Arntsen er kåret til årets Roede-ambassadør i Norge av Grete Roede, mens Aukan har tittelen årets Roede-ambassadør i Sør-Trøndelag.

Begge har gått på samme Roede-kurs, ledet av Anne Lise Berg. Og å melde seg på kurs er det beste tipset fra begge til andre som vil ned i vekt.

- Meld deg på kurs og møt opp! Det forplikter og gir motivasjon. Jeg hadde aldri klart dette på egen hånd. Vekta går ikke bare ned, men den flater ut og går også opp. Det er da du trenger hjelp til å likevel fortsette. De fleste vet jo hvordan man går ned i vekt, men er du alene om det er det lett å jukse, sier Arntsen.

Før: Margaret Leirvik Arntsen fikk plutselig se seg selv i et butikkvindu, uten å kjenne seg igjen. Da tok hun grep. Foto: Privat

Ingen slankekonkurranse

Begge er også opptatt av at livsstilsendring tar tid. Det er et langt lerret å bleke, mener de. Arntsen har brukt 2,5 år på å miste 55 kilo, mens Aukan har kvittet seg med 45 kilo i løpet av 1,5 år. Det har krevd mye av dem, for det er en jobb. Du kan spise et pizzastykke ekstra, men da må du gå en lengre tur. Du kan spise et kakestykke på jobb, men slett ikke hver dag.

Før: Slik så Edgar Aukan ut før han begynte på Grete Roede-kurs. Foto: Privat

- Livet skjer, det er helg og ferier. Hverdagene er enkle, mens det er de andre dagene som kan være vanskelige, sier Arntsen som understreker at dette ikke handler om å ha vunnet en slankekonkurranse.

- Dette handler ikke om kropp og kilo, men om livsglede, matglede, helse, livskvalitet og overskudd. Det handler om balanse i livet, sier Arntsen.

Det må også være balanse i inntaket.

- Vi har ikke spist lite. Å slanke seg innebærer å spise nok, ofte og riktig, og så har vi lov til å kose oss innimellom også, sier Aukan.

Superslankere: Margaret Leirvik Arntsen og Edgar Aukan har begge fått mye mer overskudd etter at de gikk ned i vekt. Foto: Vegard Eggen

Ut på tur

Da Arntsen begynte jobben med å bli lettere gjorde hun en avtale med seg selv om å møte på kurskveldene, fortsette til hun er i mål uansett hvor lang tid det tar og trene minst tre ganger i uka.

- Det er viktig å trene og jeg trener på treningssenter. Jeg har faktisk også blitt glad i å jogge, det hadde jeg aldri før trodd skulle skje, sier Arntsen.

- Hverdagsaktiviteten har gått kraftig opp. Jeg har en hund som må luftes, og da kommer jeg meg ut. I begynnelsen ble jeg sliten etter bare en halvtime, men nå går jeg lange turer. Vi som går kurs sammen har også en felles gruppe på Snapchat, så når jeg går ut i minusgrader eller regn så sender jeg en snap, og det vet jeg motiverer flere til å også kommer seg ut, Aukan.

Mye mer overskudd

Nå er begge opptatt av å klare å holde vekten.

- Det er så mye lettere og bedre å være til nå. Før fikk jeg ikke på meg setebeltet i bussen og når jeg skulle være med ungene og kjøre berg-og-dal-bane fikk jeg ikke plass etter å ha stått lenge i kø. Det er veldig flaut. Og så har jeg mye mer overskudd, før sovnet jeg på bussen og når jeg så barne-tv med ungene. Nei, jeg skal ikke tilbake til det livet, sier Arntsen.

- Og så har det blitt morsomt å kjøpe klær. Før kjøpte jeg det jeg fikk på meg, nå kjøper jeg det jeg har lyst på og som jeg synes er fint. Nå kan jeg endelig gå i tettsittende klær, sier Aukan.