Tirsdag spurte nominasjonskomiteen om Renolen vil fronte MDG foran kommunevalget i 2019 – og han sa ja.

- Jeg har tenkte en del på dette i sommer, så spørsmålet kom ikke overraskende. Man blir likevel kastet litt uti, det har vært typisk for meg i politikken: Ting skjer fort. Så må man gripe de sjansene som dukker opp. Det har gitt mersmak det året som har gått, sier Renolen.

Han tok over som varaordfører i fjor, etter at partiets frontfigur Hilde Opoku ba om permisjon for å ta en jobb i Ghana. Permisjonen til Opoku går ut 10. september, og hun kommer etter alt å dømme tilbake som uavhengig kandidat, etter at partiet brøt med henne tidligere i år. Da går Renolen tilbake til jobben som filmsjef i Kosmorama – samtidig som han altså skal drive valgkamp som MDG-toppkandidat.

- En utypisk politiker

- Opoku har vært en markant politiker i Trondheim i mange år, hvordan blir det å fylle rommet etter henne?

- Det er helt klart en utfordring, vi er jo litt ulike typer også. Jeg legger ikke skjul på at jeg kom inn i politikken i voksen alder og at jeg på mange måter er en utypisk politiker, sier Renolen.

- Hva mener du med det?

- Det er noen som mener jeg heller burde jobbet i diplomatiet enn å fronte et parti. Men dette er ikke et soloprosjekt. Vi skal bygge et lag rundt hverandre. Det handler om å forstå hvilke handlingsrom man har i politikken, og da kan min måte å ta kontakt med folk på, også være et godt utgangspunkt for forhandlinger, sier Renolen, som legger til:

- Så er det en del ting jeg må bli bedre på, enkelte ting jeg må bli tøffere på. Det er mange krevende situasjoner, både innenfor flertallskonstellasjonen og ute i det «virkelige liv», når man står ansikt til ansikt med aktører som ikke er så fornøyde med det vi foreslår. Dere i mediene er også flinke til å sette ting på spissen, noe som gjør at folk kanskje reagerer sterkere enn nødvendig, sier han.

Ola Lund Renolen er toppkandidat for MDG i Trondheim.

Ser til venstre

Renolen har tidligere plassert seg selv på venstresiden i politikken, og nylig sa han også at han er åpen for å samarbeide med Rødt.

- Noen vil si det er gode nyheter for ordfører Rita Ottervik at du tar over i MDG-toppen, og ikke en mer «blokkuavhengig» kandidat?

- Hehe, det var et ledende spørsmål. Jeg har ikke lagt skjul på hva jeg mener er veien vi bør gå i Trondheim og nasjonalt. Jeg har grunn til å tro at det er flere som tenker slik, men her skal vi ikke konkludere: Vi skal ha en prosess og et stort valgkampforberedende seminar. Jeg ser jo hvordan de andre posisjonerer seg: Det er ingen som lover seg bort for åpen mikrofon. Men jeg tror vi har mest å tjene på å være lojale med dagens koalisjon, fordi jeg tror vi får størst gjennomslag der. Det har jeg vært ærlig på internt i partiet.

Om veien videre i Trondheim, sier han:

- Klimahandlingsplanen er vedtatt – og det er en ambisiøs plan. Men vi er bare helt, helt i startgropa: Det er bare små penselstrøk, det må enda mer drastiske grep til. Det blir en kjempeutfordring å få folk med på konkrete grep, for eksempel strengere krav til cruisetrafikken. Vi må foreta ganske dramatiske endringer når utslippene skal ned. Det vil folk merke, å si noe annet blir bare å lure folk, sier Renolen.

den siste meningsmålinga til Adresseavisen går det dårlig med MDG i Trondheim.

- Vi nede i en dump, vi skal oppover og tilbake til der vi var fra før av. Ambisjonen er å vokse, sier han.

Nominasjonskomiteens leder Klaus Stafto kaller Renolen en erfaren kandidat.

- Han er en samlende kandidat, han kjenner politikken og det politiske spillet i Trondheim. Han kan mye om saker og folk og har et stort nettverk. Mange peker på han som naturlig toppkandidat, sier Stafto.

De øvrige plassene på lista blir klare senest 1. oktober.