Føreren må i fengsel og får ikke kjøre transport til Norge de neste fem årene. Mannen er dømt til ti måneders fengsel. Den utenlandske trailersjåføren ble stanset av tollere øst for Stjørdal 19. juni i år. Bak på hengeren hadde han fem tonn med stål. Da han ble stanset viste han frem tolldokumenter for dette. Men da tollerne kontrollerte hengeren, fant de i tillegg tolv paller fremst på hengeren med annen last.

Tolv paller med smuglervarer

«Ved kontroll av hengeren ble det oppdaget at det sto tolv paller fremst på hengeren. Disse var pakket inn i papp og plast. Ved åpning av pallene ble det avdekket 6048 liter øl, 1411,5 liter brennevin og 40 000 sigaretter», heter det i dommen fra Inntrøndelag tingrett.

Pallene med øl, brennevin og sigaretter som ble beslaglagt tilsier en avgiftsunndragelse på drøye 1,1 millioner kroner.

Pallene skal ha tatt nesten halvparten av plassen bak på hengeren og de var merket med leveranse til en bedrift i Trøndelag. Mannen hadde kjørt fra Polen 16. juni, tatt ferje over til Sverige og deretter kjørt videre til Norge via grenseovergangen på Storlien.

Les også: Her pågripes sjåføren mistenkt for storsmugling

Stål, alkohol og tobakk

Tiltalte har forklart at han ikke visste hva som befant seg bak på hengeren. Han skal ha fått opplysninger fra arbeidsgiveren om at hengeren inneholdt to ulike laster, hvorav den ene var stålkonstruksjoner. Han forklarte i retten at han ikke fikk noen opplysninger om den andre halvdelen av lasten og at han ikke så noen grunn til å undersøke dette. Han sa at han så på turen fra Polen som et ordinært arbeidsoppdrag og at han ikke bruker å undersøke hva han frakter, eller om dette er forsvarlig sikret.

Les også: Anmeldt for å ha smuglet ti kilo snus

Erfaren sjåfør

«Retten kan ikke utelukke at tiltaltes forklaring er riktig, og basert på bevisførsel finner ikke retten bevist at tiltalte var klar over at det ble fraktet betydelige mengder alkohol og sigaretter i lastebilen og at disse varene ble innført Norge utenom tollmyndighetenes kontroll. Overtredelsen kan derfor etter rettens syn ikke karakteriseres som forsettlig», heter det i dommen.

Les også: Bilførere anmeldt for smugling av alkohol og tobakk

Etter rettens syn hadde mannen all mulighet til å kontrollere hva som var bak på hengeren. Retten finner det påfallende at en erfaren yrkessjåfør ikke undersøker hva som er bak på hengeren. Vekten av stålet var fem tonn, mens pallene med alkohol og sigaretter veide ti tonn. At sjåføren ikke reagerte på denne forskjellen på vekt på lasten og ikke undersøkte dette fant retten påfallende.

Tiltalte opplyste også at lastebilen var gammel og vanskelig å kjøre. Retten mener det da tilsier et behov for å kontrollere hva den er lastet med, og om kjøretøyet er lastet forsvarlig.

Les også: De prøvde å lure systemet med frekk smuglermetode. Nå er de utvist fra Norge

«Grovt uaktsomt»

«At tiltalte i en slik situasjon unnlot å undersøke lasten, er etter rettens syn grovt uaktsomt. Retten har etter dette funnet det bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte grovt uaktsomt innførte 6048 liter øl, 1411,5 liter brennevin og 40 000 sigaretter uten å oppgi eller fremlegge varene for tollkontroll over grensen fra Sverige til Norge», står det i dommen.

Sjåføren skal også ha hatt kontakt med arbeidsgiveren underveis og hadde slik flere muligheter til å finne ut hva lasten inneholdt.

Summen på unndratte avgifter er på 1,1 millioner kroner. Mannen satt 30 dager i varetekt før dommen falt og får dette i fradrag fra dommen på ti måneder.