Stjørdal: Det er en del av forberedelsene når ca. 15 000 soldater skal operere i Trøndelag i forbindelse med gigantøvelsen Trident Juncture i høst.

Det forteller sjef for Værnes garnison og HV-12, oberst Håkon Warø til Adresseavisen. Han snakker om å sørge for at øvelsen går for seg i trygge former.

- Mye foregår langs vei. Det må skje på en trygg og sikker måte. Vi må forsikre oss om at de som skal føre tunge kjøretøy på norske veier er forberedt, sier han.

Totalt vil ca 40 000 mann, 10 000 kjøretøy,  70 skip og 130 fly og helikopter være i virksomhet under gigantøvelsen, som er den største i Norge siden den kalde krigen.

Amerikansk general inspiserte Lånkebanen

- Denne øvelsen skjer sent på høsten. Det er mye regn. Dårlig sikt. Det kan være glatt og det kan være is på veiene. Spesielt om morgenen eller natten, sier Warø.

Tidligere i år var nestkommanderende i 2. Marine Expeditionary Brigade, general Stephen Neary, på besøk på Værnes og i Lånke, for å diskutere forberedelsene til øvelsen og se på fasilitetene. Blant stedene han inspiserte var nettopp glattkjøringsbanen i Norge. Warø sier han la vekt på at styrkene skal kunne operere trygt i Norge. Derfor leies nå banen fra NAF for treningen.

- Det er soldater fra hele USA. Enkelte fra Florida har kanskje aldri sett snø før, mens andre fra Minnesota eller andre stater er vant til dette, sier Warø.

Starter i september

De amerikanske soldatene skal kurses løpende etter hvert som de ankommer. Glattkjøringstreningen starter opp tiende september.

Amerikanske marinesoldater fra rotasjonsstyrken på Værnes forbereder seg på å flytte kjøretøy under en øvelsen i august i fjor. Før høstens store Nato-øvelse skal flere hundre av amerikanserne få opplæring i glattkjøring med tunge militærkjøretøy.

Instruktørene blir personell fra Heimevernet og Forsvaret ifølge Warø. Tunge amerikanske lastebiler og store såkalte «Humvees», HMMWV-personellkjøretøy av mange ulike typer, er blant bilene det skal øves med.

- Det vil være snakk om hjulgående kjøretøy av en rekke typer. Det viktige er at de allierte avdelingene er oppmerksomme på farene. Kurset vil gjøre marinesoldatene mentalt forberedte. Vi skal hele tiden har en god sikkerhetskultur i bunnen av det vi gjør også under øvelsen, sier Warø.

Trapper opp i Norge

En rekke amerikanske representanter har trukket frem operasjoner i kaldt norsk klima som den sentrale årsaken til at marinekorpset nå kraftig trapper opp sin aktivitet i Norge. Blant annet snakket sjef for marinekorpsets styrker i Europa, general Russel A. Sanborn om at de ønsker å være i Norge for å lære av de beste instruktørene i verden, i et lengre intervju med Adresseavisen i januar. Han gjentok det i et nytt intervju i juni.

Onsdag denne uken kom også bekreftelsen, fra amerikansk side, på at marinekorpset kommer til å takker ja til å stasjonere rotasjonsstyrker på inntil 700 soldater her i landet frem til 2022. Aktiviteten på Værnes vil forbli omtrent som i dag, med 330 soldater stasjonert her, mens opptrappingen skjer på Setermoen i Troms, der også det britiske marinekorpset har sin egen base for helikoptertrening i vinterklima.

Adresseavisen var også på Ørland flystasjon denne uken da amerikanske F-22 Raptor-fly landet i Norge for første gang etter å ha øvd sammen med norske kampfly. Det spesielle flyet, F-22, regnes som verdens beste jagerfly og opereres bare av det amerikanske luftforsvaret.

- Dette besøket er bare en døråpner. Det er fint at vi får flydd mot og sammen med andre femtegenerasjon jagerfly, men dette er bare starten på det vi ønsker å gjøre, sa oberst Leslie Hauck, som jobber med integrasjon av femtegenerasjonsfly for det amerikanske luftforsvaret, under besøket.

Vil merke mye trafikk og mange helikopter

Onsdag denne uken samlet Warø alle avdelinger innenfor gjerdet på Værnes garnison til et møte for å informere dem nærmere om storøvelsen som nærmer seg med stormskritt. Under øvelsen i høst øker antallet personer ved garnisonen fra ca. 500 til vanlig til nærmere 4000, som skal operere fra Værnes.

Oberst Håkon Warø viser på kartet og forteller om hvordan folk i Trøndelag vil merke gigantøvelsen Trident Juncture 18 under et møte på Værnes onsdag. Foto: Forsvaret

- Dette angår alle og vil angå oss i lang, lang tid fremover. Allerede i dag er øvelsen i gang i Møre og Romsdal, der det øvelse Brilliant Jump pågår. For oss vil de første elementene være på plass ca. 10. september. Alle styrker er på plass i midten av oktober. Først vil det bli samtrening, så den store feltøvelsen, før styrken igjen reiser, sier Warø.

På Værnes skal tusenvis av soldater flys inn fremover. Fra de amerikanske fjellagrene skal materiell hentes ut og flyttes, og havner både nord i fylket og i sør benyttes til å frakte utstyr og forsyninger. Spesielt blir det stor aktivitet på havna i Orkanger. Lenger nord skal havna på Fiborgtangen i Skogn, og den militære havna på Hammernesodden i Namdalseid, benyttes. Under selve øvelsen vil også være stor flyaktivitet fra Ørlandet og stor helikopteraktivitet fra Værnes.

- Værnes fungerer som en helikopterbase under øvelsen. Trolig vil 30–40 helikopter operere herfra. Det skjer i trygg samkjøring med sivil aktivitet og luftromskontroll, men støynivået vil tidvis være høyt. Det vil de som bor tett på basen merke, sier Warø.

- Hele Trøndelag vil merke at det er mye trafikk og stor aktivitet i forbindelse med øvelsen når 15 000 soldater opererer her, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter