Fredag åpnet ordfører Rita Ottervik nye Rabarbraparken. Bakgården på Bakklandet, med inngang ved sykkelheisen Trampe, er mest kjent for en årlig teaterforestilling av Rabarbrateateret.

Frodig og forunderlig skrev Adresseavisens anmelder om sommerens forestilling og ga Trønderfår - sammen i flokk terningkast fire.

Men nå skal også byens minste få boltre seg her. Her skal de få bruke alle sansene sine, med installasjoner som er noe helt annet enn det småbarn vanligvis finner på lekeplasser.

- Å lage en egen park for de aller minste er en del av Trondheims byromsstrategi, sier Nadja Sahbegovic som er prosjektleder for oppfølging av strategien «Bra byrom for bruk» i Trondheim kommune.

Park for lek: Rabarbraparken har fått navnet på plass ved inngangen. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Lek og gjenbruk

- Vi har spurt folk hvor i byen de trives og svært mange svarer Bakklandstorget. I tillegg er det mange som etterspør flere tilbud for barn. Dermed kom dette prosjektet i gang, sier Sahbegovic.

Billedkunster Anne Helga Henning har vært prosjektleder, og ReMida, som leverer materialer og stimulerer til kreativt gjenbruk, og Rallar arkitekter har samarbeidet om å omskape Rabarbraparken til en oase for barn. De har hatt spesielt fokus på leken undring og gjenbruk.

Lek med vann: Sansene skal vekkes, og på denne installasjonen handler det om vann. På taket samles regnvann som renner ned. Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Ut fra byfolkets ønsker ville vi gjøre Bakklandet mer barnevennlig, men fant at selve Bakklandstorget er dårlig egnet. Rabarbraparken er derimot en frodig perle, som i tillegg ligger i en lukket bakgård som gjør at det er helt trygt. Det er kun én inngang, sier Sahbegovic. Det er heller ikke langt fra kafeene på Bakklandet, så for en småbarnsfamilie på bytur vil både de minste få lekt seg og de største vil kunne få seg en kopp kaffe.

Våte, men blide: Det regnet under åpningen, men humøret var likevel på topp. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Barnas egne ideer

Prosjektet med å lage et eget byrom for de aller minste begynte egentlig i 2016. Da samarbeidet Remida og Trondheim kommune om det midlertidige byromsprosjektet på Petter Egges plass. Installasjoner, som viste at byrom med enkle midler kan bli attraktive for de minste, har gitt innspill om hva barn synes er morsomt. Nå har noen av ideene derfra blitt realisert i Rabarbraparken.

Kledd i regnklær: Barn fra Svartlamon barnehage, Nedre Bakklandet barnehage og Festningen barnehage var de heldige som fikk prøve nye Rabarbraparken først. Foto: Håvard Haugseth Jensen

- Dette prosjektet er i utgangspunktene et prøveprosjekt på to år, men det kan være med på å danne et grunnlag for å forstå mer av hvordan en bedre kan tilrettelegge for barn i sentrum av Trondheim. Vi håper også dette kan være interessant for eksempel for barnehagelærerutdanningen i byen. Vi håper masterstudentene kan ta parken med i forskningsprosjekter, sier Henning.

Tumleplass: Rabarbraparken hadde sine første lekne gjester fredag. Parken passer best for barn mellom ett og seks år. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Stor variasjon

Parken er spesielt rettet mot barnehager på dagtid. På ettermiddag og i helgene er parken derimot tilgjengelig for dem som ønsker å benytte den. ReMida vil drifte parkens moduler.

Modulene på parken er ment å vekke alle sansene. Her det vann som renner, det kan lages ulike lyder og alle installasjonene kan bli det barna vil det skal være i leken.

- For oss som arkitekter har dette være et svært spennende prosjekt. Her har vi snekret moduler som innbyr til undring og mystikk, dette er noe annet enn å få servert en sklie og en huske som ikke kan brukes til stort mer enn å skli og huske, sier Anders Gunleiksrud fra Rallar arkitekter.

- Her er det alle typer materialer og alle farger. Det er tre, metall og stein, ting kan flyttes på. Barn liker variasjon, likevel blir de ofte presentert for eksempel leker i plast i kun tre farger. Jeg mener dette er et banebrytende eksperiment for barn i byen, sier Henning.

Og ja, det er selvsagt også blitt plantet rabarbraplanter i Rabarbraparken. På åpningsdagen var det barn fra Svartlamoen barnehage og Nedre Elvehavn barnehage som fikk teste det nye tilbudet.