18. august 2016 ble Kristian Michelsen dømt i Domstol for tunge straffesaker i Kilis i Tyrkia for medlemskap i en væpnet terrororganisasjon.

Nesten nøyaktig to år etter, 14. august 2018, avsier Borgarting lagmannsrett dommen på sju år og tre måneder i fengsel, blant annet for deltakelse i terrororganisasjonen IS.

Vurderer anke

Ifølge forsvarer Elisabeth Myhre har de tirsdag ettermiddag ennå ikke tatt stilling til om saken skal ankes.

- Jeg merket meg at lagmannsretten ikke har tatt hensyn til dommen fra Tyrkia. Dette gjør det høyst aktuelt å anke. Hvis denne dommen blir rettskraftig, står han i en situasjon hvor han kan risikere å måtte sone to ganger for samme forhold, opplyser Myhre til Adresseavisen.

LES HER: - Istedenfor å sitte i Norge og råtne, ville jeg dra til Syria

Myhre viser til at en slik dobbeltdom strider med grunnleggende rettssikkerhetsgarantier.

- Det kan ikke aksepteres. I tillegg må det vurderes å anke nivået for straffeutmålingen på sju år og tre måneder.

Ankefrist er to uker.

Interessert i IS-rettssaken? LES ALLE SAKENE HER

- Uriktig domfelt

Forsvareren har samtidig merket seg at lagmannsretten i premissene for dommen langt mer dempet enn aktoratet.

- I dommen blir det fastslått at han ikke har deltatt i kamp og at han ikke har hatt til formål å delta i aksjoner mot sivile. Videre er perioden for deltakelsen betydelig redusert, påpeker Myhre, som samtidig opplyser at hennes klient er skuffet over domfellelsen som sådan.

- Han opplever seg uriktig domfelt.

Forsvarer Trygve Staff og forsvarer Elisabeth Myhre under ankesaken i borgarting lagmannsrett i juni. Foto: Kristin Svorte

Dom ikke fullbyrdet

At Michelsen allerede var dømt for deltakelse i terrororganisasjonen IS, ikke bare i tingretten i Norge, men også i Tyrkia, kom frem i ankesaken i Borgarting lagmannsrett i juni i år. Likevel ble ikke del to av tiltalen, deltakelse i en terrororganisasjon, avvist. Dommen ble oversendt fra Tyrkia i juni i år, og deretter oversatt til norsk. Etter det ble det konkrete innholdet kjent for retten.

Forsvarer Trygve Staff vektla i straffeutmålingsprosedyre i juni Tyrkia-dommen. Han viste til at Michelsen allerede var dømt til fem års fengsel for deltakelse i en terrororganisasjon.

Ifølge regelverket er utgangspunktet i internasjonal strafferett at straff skal fullbyrdes i den stat hvor dommen er avsagt. Ifølge Tyrkia-dommen slapp han derimot fri på grunn av anger og tid i varetekt.

Forsvarer Staff viste i retten til at både Tyrkia og Norge er parter i overføringskonvensjonen.

- Det foreligger en rettskraftig fellende dom for samme forhold. Da kan vi ikke late som om den ikke finnes. Det er en konvensjonsdom, påpekte Staff, som mener det her er begått en kjempefeil.

- Påtalemyndighetene burde avklart forholdet med den tyrkiske dommen med en gang. Det er først under ankeforhandlingene vi blir tvunget til å ta stilling til hvordan håndtere dette.

18. august 2016 ble Kristian Michelsen dømt i Domstol for tunge straffesaker i Kilis i Tyrkia for medlemskap i en væpnet terrororganisasjon.

Dobbel straff er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen, og Norge gjorde denne konvensjonen til norsk lov i 1999.

- Dette må hensyntas, påpekte Staff.

Ikke vektlagt

I dommen reises spørsmålet om hvilken betydning det skal ha at Michelsen allerede er dømt av en tyrkisk domstol for deltakelse i IS? Det vises det til at forsvareren under ankeforhandlingene fremsatte krav om avvisning av tiltalepost to, deltakelse i en terrororganisasjon, uten at retten tok det til følge.

- Det kan ikke ses at det er fremkommet noe som gir grunn til å omgjøre denne beslutningen, heter det i dommen.

At forsvareren ønsket å innhente en erklæring fra tyrkiske myndigheter om hvordan de vil forholde seg til dommen i fremtiden, ble også avvist.

- Lagmannsretten kan ikke se at det er noe grunnlag for å dele saken eller å utsette straffeutmålingen i påvente av en eventuell erklæring fra tyrkiske myndigheter, står det.

Det vises til at det ifølge lovverket ikke skal gjøres fradrag for ikke-fullbyrdet straff som er ilagt i utlandet.

- Denne bestemmelsen taler imot at det skal tas hensyn til den tyrkiske dommen, som ikke er fullbyrdet, ut over noen måneder i varetekt, som her blir hensyntatt.

Michelsen er i dommen gitt fradrag fra tiden i tyrkisk varetekt.