- Vi har mistet 15 storsau den siste måneden. Med 70 vinterforede sau totalt er det ganske mye. Det er mange lam som går uten mor. Det er forferdelig for dyrene og vi hører hysterisk breking fra lammene som går uten mor når vi er ute for å se etter dyrene, sier Marthe Græsli.

Mannen hennes, Ola Morten, har vært ute med jaktlaget for å prøve å få tatt skadebjørnen. De fant et ferskt kadaver tirsdag morgen og jaktlaget har tidligere funnet både spor, avføring og liggegroper etter bjørnen. De har bistand fra det interkommunale jaktlaget i søket etter bjørnen.

Les også: Elvestuens bjørneutspill: - Dette er en krigserklæring

- Fortvilt

- Det er fortvilt. Vi har brukt så mye tid på dette i sommer. Ferien ble avblåst og man blir oppgitt, fortvilet og maktesløs. Vi ser ingen annen råd enn å ta inn dyrene som skulle gått ute en måned til. Nå blir det en utfordring med nok fôr til sauene og det blir et vekttap på lammene når de går uten mor, sier Marthe.

De har ikke vært plaget med bjørn før og ikke hatt så store tap. Noen lam har forsvunnet tidligere år, og da er det sannsynligvis jerv og ørn som har vært på ferde.

- Vi anslår at det er 30 lam som går uten søya. Dersom jaktlaget ikke feller bjørnen i løpet av onsdag, kommer vi til å starte sanking torsdag morgen og vi har fått god støtte fra lokalbefolkningen og kjente. En del vil også hjelpe oss med sankingen, forteller Marthe.

Marthe og Ola Morten Græsli har hatt en svært strevsom sommer etter bjørnens herjinger.

Ute dag og natt

Sauene er på beite i området mot Hyllingen. Alle kadavrene som er funnet ligger nord for Hyllingen. Det første ble funnet 10. juli.

Ola Morten Græsli har fått god bruk for grunnlaget han la som kombinertløper. Den siste måneden har det gått i ett og han har vært ute både dag og natt. Da Adresseavisen snakket med han onsdag formiddag hadde han gått ned fra fjellet Hyllingen der jaktlaget er ute.

Les også: Vil anmelde Fylkesmannen

- Siste sjanse

- Det er beintøft. Jeg er sliten. Alt blir satt på vent og det er mye annet som skal gjøres på en gård. Jaktlaget har gjort en veldig god jobb og de har aldri vært så nære bjørnen som de siste dagene. Jeg anslår at de har vært 50 meter unna dyret, men å få skuddsjanser er svært vanskelig. De erfarne jegerne sier at bjørnen er det vanskeligste dyret å jakte på, sier Ola Morten.

Spor etter bamsen i Tydal. Foto: Privat

Han har et håp om at de kan lykkes i løpet av onsdag, men det er tett skog og ulendt terreng der skadefellingslaget jobber. Det er siste sjanse. Hvis ikke jaktlaget lykkes tas sauene inn fra beite.

Fire-fem bjørner i Meråker

I Meråker har de allerede tatt inn sauene fra området ved Fossvatna der bjørnen har slått mest sau. Over 60 sauer er funnet skadet eller drept av bjørn i sommer. Skadefellingslaget mener det er fire – kanskje fem – forskjellige bjørner i området.

-Vi hadde en runde for 14 dager siden der vi tok inn en god del. I tillegg har vi en del sau som aldri ble sluppet ut på beite på grunn av at vi allerede tidlig i juni begynte å finne kadaver, sier beitelagsleder i Meråker Oddbjørn Kaasa.

Les også: «Trønderbjørnen» har kostet staten 44 millioner kroner de siste 12 årene

Slakter tidligere

De hadde håp om at det skulle bli en bedre sommer for sauer og eiere etter at en 162 kilo tung hannbjørn ble tatt ut på vårsnø 16. april. Men allerede 5, juni ble det første kadaveret av sau funnet ved Fossvatna.

- Det er vanskelig i og med at fôrsesongen har vært dårlig. Vi kommer til å slakte ned deler av besetningen tidligere enn normalt, sier Kaasa.

Det betyr lavere vekt og tap for saueeierne. De har fått til en avtale med Fylkesmannen om kompensasjon for dette. Om det vil dekke alle tap gjenstår å se.

Meråker har ikke for tiden ikke tillatelse til skadefelling av bjørn, da det er binne med unger i området.

Les også: Moansetra ligger idyllisk til på toppen av Leksvik. Nå brer det seg en stank av råtten sau her. Bare makk og bjørn trives i området.

Så bjørn i Åfjord

Også på Fosen vurderer sauebøndene å ta inn sauene tidligere enn normalt, men foreløpig går besetningen ute. En bjørn ble observert av en rådyrjeger på et jorde på Eidem i Åfjord. Det er gitt skadefellingstillatelse på bjørn i Åfjord, Verran og Indre Fosen kommune.

Får felle to bjørner i Trøndelag

I en pressemelding fra Miljødirektoratet torsdag, ble det klart at det på grunn av skadesituasjonen har blitt vedtatt en lisenskvote på to bjørner i Trøndelag. Fellingstilatelsene gjelder én bjørn på Fosen, og én i Selbu og nærliggende områder.

– Så langt ser det ut som det totalt er en nedgang i skader fra rovvilt i årets beitesesong. For bjørn ser vi imidlertid en liten økning, hovedsakelig knyttet til enkeltbjørner i Bardu i Troms og noen områder i Trøndelag, sier Ellen Hambro i Mijødirektoratet.