Tidligere fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahreh Letnes skal eksportere piggdekk til Iran og lage reisebrev fra landet i oktober. Det skriver Aftenposten.

– De som tror at vi ikke er ekte, de skal i hvert fall få passet sitt påskrevet. For vi har enorme planer. For når sånne ting skjer, i hvert fall med oss to, så forbanner vi oss på én ting. Det er at vi skal slå tilbake. Nå har vi masse planer, men det er business. Det er butikk. Det er handel. Det er kultur. Det er festivaler.

LES INTERVJUET MED SANDBERG OG LETNES: - Det at jeg blir kalt spion, er ren rasisme

Nye opplysninger

Det sa tidligere fiskeriminister Per Sandberg da han og kjæresten Bahareh Letnes tirsdag denne uken møtte nye journaliststudenter til skolestart på Oslo Met.

Aftenposten har hørt et lydopptak av samtalen. I en nesten 55 minutter lang seanse kom han med nye opplysninger om hva som skjedde i ukene og månedene før den kontroversielle Iran-reisen.

Sandberg ønsker ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.

Skal sende piggdekk til Iran

Til studentene sa Sandberg at det første han og Letnes vil gjøre er å sende «noen tusen piggdekk» til Iran.

– Iran har fire årstider hele tiden, de har mye vinter, mye bratte bakker og har ikke piggdekk. Tjene penger som gress. Det er det vi skal gjøre nå, sa Sandberg.

Han røpet også at de to skal lage festival i Oslo.

– Så skal vi arrangere en fantastisk svær festival i Oslo, der det iranske og persiske miljøet skal få lov å møtes, både i Norge, Danmark og Sverige, sa Sandberg.

Dette bildet ble lagt ut på Instagram fra feriereisen til Iran. Foto: faksimile

Reiser til Iran i oktober

Ifølge Sandberg reiser de to tilbake til Iran i oktober i år. På grunn av angivelige trusler mot Letnes, skal de få beskyttelse av iranske myndigheter, ifølge de to.

– Bahareh ringte departementet i Iran. De lovte oss det at hvis vi kom til Iran nå, så skal de passe på oss på grunn av alle disse drapstruslene, sa Sandberg.

Grunnen til at de trenger beskyttelse, er at Letnes skal ha fått flere hatmeldinger.

– Jeg får masse stygge hatmeldinger fra iranske folk som går og tror på dette her (påstandene om at hun er spion for regimet red.anm.). Det vet jeg ikke hvordan jeg skal rette opp, sa hun.

Letnes fortalte også at hun har fått dødstrussel fra gruppen Folkets Mujahedin.

– Derfor må det iranske regimet passe på om vi skal til Iran, sa hun.

Per Sandberg røpet også til studentene hva de skal gjøre i Iran.

– Vi skal lage fem leserbrev fra Iran, vi skal reise rundt i Iran og lage dokumentarer som vi skal selge, sa Sandberg.

– Familien bekymret

Letnes sa at hennes familie i Iran er veldig bekymret for henne.

– Mujahedin er ikke så aktive i Iran. Hvis de hadde vært aktive i Iran, så hadde de helt sikkert truet familien min. Det iranske regime vet godt hva som har skjedd, så det har ikke skapt noe problemer for dem ennå. Men de er veldig bekymret for meg, sa Letnes.

Til studentene fortalte Sandberg også detaljer om hvordan han flere ganger hadde møtt Letnes de siste tre årene.

Per Sandberg og Bahareh Letnes under pressekonferansen duoen hadde. Foto: Scanpix, NTB scanpix

Første gang de møttes var på en konferanse 28. oktober 2015 i Oslo der Sandberg holdt et foredrag.

– Da kom Bahareh opp til meg og sa: «Hei, Per! Jeg er fra Skogn jeg også».

Den 28. september året etter sendte Letnes en åpen søknad om jobb på e-post til fiskeriministeren, dagen etter at han dro til Iran på offisielt besøk.

Til studentene fortalte Sandberg at han møtte Letnes igjen i juni 2017 på en pub i juni 2017, sammen med moren og noen venninner.

Valgforsker: – Sandbergs avgang uheldig for Frp

Ble passet på

Han fortalte også om Iran-turen i sommer, og sa at Letnes og han ikke reiste rundt som kjærester.

– Når jeg bodde hjemme hos mor og far til Bahareh lå jeg på gulvet sammen med faren hennes. Når vi var ute og reiste i Iran, så hadde jeg verge hele tiden. Det var enten broren til Bahareh eller så var det en svoger som passet på meg, så jeg ikke gikk for langt, sier Sandberg.

Frp i Trøndelag: Ga beskjed om at grasrota hadde fått nok