Det understreket rektor Bjørn Olsen da han møtte de nye studentene ved Nord universitet i Steinkjer, Verdal og Levanger onsdag formiddag.

Olsen mente det første møtet med det akademiske kollegiet kan oppleves som litt skremmende for noen.

- Kanskje kvier man seg for å snakke de første timene. Men vi vet at inkludering og deltakelse er svært viktig for læring. Det er nysgjerrighet og undring også. Lurer du på hvorfor? Da er det bare å spørre. Er du uenig? Tørr å si det. Ikke være redd for å ta feil, eller vise at du er usikker. Til og med professorer og erfarne forskere må, og bør, kjenne på det å være uvitende.

Les også: Rektors oppfordring kan gjøre høsten spennende

Globalt engasjement

Nord universitet øker også sitt globale engasjement, og utvikler blant annet en felles mastergrad i samarbeid med universiteter og college i Russland, Kina og USA.

- Når vi utvikler en felles mastergrad i samarbeid med MGIMO universitetet i Moskva og ECNU universitetet i Shanghai, eller sender våre studenter til Babsoncollege i USA, som er fremst i verden på entreprenørskap – sikrer vi både gode tilbud til våre studenter – men bidrar også til global kunnskapsutvikling, sier rektor Bjørn Olsen ved Nord Universitet.

Les også: Fem grunner til at studietiden blir den beste tiden i livet

- Sett i gang tankene

Nord universitet satser på økt bidrag inn mot internasjonale arenaer i form av for eksempel flere EU-forskningsprosjekt, og systematisert internasjonalt samarbeid.

- På lik linje med nettverksbygging hjemme kan det å reise på utveksling være ekstremt nyttig for karriere og personlig utvikling. Nord universitet har et bredt samarbeid med institusjoner over hele verden som gjør praksis og studieopphold i utlandet mulig. Snakk med din studieveileder om mulighetene, er oppfordringen fra rektor Olsen.

Tirsdag ønsket han sine internasjonale studenter fra over 40 land velkommen til Nord universitet.

- Snakk med dine internasjonale medstudenter om deres opplevelse og bli med å sørge for at de får et givende studieopphold i Norge. Kanskje vil du møte på en person, kultur, idé eller, til og med, mat som setter i gang tanker og ønsker rundt et eget utenlandsopphold.

Les også: - Umulig å leve kun på penger fra Lånekassen

- Det sosiale er viktig

Rektoren understreket at studentlivet er mer og mye større enn det som foregår innenfor klasserommet.

- Studietiden handler selvsagt om forelesninger, frister, pugging, lesing og eksamen. Men det handler også om vennskap, sosiale aktiviteter, organisasjonsliv, turer og, ja, til og med fester og moro. Deltakelse i disse arenaer kan være like viktig for en positiv og givende læringsopplevelse som formelle, akademiske diskusjoner.

Mote første skoledag på BI og NTNU: Ser du hvem som skal studere hvor?

6000 mye studenter

I år er antall nye studenter ved Nord universitet til sammen i overkant av 6000.

- Dette betyr 6000 nye ansikter. 6000 nye mulige venner og kolleger. Dere står nå foran noen viktige og spennende år, både når det gjelder det faglige, men også det sosiale.

Olsen oppfordret studentene til å ta del i studentdemokratiet.

- Universitetet trenger og setter stor pris på studentenes involvering i formelle fora, som studentparlamentet, foreninger, og utvalg. Her kan du bli med på å sette dagsorden på universitetet. Og du vil få verdifull erfaring og nettverk, i tillegg til at ditt engasjement vil bli lagt merke til når du skal senere søke arbeid.

Les også: Stort bildegalleri fra studiestarten

Kan være skremmende

I år er det tredje gangen Nord universitet tar imot nye studenter.

- Snart er det gått hele tre år siden fusjonen, og nå ser vi fremover som et samlet universitet, med felles mål og identitet. Vi har løftet frem de mulighetene og egenskapene som våre omgivelser byr på, i forhold til både hjernekraft, arbeidskraft og naturressurser, samt kapasitet for innovasjon.

Olsen understreket at unge mennesker søker seg til steder hvor det finnes gode jobbmuligheter og muligheter for personlig og profesjonell utvikling.

Steinkjer kommune investerer nå 300 millioner ved campusen i Steinkjer for å legge til rette for kommende studenter.

- Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, heter det i ordtaket. Og det gjelder i hvert fall her på Steinkjer. Som våre nye studenter vil ha sett, og som våre ansatte kjenner godt til, bygges det på Steinkjer. I en periode vil alle bli påvirket av dette, men alt skal være klart til høsten 2019. Her skal vi samle en rekke andre miljø og skape et flott og spennende sted å utvikle ny kunnskap, sier rektor Bjørn Olsen.

Ikke alle nye studenter tok turen til rådhuset i Steinkjer i går. Det var mange tomme stoler. Foto: Leif Arne Holme
- Nord universitet har et bredt samarbeid med institusjoner over hele verden som gjør praksis og studieopphold i utlandet mulig. Snakk med din studieveileder om mulighetene, er oppfordringen fra rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet Foto: Leif Arne Holme