- Vi ønsker å unngå at elevene blir utsatt for ting som blir vanskelig å håndtere, sier Mette Winsnes Råberg, rektor ved Rosenborg ungdomsskole.

Hun viser frem én av de ti svarte mobilkoffertene som er kjøpt inn til skolestart. Hver morgen vil lærerne stå i klasserommet og samle inn elevenes mobiltelefoner. Først i siste time vil de få dem tilbake.

- Men vi oppfordrer elevene til ikke å ha med seg mobilen på skolen. Da vil vi slippe styret med å samle dem inn, sier Råberg.

Mobilkoffert: Hver klasse har nå fått sin egen mobilkoffert for å oppbevare elevenes mobiltelefoner.

Foreldreinitiativ

Skolen har brukt god tid på å diskutere et mobilforbud, og både elever, foreldre og lærere har vært involvert. Elevrådet har etter mye diskusjon sagt ja til en skolehverdag uten mobil. Men det var foreldrene som tok initiativet.

- Vi fikk spørsmål om det ikke var mulig å bli kvitt mobilen i skoletiden. Det var elever som opplevde å få ubehagelige meldinger når de var på skolen. Vi tror at vi vil redusere mobbing med dette, sier Råberg.

Tidligere kunne elevene ha mobilen i lomma eller i sekken, men da kunne fristelsen bli for stor til å snappe og chatte. Av og til skjedde det at elever satt i timene og avtalte å møtes, så ba de om å få gå på toalettet, men møtte isteden andre i gangene.

Snakke mer

- Men burde ikke elevene lære seg å bruke mobilen på en god måte, istedenfor at de nå blir fratatt den?

- Vi skulle veldig gjerne jobbet med holdningsskapende arbeid for å komme dit. Men erfaringen vår tilsier at den veien er lang. Derfor velger vi nå å prøve dette. Vi håper at det blir mer ro i timene. Og så tror vi at elevene nå vil snakke mer med hverandre, og finne på ting i friminuttene, sier Råberg.

Hun er ikke bekymret for at elevene med dette mister et viktig digitalt verktøy i timene.

- Alle elevene har en chromebook (liten datamaskin, journ.anm.) som de bruker i timene, og den kan de bruke til alt. Derfor går de ikke glipp av noe ved at de ikke har telefonen tilgjengelig, sier Råberg som har rundt 470 elever ved skolen.

Applaus: - Da vi fortalte foreldrene til elevene på 8. trinn at vi skulle innføre mobilforbud, klappet alle, forteller Mette Winsnes Råberg, rektor ved Rosenborg skole. Nå har skolen kjøpt inn ti store mobilkofferter.

Rektortema

I dag er det ingen felles mobilregler i Trondheim, og kommunalleder for skole, Eva Elisabeth Belboe, sier reglene derfor varierer. Noen få ungdomsskoler har mobilforbud, mens de fleste har en praksis med at elevene leverer fra seg mobilen i timene.

- I høst skal vi diskutere dette på et rektormøte. Vi ønsker å høre erfaringene til skoler som har innført mobilforbud, og vi ønsker å høre hva Ungdommens bystyre mener. Så skal vi vurdere om vi skal innføre felles regler på mobilbruk ved skolene i Trondheim, sier Belboe.

Ordfører i Ungdommens bystyre, Oskar Gåsø, sier at de ikke har tatt stilling til mobilforbud i skolen.

- Men det vi har hørt fra skoler som har mobilforbud, er at de har gode erfaringer med dette. De opplever at mobilen blir et mindre forstyrrende element, og at det sosiale miljøet på skolen blir bedre. Elevene snakker mer sammen, sier Gåsø.