- Men vi er ikke der vi vil være ved valget om ett år i Trondheim, medgir nasjonal talsperson Une Bastholm i MDG.

Ett drøyt år før befolkningen går til urnene i Trondheim viser nemlig meningsmålingen utført av Respons Analyse denne uken at Miljøpartiet de Grønne på det nærmeste har halvert sin oppslutning på det siste halve året.

Hadde det vært valg denne uken, svarer bare 3,6 prosent av velgerne at de ville stemt på MDG i Trondheim.

Til sammenligning lå MDG på 6,6 prosent i februar, mens valgresultatet i 2018 var på hele 7,7 prosent.

Med denne ukes måling lagt til grunn, ville bystyregruppen til MDG gått fra fem til to representanter.

I skyggen av skandalene

Trondheim har tradisjonelt vært en av MdGs sterkeste bastioner. Partiet sliter over hele landet, men tallene fra Trondheim er oppsiktsvekkende dårlige.

Nasjonal talsperson Une Bastholm fastslår overfor Adresseavisen at MDG har mye å være stolt av i Trondheim.

Nå håper hun partiet vil løfte seg «når politiske saker igjen kommer på agendaen», og konstaterer at de mange metoo-sakene i partiene, SMS-saken til Navarsete, Nobel-bråk, Listhaug-avgang og nå bråket rundt Sandberg har preget den politiske agendaen etter valget i fjor.

- I det nasjonale bildet, men også i Trondheim, har det vært mye støy fra det jeg kaller personskandaler. Politikken, og vi, har havnet i skyggen. Jeg tror at færre personskandaler og mer politikk vil gi uttelling for oss, sier Bastholm.

Nedtur for Renolen

Bastholm mener MDG har gjort «en solid og imponerende jobb» lokalt i Trondheim, og trekker særlig frem sykkelsatsingen og minimeringen av Overvik.

- Vi har mange gode resultater i Trondheim. Utfordringen, og dette er vårt ansvar, er få vist frem hvor godt Ola Lund Renolen og gruppen har jobbet, sier Bastholm

Da MDGs sittende varaordfører Hilde Opoku tok permisjon for ett år siden, var det Ola Lund Renolen som rykket inn som ny varaordfører. I perioder har han også vikariert som ordfører.

Dette har på ingen måte gitt drahjelp på oppslutningen til MDG.

Nedturen har siden februar akselerert – og har siden da falt fra 6,6 til 3,6 prosent. Målingen er gjort med en feilmargin på mellom to og fire prosent, opplyser Respons Analyse.

- En varaordførerposisjon er ikke den beste posisjonen til å markere våre saker fra. Men jeg er stolt over å ha ham som vår varaordfører.

- Oppslutningen er halvert. Er Renolen mannen som kan løfte og sikre MDG i kommunevalget i Trondeheim?

- Dette bestemmer de i Trondheim. Men jeg håper jo de satser videre på ham, sier Bastholm.

LES KOMMENTAREN: Ett år før skjebnevalg i Trondheim: Velgere teller, men venner kan avgjøre

Uaktuelt med mer Opoku-samarbeid

MDG har også selv bidratt godt og jevnt til personstridighetene på den politiske scenen. Partiet brøt før sommeren med sin varaordfører og tidligere nasjonal talsperson Hilde Opoku.

- Er oppslutningen så dårlig at dere må revurdere – og ta Opoku inn i varmen igjen?

- Den saken er avklart og håndtert lokalt. Det er ingenting som tilsier noen endringer på dette.