Skoleelever rundt omkring i hele Trøndelag blir ekstra godt passet på av politipatruljer denne uka og også neste uke. Den utstrakte kontrollvirksomheten er en del av den landsomfattende Aksjon skolevei.

Innsatsleder Veronika Hammer ved Værnes lensmannsdistrikt forteller at hun er meget fornøyd med de fire første dagene av aksjonen.

- Vi opplever at sjåfører er hensynsfulle og vi håper trenden fortsetter, sier hun.

Ingen beslag i førerkort: Politiet har ikke stanset noen som har mistet førerkortet sitt i forbindelse med Aksjon skolevei. Dette bildet er tatt i forbindelse med kontroll på Spongdal onsdag morgen.

- Begynn med refleks

Patruljene i Værnes-regionen har i første omgang vært opptatt av å se på kjøreadferd i distriktene. Det har vært gjennomført kontroller ved skoler i Meråker, Malvik, Frosta, Hegra, Lånke og Kvislabakken.

Hun er opptatt av at foreldre allerede nå begynner å gjøre sine håpefulle vant til refleksbruk.

- Vi går straks inn i mørketida, så det er det bare å innføre med en gang, sier hun.

Innsatslederne Stig Viken og Olav Strid ved Innherred lensmannsdistrikt opplyser at det er gjennomført kontroller ved åtte forskjellige skoler i deres område.

- Det er ingen skriftlige reaksjoner, kun muntlige pålegg som gjaldt lys og manglende dokument, sier Viken.

Namsos: Flere skoler i Namsos fikk besøk av politipatruljer i forbindelse med Aksjon skolevei. Politiet hadde med seg Trygg Trafikk og Trafikksikkerhetsutvalget som hjalp til med råd og veiledning.

Promillekjører stoppet

Anita Lindsetmo Vold, avsnittsleder for forebyggende og patrulje ved Namdal politistasjonsdistrikt, forteller at de startet med kontroller allerede forrige torsdag fordi da begynte første skoledag for mange elever i Namdalen. 16. august var det kontroller både ved Namsskogan og Rørvik skole og det endte med en anmeldelse for promillekjøring. Mandag 20. august fortsatte kontrollene ved to skoler i Namsos.

- Vi kontrollerte 100 sjåfører. Det ble ingen reaksjoner, kun muntlig pålegg og veiledning, sier Lindsetmo Vold.

Tirsdag var det kontroll ved Rørvik skole og onsdag fikk Bangsund og Overhalla besøk av politiet. Her ble det kontrollert 70 bilister og seks bussjåfører.

Hallgeir Stjern, seksjonsleder for forebyggende og patrulje ved Fosen lensmannsdistrikt, opplyser at så langt har man rukket kontroller ved åtte skoler. Rundt 200 sjåfører er kontrollert.

- Målet er å forebygge ulykker i forbindelse med skolevei, og vi har ikke rettet oppmerksomheten mot et bestemt tema. Vi har sjekket ruspåvirkning, dokumenter, mobil- og setebeltebruk. Vi har ikke brukt lasermåling, sier han.

Snakket med elevene: Politiet på Fosen tok seg også tid til å stikke innom klasserommet.

Seks uten bilbelte

Det har ikke endt med noen skriftlige reaksjoner, men Stjern sier at ved enkelte skoler er det veldig tett trafikk.

Politioverbetjent Håvard Tømmervold ved Sentrum politistasjonsdistrikt opplyser at det er gjennomført fem skolekontroller ved Utleira, Ila, Nardo, Lade og Eberg.

- Det er fire forenklede forelegg for mobilbruk, skilt og sikring av barn og dessuten er det seks gebyr for manglende bilbelte, sier han.

Innsatsleder Odd Håkon Bach ved Orkdal lensmannsdistrikt forteller at de blant annet har vært langs skoleveier på Frøya, i Orkdal og i Hemne kommune.

- Torsdag morgen hadde vi en laser- og adferdskontroll ved Sistranda barneskole, og det ble utstedt sju forenklede forelegg. Høyeste hastighet var 72 kilometer i 50-sone, sier han.

Myke trafikanter: I disse dager er det mange ferske myke trafikanter som går til og fra skolen sin. Politiet håper å forebygge alvorlige ulykker i nærheten av skoler.

Veiledet bilistene

Ved Sodin skole på Kyrksæterøra har det kommet nye skilt som viser at det er innkjøring forbudt. Politiet valgte å bistå med litt veiledning av bilistene.

På Orkanger har patruljen konsentrert seg om å undersøke sikring av mindreårige. Verken onsdag eller torsdag ble det gitt noen reaksjoner.

Sikker skoletur: Aksjon skolevei er en landsomfattende aksjon, og foregår i to uker rundt skolestart.

Seksjonsleder Ole Petter Ustad ved Gauldal politistasjonsdistrikt opplyser at de har hatt 12 kontroller ved forskjellige skoler i sitt område. Han henviser til lokalt politi når det gjelder kontroller i Oppdal kommune. Det er utskrevet 13 forenklede forelegg for fartsovertredelser. Det har også vært to gebyr for manglende bruk av bilbelte.

Finn Skårsmoen ved politiet i Oppdal forteller at de har gjennomført daglige kontroller på strekninger ved skoler som lokalbefolkningen har vært bekymret for.

- Det foregår gravearbeid ved den ordinære av- og påstigningsplassen ved sentrumsskolene, og dermed har vi fått sjekket adferden til bilistene i nærheten av Aune barneskole, Oppdal ungdomsskole og Oppdal videregående skole. Vi har også gjennomført kontroller ved Midtbygda og Drivdalen skole, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter