Frosta: Inne i drivhusene til Frostagrønt AS ved Nåvik på Frosta er det varmt. Godt og varmt.

Mens bøndene de fleste steder i Trøndelag har slitt i den varme og tørre sommeren er daglig leder Johan Morten Vold i Frostagrønt, fornøyd. De sparer store summer i oppvarmingskostnader. Og agurkene gror som aldri før.

Agurktid ni måneder i året

I mediene er begrepet agurktiden tradisjonelt forbeholdt sommeren, når det skjer lite og avisene er "magre". Både journalistene og kildene tar ferie og sommervikaren overtar. Det norske uttrykket kan stamme fra et gammelt engelsk uttrykk.

Stor skal bli større Daglig leder Johan Morten Vold forteller om planene fremover. Foto: Christine Schefte

På Frosta er det imidlertid agurktid store deler av året. I alle fall ni måneder av det, i Frostagrønts gartneri. Det er ikke bare tull.

- Vi stenger ned noen måneder på vinteren, når kraftprisen ofte er veldig høy. Da vi vasker ned drivhusene og starter på nytt, sier Vold.

Lyn-agurker

For agurkene sin del skulle han likevel ønske sommeren var litt mer som den mørke årstiden.

- Agurkplantene vil helst ha natt. Hvis ikke blir de stresset. De trenger minst fire timer med mørke for å ha det best mulig, sier han.

Agurker i lange baner inne i drivhuset som tilhører Frostagrønt AS. Foto: Christine Schefte

Men nå tar det bare 14 dager før vakre gule blomster på plantene blir til ferdige agurker på 300 gram, som høstes og pakkes, for å sendes ut i butikkene. Hele 1800 tonn i året dyrkes fram i drivhusene ved Nåvik.

Agurkgartneriet er et av få i Midt-Norge og forsyner Norgesgruppens butikker fra Trondheim til Kirkenes med den lange grønne saken, som botanisk sett faktisk er en frukt.

Forsyner Norgesgruppen fra Trondheim til Kirkenes. Johan Morten Vold, daglig leder i Frostagrønt AS, inne på lagret med noen av agurkene som skal sendes ut til Norgesgruppens butikker. Foto: Christine Schefte

Vokser videre

Inne på lagret venter nå pallevis med ferdigpakkede rette agurker i plast, på å kjøres ut til butikkene. Kasser med mer krumme utgaver ligger like ved. De skal disse bli til tzatziki. Vold sier han er glad de brukes til noe og ikke går til spille, slik mange jordbruksprodukter, som ikke passer inne i standardene, fortsatt gjør.

Utvider. Agurkgartneriet på Frosta skal utvides med 6000 kvadratmeter, for å øke produksjonen. På sikt er målet å bli enda mer miljøvennlige. Foto: Christine Schefte

Snart kommer ende flere tonn med den grønne saken, unnskyld frukten, til å finne veien fra Frosta og ut i butikkene. Det hele går nemlig så bra at gartneriet skal utvides. Kraftig. Fra 16 000 kvadratmeter til 22000 kvadratmeter.

- Målet er jevnere, bedre og mer miljøvennlig produksjon ved at vann fra produksjonen kan gjenvinnes og brukes igjen, sier Vold.