I 16 år satt han på Stortinget for Sør-Trøndelag SV. Han var statsråd. Og senere fylkesmann.

Nå er han menig Ap-medlem - og sjefen for det politiske supermøtet i Arendal som vokser inn i himmelen. I år kan opp mot 100 000 mennesker ta turen, tror Djupedal. Uka i Arendal har for lengst passert sin svenske «storebror» Almedalsveckan.

- Alle møtesaler er smekkfulle. Det gjør meg som et politisk og samfunnsinteressert menneske veldig stolt, sier Djupedal.

Omtrent fire månedsverk hvert år bruker han på Arendalsuka, samtidig som han jobber for Universitetet i Agder, der han begynte etter at han var ferdig som fylkesmann. Så har han også flere styrelederverv, blant annet for Falstadsenteret i Levanger.

- Demokratiet er en skjør plante. Ytringsfriheten, domstolene og pressefriheten angripes rundt oss, og i land med lange, demokratiske tradisjoner, som Italia, Ungarn og Polen. Det er så bra at vi fremdeles kan ha politikere som går i gatene i Arendal uten bøttevis av sikkerhet. Det er fremdeles en grunnleggende tillit i det norske samfunnet, sier Djupedal.

Les også: Intervju med Ada Arnstad (Sp)

Savner politikken

Han innrømmer at han savner politikken.

- Jeg elsker politikk, og jeg har tro på politikk, fortsetter han, i en ordstrøm som vanskelig å bryte inn i.

Han avviser likevel langt på vei et politisk comeback.

- Jeg skal ikke bli ordfører i Arendal eller komme inn på Stortinget, nei. Det eneste unntaket er hvis jeg blir kulturminister under Jonas Gahr Støre. Det hadde vært godt for norsk kulturliv, de hadde fått en fabelaktig kulturminister i meg, sier Djupedal.

- Hvordan skal Støre klare det?

- Jeg deltar ikke i det politiske ordskiftet på den måten, men jeg var, som mange andre på venstresiden, veldig skuffet over den elendige valgkampen til Ap. Jeg gremmes. Det var så trist at jeg ikke orket se på debattene på slutten. Det skulle så lite til å vinne valget, hvis de bare hadde vært flinke nok, sier Djupedal.

- Hva gikk galt?

- Alt gikk jo galt: De hadde en helt feilaktig analyse: De undervurderte sine motstandere så fundamentalt. De trodde at Høyre og Frp var upopulære, men arbeidsledigheten gikk ned og økonomien var god og folk var godt fornøyde.

Øystein Djupedal da han ønsket velkommen til ungdomspartidebatten under Arendalsuka.

Savner Trøndelag

Djupedal er fra Trondheim, og kona er fra Skatval. Familien hennes har en gård der de er en del. Dessuten bor datteren hans i Trondheim, og han har også mer slekt der.

- Det er jo Rosenborg for alle penga, vi er jo trondhjemmere, jeg ser alle RBK-kampene på tv, sier han.

- Tore O. Sandvik sa ja til gjenvalg nå?

- Ja, det var jo ikke overraskende i det hele tatt. Klart han vil være ordfører i det samlede fylket! Men Rita, jeg vet hun er i tenkeboksen. Jeg kjenner henne fra tidenes morgen, sier Djupedal, som ikke følger politikken i Trøndelag tett.

- Din analyse av situasjonen til dagens regjering?

- Jeg skal være varsom med å si så mye, jeg er avhengig av tillit som sjef for Arendalsuka. Men Erna imponerer alltid. Det er utrolig at de ble gjenvalg, og at de har så stor oppslutning. Så har det vært mye turbulens. De mest kontroversielle statsrådene er ute, det er et ganske striglet Frp-lag igjen. Det er jo ikke min regjering, men jeg er imponert. Det er ingen som er så mye i debattene her i Arendalsuka som Høyre og Frp, etter min invitasjon. De er kjempeflinke, og det er ikke lett å vippe dem av pinnen, selv om jeg jo håper at det skjer. Men jeg driver altså ikke med partipolitikk på det nivået nå, jeg driver Arendalsuka, understreker ukesjefen nok en gang.

Les også: Nye tall viser hvorfor mange jobber frivillig deltid