Nestleder Jim-Andre Stene i Trondheim sopp og nyttevekstforening er på soppseminar i Røros da Adresseavisen ringer.

- Det var store mengder steinsopp, ja, sier han om bildet av soppen fra Surnadal.

- Er det soppår i Trøndelag i år?

- Ja! Vi er samlet her på soppsakkyndigsertifiseringskurs, folk fra flere steder i Trøndelag, så vi har fått grei oversikt over tilstanden rundt omkring: Soppsesongen har akkurat startet, og nå popper det opp over alt. Det blir et skikkelig soppår nå i august og ut i september, eller «sopptember», som vi kaller det i dette miljøet, sier en entusiastisk Stene.

Varme - så regn

Stene sier vi også kan snakke om et «steinsoppår» i år:

- Det var det vi hadde håpet på tidlig i sesongen. Når vi får en så varm sommer og så den store nedbørsmengden vi fikk fra august, så får vi den kontrasten som gjør at det blir steinsoppår. Det er mye av både vanlig steinsopp (som på bildene, journ.anm.) og rødbrun steinsopp, sier Stene.

Rødbrun steinsopp trives ved furutrær, den har like god kvalitet som den vanlige, ifølge Stene.

- Hvor er det best forhold for sopp nå?

- Det ser ut som det er i hele Trøndelag, men enkelte plasser, litt høyt oppe og der det ennå ikke har vært så mye nedbør, kommer det litt senere i gang. Vi var redd for at hele soppsesongen ble avlyst siden regnet uteble så lenge, men så kom regnet. Det er gøy, altså! sier han.

Denne digre steinsoppen vitner om de gode forholdene for steinsopp i deler av Trøndelag i år.

Resertifisering i Røros

28 personer sertifiserte soppsakkyndige er altså samlet i Røros for resertifisering denne helgen. Det må skje hvert femte år for å sikre at de har den nyeste informasjonen tilgjengelig. Det er biolog og forfatter av blant annet Sopphåndboka Per Marsdal som holder kurs i Røros.

Her er de neste aktiviteten som Trondheim sopp og nyttevekstforening står for: Det er soppkontroll søndag klokken 14–17 på Lavollen i Bymarka. Hver onsdag arrangeres tur som man kan være med på, uavhengig av om man er medlem i foreningen eller ikke. Førstkommende onsdag samles de på Ferista på Sverresborg fra klokken 18. Søndag 2. september er det soppens dag.

- Det er en ekstra markering vi har den første søndagen i september. Da er det fast at vi står på Haukvatnet parkering i Bymarka. Der har vi sopputstilling der folk kan se og lære, vi deler ut materiell til barna og annet, forteller Stene.

- Til slutt, er soppen ved siden av drikkeflaska spesielt stor?

- Ja, den er så absolutt diger. Steinsopper kan bli opptil flere kilo, og dette er en veldig stor sopp, ja. Har du plukket et par sånne, så har du mye mat, sier Stene.