Tirsdag morgen skjøt Roy Ytterdahl ei binne på 156 kilo i Gävleborgs län i Sverige. Dette er den namdalingens åttende felling av bjørn. Sammen med hundene sine har han til nå sporet opp elleve bjørner som er felt.

- Vi gikk på fem timer gamle spor klokken fem om morgenen. Klokken 06.40 skjøt jeg bjørnen. Den sto inne i tetta og jeg måtte inn på ti meter for å få skutt, forteller Ytterdahl.

Tolv år med bjørnejakt

30 poster var ute, men bjørnen kom ikke på noen av dem. Roy har hatt et par vellykkede fellinger også under skadefelling i Norge. Roy startet med bjørnejakt i 2006.

- Men det er ikke før de siste syv årene at det har blitt fart på sakene. Denne typen jakt, kan ikke sammelignes med noen annen jakt, sier Roy Ytterdahl.

Flere mener at man ved hjelp av hundene til Ytterdahl fra Namdalseid ville tatt ut bjørnen som herjer på Fosen.

Hunden Gucci er en grå elghund, men som kun er brukt på bjørnejakt. Spisshunder er tillatt brukt på bjørnejakt også i Norge, mens det er forbudt med såkalte plotthunder som er avlet spesielt for bjørn og villsvin.

Les også: - Vi hører hysterisk breking fra lammene som går uten mor

Fikk bilde av bjørn mandag

Sauebøndene i Osen og Namdalseid er fortørnet over at de ikke fikk skadefelling da bjørn tok en sau der. Det kan være den samme bjørnen som vandret videre til Fosen og nå har forsynt seg grådig av saueflokkene der.

Dette bildet av en bjørn ble tatt av et viltkamera i Namdalseid i slutten av mai.

Mandag morgen tok et viltkamera bilde av en bjørn i Verran. Jaktlaget var på sporet åtte timer etterpå, men lykkes ikke i å få felt bjørnen.

Les også: Bjørn drepte sau tre mil fra Nidarosdomen

- Stor tabbe

- Når vi ikke fikk skadefelling, men det ble gitt på Fosen, burde Roy Ytterdahl blitt tilkalt i stedet for at de ga seg av sted på bjørnejakt på egen hånd. Det er en stor tabbe at vår ekvipasje ikke har sluppet til. Kommunen har et ansvar for å skaffe gode nok ekvipasjer. Tar man med en god bjørnejeger ut på skadefelling, så vil de andre i laget også lære av ham, sier leder i Osen og Namdalseid beitelag Hans Petter Hestmo.

- Det er en stor tabbe at vår ekvipasje ikke har sluppet til, sier beitelagsleder i Osen og Namdalseid Hans Petter Hestmo. Foto: Øyvind Lein

Han sier de var på skuddhold av bjørnen seks ganger da den var i Namdalseid.

Les også: Elvestuens bjørneutspill: - Dette er en krigserklæring

- Ikke i nærheten av skuddsjanse

Mandag morgen tok skadefellingslaget kontakt med Ytterdahl, men han hadde da reist til Sverige for å jakte bjørn. Skadefellingslaget dro ut fordi man hadde fått inn et bilde av bjørnen tatt av et viltkamera i sekstiden mandag morgen. De fikk med seg bjørnehunder fra Statens Naturoppsyn, men etter tolv timer endte jakten resultatløs.

Dette bildet av en bjørn ble tatt av et viltkamera i Verran mandag morgen. Skadefellingslaget var på sporet i tolv timer uten at de fokk skuddsjanse.

- Vi støtter oss i stor grad på Statens Naturoppsyn når det gjelder hundeekvipasjer. Vi har fått mange tilbud og det er flott. Og så gjøres det et valg. Vi støtter oss til Statens Naturoppsyn (SNO). Skadefellingslaget rykket ut med hunder. De sporet bjørnen i tolv timer i meget krevende terreng. De var ikke i nærheten av å få en skuddsjanse, sier Tore Solli i Indre Fosen kommune.

Les også: Bjørnevik flyr jegerne i bjørnejakt

Søkte om plotthund

De har søkt om å få bruke løshund (plotthund) i skadefellingen, men dette ble avslått av Miljødirektoratet.

- Man må alltid se på fordeler og ulemper med løshund. Vi mener kommunene kan vurdere dette selv. Miljødirektoratet har sagt at bjørn blir stresset av dette. Det vises til forskning i Sverige. Det andre argumentet er i forhold til beitedyr; hunden kan skade husdyr. Løs på drevet halsende hund er noe vi bruker på rev og gaupe. Spørsmålet er om det er større risiko for skader når du bruker det på bjørn, og om det er noe vi kan håndtere, sier Solli.

- Bør avklares

Han sier også at det ofte vises til SNO når det gjelder metoder skadefellingslag kan bruke for å få felt bjørn.

- SNO har vurdert dette ulikt fra landsdel til landsdel. Vi mener det burde vært en felles avklaring på dette. Sporhund kan også fungere, men det handler om å ha mest mulig verktøy tilgjengelig. Inge virkemidler er sikre, men det gjelder å ha flest mulig av dem tilgjengelig, sier Solli.

Les også: Nå brer det seg en stank av råtten sau her. Bare makk og bjørn trives i området

Forbudt i Norge

Anders Braa i Miljødirektoratet sier at det ikke er noe belegg for å si at løs på drevet halsende hund er noe bedre enn å bruke andre hunder:

- Det viktigste argumentet er at løshunder også kan jage husdyr, tamrein og andre ville dyr enn bjørn. Løshunder blir så gode som de har laget de. Og vi kan ikke sammenligne oss med Sverige. Der er det flatere terreng og bedre veinett, slik at man kan forflytte seg raskere. Vi skal tenke oss om før vi åpner for å gi tilgang for løshunder i skadefellingslagene, sier Braa.

Bruk av såkalt løs på drevet halsende hund på bjørn er forbudt i Norge.

- Om det viser seg at det er situasjoner og steder der det egner seg, vil vi vurdere å tillate det, sier Braa.