Tidlig tirsdag sa Tore O. Sandvik ja til gjenvalg. Nå er det klart at May Britt Lagesen også blir med videre.

I mai sa Lagesen nei til gjenvalg, og sjokket var stort da også den andre kvinnelige topp-politikeren fra norddelen av Trøndelag, Anne Marit Mevassvik gjorde det samme. Mens sistnevnte fikk seg ny jobb på Stiklestad, ble det satt press på Lagesen – både fra lokale partivenner og toppledelsen med Jonas Gahr Støre i spissen - om at hun måtte ombestemme seg.

- Jeg har ikke opplevd det som noe press i hele tatt. Men jeg fikk mange tilbakemeldinger på den jobben jeg har gjort. Det er klart det er positivt å få gode tilbakemeldinger fra toppene, men det viktigste er det engasjementet innbyggerne har vist i denne saken. Mange har sendt meldinger og stoppet meg på gata, og det varmer at folk er opptatt av fylkespolitikken, sier hun.

Viktigste vervet

Nominasjonskomiteen satt i møter tirsdag for å starte arbeidet med å sette opp lista. Alt tyder på at Lagesen tar plassen bak Tore O. Sandvik – som også sa ja til gjenvalg mandag. Og det igjen betyr at hun også ligger veldig godt an til å bli gruppeleder for fylkestingsgruppa etter neste valg. Vervet anses som det mektigste innad i partiet med tanke på politiske beslutninger.

- Jeg har ikke tatt noen vurderinger rundt det. Mitt fokus har vært på om jeg skal være med videre eller ikke. Men er jeg først med videre, og er så aktiv som jeg er, viser det at jeg har tung motivasjon for å fortsette. Jeg er en fighter, og planen er å vinne valget, sier hun.

Ap-lederen: - Har vi ikke tillit til hverandre, kommer vi ikke videre

Private årsaker

I tillegg skal det til helgen konstitueres nestleder i fylkeslaget etter Hopsø rykket opp som leder etter Mevassvik. Der skal en kvinne fra norddelen i fylket inn, og Lagesen er sammen med Bente Estil, de to eneste kandidatene.

Lagesen nekter for at Tore O. Sandvik har hatt noe å si for hennes beslutning. Ja, hun er glad for at han fortsetter, og hun har hatt samtaler med han om veien videre. Og ferien er brukt godt for at hun tok det valget hun nå har gjort.

- Leder av nominasjonskomiteen, Eva Kristin Hansen ringte meg i slutten av juni, og ba meg bruke ferien til å revurdere beslutningen. Da jeg sa nei i mai, som en av de første som ga tilbakemelding, var det utelukkende grunnet min private situasjon. Jeg har en mann som reiser mye, og vi har en datter på 11 år som må følges opp. For min del har det vært enormt mye reising siden jeg ble fylkesråd i 2013. Samtidig er jeg et ja-menneske, og det har vært mye, sier hun.

Må si nei oftere

Men i samtaler gjennom sommeren med blant annet Sandvik og fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø fikk hun aksept for at hun må få muligheten til å balansere oppgavene slik at hun får tid også på hjemmebane.

- Samtidig som jeg selv må si nei oftere, legger hun til.

- Har du kjent på viktigheten av at du fortsetter, ettersom flere kvinner fra norddelen ikke tar gjenvalg?

- Nå som rammene er på plass for min del er det ikke uviktig å være kvinne fra norddelen. Spesielt med den posisjonen og kunnskaper jeg har tilegnet meg. Men fra starten av handlet det utelukkende om min private situasjon, sier hun.

Lagesen har tidligere sagt ja til å stå på kommunelista for Ap i Steinkjer. Men den eventuelle ordførerdrømmen hun hadde, ser hun liten mulighet for nå.

- I gamle Nord-Trøndelag var det ikke mulig å være ordførerkandidat samtidig som man var fylkespolitiker. Prosessen er ikke ferdigkjørt, men den muligheten ser jeg på som minimal, sier Lagesen.

Fonøyd leder

Konstituert fylkesleder i Ap, Per Olav Skurdal Hopsø sier han er veldig glad for at både Lagesen og Sandvik blir med videre:

- Som fylkesleder er jeg veldig glad for at to så rutinerte er med videre. Tore er sulten på å bygge Trøndelag videre, og May Britt har vært en klar og tydelig stemme for norddelen av Trøndelag, sier han.

Les mer: Konfliktene river Arbeiderpartiet i stykker