Mandag møtes Arnstad og alle ungdomspartilederne til debatt under Arendalsuka.

I helgen var 26-åringen hjemme på Skatval i Stjørdal. Snusboksen ligger på bordet, ved siden av en oppslått Trønder-Avisa og iphonen, som plinger jevnt. Hun er akkurat ferdig med langferie her på gården Arnstad Vestre, hvor hun har holdt på med motorsag og ljå, og solt seg i finværet. Nå venter en ny høst i hovedstaden, og trolig et siste år som leder av ungdomspartiet. Samtidig er hun spilt inn til fylkestingslista for 2019 av flere lokallag.

- Det er veldig artig at såpass mange nevner meg, særlig med tanke på at jeg skal «flytt heim». Hvis senterungdommen i fylket ønsker meg høyt oppe, er jeg klar, sier Ada Arnstad.

Mamma Eli Arnstad har akkurat kommet innom kjøkkenet, og hun forsikrer oss: Ada får bo hjemme da, hvis hun ønsker det. I nabohuset tvers over tunet bor tante Marit, parlamentarisk leder i Sp.

Kan skifte side

Det har blåst litt rundt Sp i vår region nå. Først lanserte Tomas Iver Hallem (Sp) seg som fylkesordførerkandidat, noe som ble tolket som en klar flørt med Høyre. Så sa Trondheim-topp Marte Løvik (Sp) at hun samarbeider godt begge veier, altså er hun åpen for å bryte et 16 år langt Ap-samarbeid.

Fylkespolitiker Tomas Iver Hallem og Sp-nestleder Ola Borten Moe har klare ambisjoner for Sp-makta i fylket.

Nylig ble nestleder Ola Borten Moe sitert av Klassekampen på at det viktigste «er å få fylkesordføreren, ikke hvem de samarbeider med».

- Det mest overraskende med utspillet til Ola var ikke det han sa, men reaksjonene. Jeg trodde det var opplagt at vi går til valg på vår egen politikk og at posisjoner er viktige, sier Arnstad.

- Men er det aller viktigst å få ordføreren?

- Jeg synes det er mer komplisert enn som så, men jeg er enig med Ola i at det er veldig viktig, sier hun.

- Er ditt foretrukne alternativ at dere får fylkesordføreren, men samarbeider med Ap?

- Nei. Vi går ikke til valg med den ene eller den andre. Jeg er åpen i begge retninger. Spørsmålet er: Hva har Høyre og Ap å tilby oss?

Arnstad har tidligere gått ut mot Borten Moe og sagt at han ikke er på linje med partiet innen oljepolitikk. Når det gjelder politisk samarbeid i Trøndelag, slår hun derimot fast:

- Her er han på linje med folk flest i partiet.

Trondheim-topp Marte Løvik (Sp) har åpnet for samarbeid også mot borgerlig side etter valget.

Vil sikre de rødgrønne

Nasjonalt har pipa en helt annen lyd. I en fersk TV 2-gallup er Sp er større enn Frp, med 13,6 prosent. Sp kan i så fall sikret et nytt rødgrønt flertall på Stortinget, og det er nettopp det Arnstad mener de bør gjøre:

- Med et slikt resultat hadde vi tatt over regjeringskontorene, opphevet Finnmark/Troms, Viken og andre ufrivillige sammenslåinger som har herjet landet. Nasjonalt ser jeg ingen mulighet for at vi kan støtte partiene i den blågrå regjeringen, sier hun.

Og Arnstad har flere høner å plukke med regjeringen: Miljøminister Ola Elvestuen (V) har nylig bedt Trøndelag om å gi mer plass til bjørn, meldte Nationen. Den lokale rovviltnemnda ga straks beskjed via Trønder-Avisa: De liker dårlig at departementet blander seg.

- Det er vondt og vanskelig å se at vi har en statsråd som sier noe slikt, mens bønder går og plukker kadaver etter kadaver. Det er uansvarlig å overse lidelsene i Trøndelag. Det er «disrespect», sier Arnstad, som også hisset seg opp over ulve-bryllupskaka til Elvestuen, i likhet med partifelle Heidi Greni.

Også regjeringens reaksjoner på tørken og situasjonen for landbruket er hun kritisk til:

- Det er fortvilede bønder rundt om i landet og i Norden: Det er krise i fôrsituasjonen. Når vi har den verste tørken siden 1947, forventer jeg at regjeringen stiller opp mer.

Ada Arnstad bor i Oslo nå, men planlegger å flytte til Skatval neste år.

Sp og metoo

Adresseavisen vil ha ungdomspartilederen til å peke på saker der hun mener moderpartiet må endre kurs, men Arnstad sliter med å finne «nye» eksempler:

- Det har på mange måter vært et rart politisk år fordi metoo har gjort at en del politiske saker og uenigheter har havnet i skyggen. Men vi mener fremdeles at moderpartiet må ta mer ansvar innen asyl og klima, sier hun.

Sp er ikke de som har hatt flest metoo-saker, men den etter hvert famøse sexmeldinga sendt fra en fremdeles ukjent person på hyttetur i Åre, har fått veldig stor oppmerksomhet. Det var tidligere leder Liv Signe Navarsete som mottok meldinga en sen nattetime. Leder i Østfold Sp har, ifølge Klassekampen, ment at Ola Borten Moe ikke bør stille til valg som nestleder neste år som følge av saken.

- Er noen i ungdomspartiet ditt enige i den vurderinga?

- Jeg har ikke oppfattet noen slike signaler. Vi synes at det er var en fæl sak, og at Navarsete burde få en unnskyldning. Men det er også helt uansvarlig å straffe folk uten å kunne bevise at de har gjort noe galt, sier Arnstad.

Denne uken er Arnstad i Arendal for tredje år på rad, der hun deltar på fem ulike debatter og arrangement.

- Arendalsuka er ikke bare for makttunge, pengerike aktører, for ungdomspartiene og frivillige organisasjoner er også der. Men det er klart: Du møter ikke den vanlige velger. Det er stor avstand til folk flest. Det er Oslo-makta som flytter seg til Arendal i en uke, sier Arnstad.