I dag bor det rundt 6000 folk på Vikhammer i Malvik kommune, og torsdag kveld samlet rundt 170 av dem seg til folkemøte.

På agendaen: Planen som kommunen har lagt frem for å gjøre tettstedet mer attraktivt. En områdeplan med store endringer i det lille samfunnet er nå ute på høring. Om få uker går fristen ut for å komme med innspill, og de lokale velforeningene er opptatt av å la folk komme til orde gjennom et folkemøte. Det er snakk om 600–800 nye boliger, en miljøgate, et sentrumsområde med torg, ny barnehage, skole og nærings- og handelslokaler på rundt 10 000 kvadratmeter.

- Det er en plan med veldig mye bra, men også mange kritiske punkter, sa leder av velforeninga, Wenche Eek, helt innledningsvis.

Skissen er hentet fra områdeplanen som er lagt ut på høring.

LES KOMMENTAREN: Stedet har enorme muligheter

Vil legge til rette

Hensikten er, ifølge kommunen, «å legge til rette for en sentrumsutvikling som sikrer at Vikhammer utvikler seg som et levende sentrum med en kombinasjon av handel, service, møteplasser og boliger, med offentlig tjenesteyting, skole og idrettsarealer». Fra kommunen møtte Per Ottar Brattås, som er ansvarlig for å ta imot innspill nå under høringsrunden.

- Vi ser for oss blokker på opp til fem etasjer, rekkehus og eneboliger i rekke. Vi snakker om en ganske høy fortetting, sa han underveis i innledningen.

Per Ottar Brattås fra Malvik kommune redegjorde for planene. Han og kommunen fikk både kritiske spørsmål og ros underveis i debatten.

Det var Espen Eek fra velforeninga som sto for mye av kritikken under folkemøte i går. Han begynte likevel med å rose kommunen for at de er blitt lyttet til på mange punkter.

- Vi tror planen kan bli enda bedre, sa Eek, før han listet opp tre områder som de er bekymret for.

LES KRONIKKEN: Behold matjorda på Vikhammer

Konflikt med dagens hus

For det første er de redde for fortettingen og byggehøyden, slik det ofte er i slike prosesser.

- Vi opplever at hensynet til sjøen, lyset og kveldssola er viktige kvaliteter ved å bo her. Vi kan ikke ødelegge det, sa han, og trakk frem flere eksempler fra dagens planer der han mener den nye bebyggelsen kommer i stor konflikt med dagens bebyggelse.

- I dag har vi småhus fra 50-, 60- og 70-tallet med store tomter rundt. Vi snakker om små hus med skrå tak. Nå kan vi få to boenheter på hver tomt med opptil fire etasjer og ingen krav til utforming av huset. 15 meter høye funkishus fire meter fra tomtegrensa er oppskriften på å ødelegge bomiljøet, slo Eek fast.

Velforeninga etterlyser også en bedre møteplass enn det som det er lagt opp til nå. Det er et torg i dagens plan, men der er det ikke utsikt til sjøen. Eek foreslår heller en låve som ligger sentralt til, med utsikt mot sjøen og fine omgivelser.

- I dagens plan er det satt en boligblokk på fem etasjer tett på den låven, sa Eek.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Steinkjer er ikke stygg, men lærerik

Sonja Riiber (helt til høyre) tok ordet under debatten og uttrykte sterk bekymring for de omfattende planene.

Engstelig for veikryss

Han – og veldig mange andre av de fremmøtte – trakk også frem trafikksituasjonen i et viktig kryss i tettstedet. Det var et ganske unisont krav om at kommunen må ta grep her allerede nå, og ikke skyve problemet frem i tid. Det lovet Aps Bernt Ole Ravlum på stående fot at de skal gjøre noe med. Underveis i debatten uttrykte han noe forståelse for innbyggernes bekymringer:

- Idyllen vi har her i dag, er for kostbar for å rasere. Det skal gå bra, men det blir ikke innertier for alle, sa Ravlum.

På første rad satt flere politikere, fra venstre Per Walseth (Pensjonistpartiet), Bernt Ole Ravlum (Ap), Ketil Sivertsen (Sp), Rakel Trondal (SV), Lill Harriet Sandaune (Frp) og Torgeir Anda (V).

Torgeir Anda (V) gjorde folk oppmerksomme på at illustrasjonene som ligger i områdeplanen, av og til ser mer massive ut enn de er i virkeligheten.

- De kan gi feil inntrykk, det er jo vinduer på byggene og slikt. Det er klart at det vil bli ulemper for noen, men jeg mener dette oppveies med fordelene av et tett og kompakt sentrum, sa Anda om den planlagte fortettingen av Vikhammer.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Klett kveles, men kan få nytt liv

Bekymret for ungdommen

Vikhammer-beboer Sonja Riiber var en av dem som tok ordet underveis i debatten:

- Kommunen snakker godt og varmt om prosjektet, men er det virkelig vi som bor her som har fått lov til å være med på å bestemme når man vil bygge så mange boliger på et så lite område? Det blir ruvende områder som tar vekk sjarmen, sa Riiber, som også la til:

- Politiet er allerede bekymret for narkotikabruken blant ungdommen vår, hvordan blir det med 2500 til 3000 nye innbyggere? spurte Riiber.

Skissen er hentet fra områdeplanen som er lagt ut på høring.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Kan Melhus bli et hyggelig sted?