Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet konkluderer rett og slett med at det har vært et veldig bra opptak.

- Det gjør at vi får gode studenter inn og kan sende gode studenter ut. Og så er det en tendens til at studenter med høyere snitt gjennomfører studieløpet raskere. Det er bra for studentene, det er bra for samfunnet og det er bra for oss, sier Olsen.

Rektoren understreker at det ikke bare er kravene til karakterer i norsk og matte på lærerutdanningen som gjør at snittet er høyere.

- Det er en trend med bedre karakterer over hele linja. Du kan si at studentene aldri har vært bedre rustet til å ta fatt på studiene ved Nord universitet.

NTNU: Stort bildegalleri fra studiestarten

- Inkludering er viktig

I går var rektor Bjørn Olsen både i Steinkjer og Levanger for å åpne det nye studieåret.

- Det å erkjenne at man ikke har svaret er det første og viktigste blant vitenskapelige prinsipper.

Olsen mente det første møtet med det akademiske kollegiet kan oppleves som litt skremmende for noen.

- Kanskje kvier man seg for å snakke de første timene. Men vi vet at inkludering og deltakelse er svært viktig for læring. Det er nysgjerrighet og undring også. Lurer du på hvorfor? Da er det bare å spørre. Er du uenig? Tørr å si det. Ikke være redd for å ta feil, eller vise at du er usikker. Til og med professorer og erfarne forskere må, og bør, kjenne på det å være uvitende.

Les også: Rektors oppfordring kan gjøre høsten spennende

Globalt engasjement

Nord universitet øker også sitt globale engasjement, og utvikler blant annet en felles mastergrad i samarbeid med universiteter og college i Russland, Kina og USA.

- Når vi utvikler en felles mastergrad i samarbeid med MGIMO universitetet i Moskva og ECNU universitetet i Shanghai, eller sender våre studenter til Babsoncollege i USA, som er fremst i verden på entreprenørskap – sikrer vi både gode tilbud til våre studenter – men bidrar også til global kunnskapsutvikling, sier rektor Bjørn Olsen ved Nord Universitet.

Les også: Fem grunner til at studietiden blir den beste tiden i livet

- Sett i gang tankene

Nord universitet satser på å øke bidraget inn mot internasjonale arenaer i form av for eksempel flere EU-forskningsprosjekt, og systematisert internasjonalt samarbeid.

Tirsdag ønsket han også sine internasjonale studenter fra over 40 land velkommen til Nord universitet.

- Snakk med dine internasjonale medstudenter om deres opplevelse og bli med å sørge for at de får et givende studieopphold i Norge. Kanskje vil du møte på en person, kultur, idé eller, til og med, mat som setter i gang tanker og ønsker rundt et eget utenlandsopphold.

Les også: – Umulig å leve kun på penger fra Lånekassen

- Det sosiale er viktig

Rektoren understreket at studentlivet er mer og mye større enn det som foregår innenfor klasserommet.

- Studietiden handler selvsagt om forelesninger, frister, pugging, lesing og eksamen. Men det handler også om vennskap, sosiale aktiviteter, organisasjonsliv, turer og, ja, til og med fester og moro. Deltakelse i disse arenaer kan være like viktig for en positiv og givende læringsopplevelse som formelle, akademiske diskusjoner.

Mote første skoledag på BI og NTNU: Ser du hvem som skal studere hvor?

Steinkjer investerer 300 mill.

I år er det over 6000 nye studenter ved Nord universitet.

- Dette betyr 6000 nye mulige venner og kolleger. Dere står nå foran noen viktige og spennende år, både når det gjelder det faglige, men også det sosiale.

Olsen understreket at unge mennesker søker seg til steder hvor det finnes gode jobbmuligheter og muligheter for personlig og profesjonell utvikling.

Steinkjer kommune investerer nå 300 millioner ved campusen i Steinkjer for å legge til rette for kommende studenter.

- Det er veldig viktig at kommunene er på hugget og legger til rette for oss. Steinkjer er et utmerket eksempel på et slikt engasjement, sier rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet.

- Nord universitet har et bredt samarbeid med institusjoner over hele verden som gjør praksis og studieopphold i utlandet mulig. Snakk med din studieveileder om mulighetene, er oppfordringen fra rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet Foto: Leif Arne Holme