Etter mange års utrettelig skolekamp kunne elever og lærere på Lade endelig starte skoleåret i en splitter ny skole. Skoletomta er den samme, men borte er nedslitte bygg og midlertidige brakker.

Nå ruver en 3,5 etasjer høy trebygning like ved Lade kirke. Og på toppen klatrer elevene i tiende rundt på klatrestativ.

- Jeg tror ikke det er noen ungdomsskoleelever som har så mange lekeapparater, smiler rektor Bente Moholt.

Motivert for å lære

Ikke en mobiltelefon er å se på taket når elevene i tiende ramler ut av dørene. Elevene vil heller klatre enn å snappe.

- Det beste er at vi får være litt for oss selv, sier Hanna Henriksen og Mia Elise Skånøy. De synes de har vært tett på barneskoleelevene når de har gått i midlertidige lokaler på Ringve. Nå har de fått toppetasjen, med klasserom som vender ut mot sjøen. De tror alt blir bedre på nyskolen, også karakterene.

- Du blir mer motivert for å lære når det er så fint, sier de.

En etasje ned har fjerdeklassingene allerede åpnet matboksen. Kontaktlærer Thomas Sylte er en glad lærer:

- Det er som en drøm, det er helt fantastisk å være her. Det er gode læringsforhold, passe størrelse på klasserommene, og så har vi alt rundt oss. På gammelskolen brukte jeg seks-sju minutter på å gå til kopirommet, nå er alt i nærheten, sier Sylte.

Kult med skap: Gustav Williamsen Øien og Edvard Leiran Stokke er glad de har fått egne garderobeskap. Foto: Terje Svaan

Ute i garderoben har elevene fått hvert sitt skap. Snart skal Edvard Leiran Stokke og Gustav Williamsen Øien også få nøkkel. Det blir kult.

- Jeg har lyst til å få det litt fint i skapet, sier Edvard. I dag henger han bare jakken der. Men det kan være lurt å ha litt ekstra klær der, for de skal spille fotball i friminuttene, også når det regner.

Treskole

Det var før vinterferien i 2016 elever og ansatte pakket den over 60 år gamle skolen i pappesker og marsjerte i et lite 17. mai-tog til Ringve. Da forlot de ikke bare en skolebygning, men tre permanente bygg og tre paviljonger.

Nå skal nye minner skapes i et nytt bygg på 8200 kvadratmeter. Det er en skole i massivt tre, med undervisningsrom, grupperom og auditorium i ulike størrelser, her finner du det som visstnok er Nord-Europas lengste vindeltrapp i tre, den snor seg gjennom alle etasjene. Det er kantine for de største elevene, det er moderne spesialrom, og så har de fått sin egen idrettshall på 2000 kvadratmeter med tre gymsalsflaterd, regner rektor med å få plass til 1200 inne i hallen.

Stolt: - Dette er byens fineste skole, mener rektor Bente Moholt.

- Det er helt storslått. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, sier Moholt etter å ha ønsket de største elevene velkommen til nytt skoleår og ny skole.

Når hun litt senere tar imot 63 førsteklassinger og deres foreldre inne i den svartmalte aulaen, ser hun ingen grunn til å være beskjeden: Dette er byens fineste skole.

- Privilegert

Det første vedtaket om å gjøre noe med den nedslitte skolen ble gjort i 2012. Den gang var Gunnel Fottland leder av aksjonskomiteen for ny skole. Mandag fulgte hun sin yngste sønn Felix til den første skoledagen.

- Vi er privilegerte. Det er en fantastisk fin skole, og vi er mange på Lade som har fulgt med byggeprosessen og gledet oss til denne dagen. Men vi er spent på hvor stor elevveksten blir fremover, og om skolen er stor nok, sier Fottland.

Nyskolen har kapasitet til 750 elever, og så langt er det bare 550 elever samt 16 mottakselever som fyller skolen. Men byggeprosjektene står i kø på Lade. På sikt kan det bli reist en ny ungdomsskole for Lade-elevene, slik at dagens skole blir fylt av bare barneskoleelever.

Fin skole: I år har de faktisk gledet seg litt til å begynne på skolen igjen. Hannah Hoff, Malin Braseth, Milja Holthe Ramberg, Petra Nordstrand, Tindra Løvaas, Selma Førde Wennes og Nora Nevermo tror det blir et bra å være elev på nyskolen på Lade.

Ute i skolegården sitter niendeklassejentene og gynger, de er uvanlig glade til at det er første skoledag. I år er det nesten så de kan si at de har gledet seg til skolestart, i alle fall var det godt å se igjen alle vennene.

- Det er fint å få stoler som ikke knekker i ryggen, sier Milja. De kan komme på mye som er bedre enn før:

Stolene har fått hjul, det lukter så godt, tavler og kritt er borte og isteden er det digitale tavler i klasserommene.

- Og så er det ingen kakerlakker på do, sier de.

Den nye skolen på Lade er tegnet av Eggen arkitekter, mens Betonmast har vært totalentreprenør. Kostnadsrammen er blitt redusert fra 397 til 382 millioner, men den endelige prislappen vil trolig bli noe lavere.