- Det er mange spente mennesker som står og kikker rundt seg eller ser på mobilen. De virker litt nervøse, og det er mye smalltalk, sier Ingrid Røstad Brøndbo.

Hun er en av nesten 9000 studenter som sto klar for å se den tradisjonsrike immatrikuleringsseremonien på Gløshaugen.

- Merker at det er første dag

Kollektiv: F.v. Vilde Dale, Hanna Sletta, Anita Kvaksrud og Nora Selvig Foto: Vegard Eggen

Nora Selvig, Anita Kvaksrud, Hanna Sletta og Vilde Dale skal alle begynne å studere for første gang. De bor sammen, men går forskjellige studieretninger.

- Man merker det er første dag, for alle leter etter noen å snakke med. Det er kjekt at vi kom hit sammen slik at vi har noen å stå med, sier Nora Selvig.

Hanna Sletta fra Trondheim skal starte sivilingeniørstudiet på NTNU.

- Jeg ville egentlig flytte litt lenger vekk, men syntes det virket dumt å flytte når Trondheim er kjent for å være den beste byen for realfag.

SE BILDESERIE: Fra Pirum i bare undiken til ender i badekar. Immatrikuleringen på Gløshaugen inneholdt litt av hvert

Fra folkehøyskole til studier

Folkehøyskolevenner: F.v. Øystein Sand, Dagny Aurora Elgtun og Hong-Ngan Hua Foto: Vegard Eggen

Flere av studentene møtte opp på immatrikuleringsseremonien med tidligere venner fra folkehøyskolen. De frykter at overgangen til studier kan bli tøff.

- Vi har ikke faglig press på folkehøyskolen, så nå tror jeg vi må bli enda mer selvstendige, sier Øystein Sand.

- Men vi har nok blitt tøffere det siste året, og flinkere til å takle situasjoner, tilføyer Hong-Ngan Hua.

Rikt sceneshow

Seremonien startet med prosesjonsparaden gjennom folkemengden, og deretter startet koret TKS/TSS sceneshowet. Senere sang Isabelle Bjørneraas og Trondheimsbandet Pom poko på scenen. I løpet seremonien holdt også rektor Gunnar Bovim og nobelprisvinner May-Britt Moser tale.

Prosesjonsparade med Gunnar Bovim og May-Britt Moser i front. Foto: Vegard Eggen

I tillegg fikk både Samfundet, Studenttinget, Isfit og NTNUI dans vist seg frem. Isfit-leder Tyler Stewart klatret opp på et stereoanlegg for å få med seg hele folkemengden i en videoselfie.

En annerledes studiestart

Isabelle Bjørneraas starter studiene på immatrikulerinsscenen. Hun synger på immatrikuleringen med Sebastian Perreau og Johannes Konstad Brevik. Foto: Vegard Eggen

Artist Isabelle Bjørneraas skal i likhet med resten av folkemengden begynne å studere. Dette semesteret starter 21-åringen på jazzlinja på Musikkonservatoriet i Trondheim.

- Det er en rar studiestart å synge på immatrikuleringen, men jeg gleder meg. Jeg har ikke følt på at det er studiestart enda, nå skal vi bare fremføre det vi kan.

LES KOMMENTAREN: Fem grunner til at studietiden blir den beste tiden i livet

Oppfordrer studentene

- Da vi kom til Trondheim hadde vi to hjerner fulle av ideer, fire tomme armer og to små barn, sier May-Britt Moser i talen. Foto: Vegard Eggen

Nobelprisvinner og tidligere NTNU-student May-Britt Moser holdt talen sin på engelsk for studentene. I talen snakket hun om hvordan hun selv var et nysgjerrig barn, og at hun tok med seg denne egenskapen som student. Hun oppfordret studentene til å tro på seg selv, og la vekt på at de allerede er intellegente som har kommet inn på NTNU.

- Hvilke råd vil du gi de nye studentene?

- De må tenke, gjøre det de ønsker innterst inne, jobbe hardt og stole på seg selv. I tillegg må de lære alt de kan, for skal vi redde verden må de ha kunnskap, sier hun til Adresseavisen etter talen.

Moser har selv jobbet hardt. Som student leste hun psykologi på dagtid. På ettermiddagen dro hun rett på lab, hvor hun ble værende til sent på kveld hver dag.

- På søndager har jeg alltid prøvd å ta fri og komme meg ut i marka. Det er viktig å ta tid til å roe ned også, ellers blir man ikke kreativ.

Ber fadderne om å ta ansvar etter fadderukene

Kristine Fredriksen og Susanne Bjørge i Sit Foto: Vegard Eggen

SiT har møtt opp på immatrikuleringen i grønne t-skjorter for å være synlige for studentene på oppstartsdagen.

- Mange kan kjenne på ensomhet etter fadderukene. Min erfaring er at de to ukene er det mye sosialt som skjer, og det er mange nye inntrykk. Når fadderukene er over begynner realiteten av å være student. Vi prøver å snakke med fadderene om å ta ansvar etter fadderukene, slik at de er bevisst på å holde litt øye med de nye studentene, sier Kristine Fredriksen i SiT.

Badeand og kyllingkostyme

Informasjonssjef i Badekarpadlingen, Eyvor Tokle Hoff Foto: Vegard Eggen

Etter immatrikuleringsseremonien var over sto studentorganisasjonene klare for å huke tak i nye studenter. Studentene som arrangerer den årlige badekarpadlingen blåste opp en stor badeand og leder Astrid Korsmo hadde på et kyllingkostyme for å promotere.

- Vi skiller oss nok litt ut, og folk kommer bort til oss og ser spørrende ut. Når vi forklarer hvem vi er blir alle gira på å være med, sier informasjonssjef i badekarpadlingen, Eyvor Tokle Hoff.