Bussjåfør Knut Thommesen ble tatt på senga da han ble vinket inn av politibetjent Tommy Aune på fylkesvei 707 ved Spongdal i Trondheim onsdag morgen.

- Det er første fartsbota som bussjåfør, sier han til Adresseavisen.

Godt skjult: Politibetjent Einar Røstum varslet sine kolleger om hastighetsovertredelser.

- Lå litt etter skjema

Thommesen har kjørt buss i om lag fem år, men altså aldri blitt stoppet i en fartskontroll. Denne dagen ble han målt til 61 kilometer i timen av politibetjent Einar Røstum som sto med lasermåleren i en 50-sone like før avkjøringen til Spongdal skole og Byneshallen. Han vedtok bota på 3800 kroner på stedet.

- Hvorfor gikk det litt fort?

- Jeg lå litt etter skjema med tanke på bussruta. Nå gjør jeg i alle fall det, sier han etter å ha fått giroen.

- Vanligvis tenker jeg over at det er en 40-sone her, men så ble jeg målt i 50-sonen. Jeg er irritert på meg selv nå, sier han.

Høyeste hastighet: Onsdagens høyeste hastighet som ble registrert var 67 kilometer i timen i 50-sone.
Travelt: På slutten av fartskontrollen ble det stanset både et vogntog, en buss og en personbil på rad og rekke.

Sju reaksjoner

Onsdag morgen var politiet til stede utenfor Spongdal skole med fem politibetjenter og én innsatsleder. Kontrollen er en del av den landsomfattende kampanjen Aksjon skolevei. Resultatet etter halvannen time kontroll ble seks forenklede forelegg for høy fart og ett gebyr for manglende bilbelte.

- Vi kjører intensivt med kontroller både ved skolestart og skoleslutt, forklarer innsatsleder Ketil Stene ved Heimdal politistasjon.

En av patruljene kontrollerte bilbeltebruk og mobilbruk, mens den andre patruljen var mest opptatt av hastighet.

- Spesielt dette med mobilbruk har vi sett utgjør en særlig fare. Sjåfører sjekker sosiale medier og skriver meldinger. Folk tar med seg uvanene inn i bilen, og flytter fokuset vekk fra det som skjer på veien, forklarer innsatslederen.

Kontroller: Politiet vil intensivere kontrollvirksomheten denne uka og neste uke.

Ønsker høyere mobilgebyr

- Dette er verre enn å snakke i mobilen spør du meg. Personlig skulle jeg sett høyere satser for bruk av mobilbruk. Jeg tror satsene må dobles for at folk skal kjenne at det svir nok til å legge bort mobilen mens de kjører, sier han.

Av og til hender det at noen ikke godtar det forenklede forelegget, og sjåføren blir dermed anmeldt.

- Det er noen som tror de kan slippe unna med det, sier en politibetjent som ønsker å være anonym. Å kjøre uten bilbelte koster 1500 kroner, mens mobilbruk gir statskassa 1700 kroner.

- Det er ikke så høye satser på manglende bilbelte og mobilbruk, men på fart er det noen som får seg et lite sjokk, sier han.

Preventivt: At politiet er synlig til stede under skoleoppstarten, kan være en påminnelse for stressede foreldre som skal levere ungene sine. Innsatsleder Ketil Stene står foran Spongdal skole i Trondheim.

- Veldig dyrt i Norge

En av sjåførene som er i denne kategorien, var en dansk vogntogsjåfør ved navn Arne Jørgensen.

- Det var en veldig dyr bot, sier han til Adresseavisen.

Dette er hans aller første bot i Norge.

- Jeg har kjørt i 6–7 år, uten å få det tidligere. Jeg ble litt overrasket over å bli vinket inn, sier han. Overraskelsen ble neppe mindre da han fikk se bota på flere tusen kroner.

I sikte: Politibetjent Einar Røstum sto klar med laseren i en 50-sone på Spongdal.

- Som regel høflig

Innsatsleder Ketil Stene mener også at det var oppsiktsvekkende at både en bussjåfør og en yrkessjåfør ble stanset.

- Det er sjåfører som kjører tunge kjøretøy og som bør følge ekstra godt med, sier han.

Bøtesatsene i Norge ligger på mellom 800 og 10 650 kroner. Som regel er folk klar over at det kan ha gått litt vel raskt.

- Folk flest er høflig i møte med politiet, men det er også noen som har en annen oppfatning av situasjonen. Det har nok hendt at tingretten har funnet feil ved politiets målinger, men det er kanskje 1 av 20 tilfeller som ender med at forelegget blir slettet, forklarer politibetjenten.

Tidligere denne morgenen hadde han stoppet en kvinnelig sjåfør som både hadde glemt bilbelte og førerkortet.

- Hun hadde bare glemt å ha på seg beltet. Hun hevdet at det hadde hun brukt hele sitt liv og beklaget så mye, sier han.

Fikk fartsbot: Politibetjent Einar Røstum brukte laseren på dette vogntoget og målingen resulterte i et forelegg.

- Satt i egne tanker

Politibetjent Tommy Aune fikk nok å gjøre under kontrollen på fylkesvei 707, eller Leinstrandvegen som den også kalles.

- Noen kjører for fort til tross for at de har fått med seg at det er Aksjon skolevei. Den ene sjåføren innrømmet at han hadde fått med seg at en god del ble tatt i fartskontroll tidligere i uka, og likevel fikk han forelegg selv. Han hevdet at han satt i egne tanker. Noen er sent ute, de har levert barna og skal skynde seg på jobb. Da er det fort gjort, sier Aune.

- Ble de overrasket?

- De synes det er dyrt. Det er ikke noe man kalkulerer med som en utgift, sier Aune.

Han mener prikksystemet har vært preventivt. Det er enkelte sjåfører som har råd til en og annen fartsbot, men dersom lappen ryker, så skjerper de seg, sier han.

To uker

Aksjon skolevei har tidligere pågått i kun én uke, men det er nå satt av to uker til utstrakt kontrollvirksomhet i nærheten av skoler.

Kontrollen på Byneset ble gjennomført av politiet på Heimdal, mens det er Torkjel Rendal, seksjonsleder for forebyggende og patrulje hos politiet i Trondheim, som koordinerer andre aksjoner i byen.

Onsdag morgen gjennomførte de en kontroll ved den nybygde Lade skole, som Rendal sier at de har ekstra oppmerksomhet rundt. Av rundt 40 kontrollerte ble det gitt en reaksjon for mobilbruk og en reaksjon for kjøring i strid med skilting.

- Vi har ikke gitt mange reaksjoner, og generelt er det mye fin kjøring, sier Rendal, som sier at de også har fokus på Utleirvegen hvor det foregår massetransport.

Rendal sier at hovedtendensen ved skolene er at en stor del av trafikken skyldes foreldre som kjører barna sine.

- Et spørsmål er om flere av barna burde gå, for da ville man fått bukt med en del av kjøringen, sier Rendal.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter