive med minerydding langs kysten, det er det vi trener mest mot. Det er denne styrken som er på beredskap for Nato, og det er vi som vil rykke ut om det trengs minerydding, sier Fosse.

I styrken er det fire skip:

* M341, KNM Måløy - Norge

* A960, BNS Godetia - Belgia

* M-08, LVNS Rusins - Latvia

* M54, LNS Kursis - Litauen

- Egentlig er vi seks skip totalt, to av skipene vil bli med styrken senere. De to skipene er fra henholdsvis Tyskland og Nederland, forklarer han.

LES OGSå: Olaf fra Byneset får den største Nato-øvelsen siden den kalde krigen på gårdstunet

40 000 miner ved kysten

Skipssjefen sier at lokalbefolkningen vil merke at de er ute, og da må man holde seg unna styrken.

- Dette er slik at vi skal kunne ha arbeidsro, men det er også for å sikre befolkningen om det blir sprenging av miner ved kysten, sier Fosse.

Han forklarer at norskekysten har utfordrende bunnforhold, og de kan ikke garantere at de finner miner når de er ute.

- Generelt sett ligger det ca. 40 000 miner etter andre verdenskrig ved norskekysten. Vi har gode kart over hvor disse er, fordi tyskerne og engelskmennene kartla dette godt da de la ned minene. Noen har blitt ryddet, men det ligger ganske mange igjen fortsatt, forklarer han.

Ikke farlig om urørt

- Jeg har lyst til å poengtere at det er sprengstoff som ligger på bunnen, og at dette er fra 100 kilo til godt opp under 1000 kilo. Det er ikke direkte farlig om det får ligge i fred og ingen begynner å rote med det. Problemet oppstår om man driver med utbygning på havbunnen eller om fiskere får det i utstyret. Derfor ønsker vi å ta det som ligger i utsatte områder, sier Fosse.

Om man finner noe som ligner på sprengstoff skal man si ifra til politiet.

- Det er deres oppgave å trygge befolkningen fra effektene av eksplosiver fra krigen, men Forsvaret yter rutinemessig bistand til håndtering av denne typen sprengstoff, opplyser han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Det Litauske skipet LNS Kursis legger til kai. Foto: Håvard Jensen
Det latviske skipet LVNS Rusins. Foto: Håvard Jensen
Det belgiske skipet BNS Godetia la til kai ved Trondheim havn torsdag kveld. Foto: Håvard Jensen
Det litauske skipet LNS Kursis. Foto: Håvard Jensen