Det var 5. februar rett før klokken 17.50 at en maskert raner kom inn og holdt frem en pistol mot de ansatte ved Gullgalleriet i Munkegata i Trondheim.

Ranet skjedde i arbeidstiden. Det var derfor flere ansatte på jobb, men ingen kunder til stede da mannen dukket opp og angivelig uttalte: «Give me your diamonds». Han stakk deretter av med et stort utbytte - både diamantringer i gull, smykker og øredobber.

Nekter skyld

En 42 år gammel mann med serbisk og bulgarsk statsborgerskap er tiltalt for grovt ran etter hendelsen. Ifølge tiltalen mot ham hadde ransutbyttet en totalverdi på 488 000 kroner.

Politiet søkte med hundepatrulje etter ranet.

Advokat Tore Angen, som forsvarer tiltalte, opplyser at klienten fortsatt nekter for å ha begått handlingen.

- Han erkjenner ikke noen forbindelse med selve ranet, sier Angen.

Det er satt av fire dager til straffesaken som begynner tirsdag. Totalt er det innkalt elleve vitner.

- Glade når det er over

Daglig leder og deleier Svein Rune Torsteinson (62) ved Gullgalleriet i Trondheim ser frem til at det blir satt et punktum i saken.

- Vi skal være kjempeglade når alt er over. Og vi kan starte hverdagen igjen og ikke tenke så mye over hendelsen. Vi jobber i et kreativt yrke, det er ikke noe særlig å ha dette i bakhodet hele tiden, sier han dagen før saken skal i retten.

- Hvordan blir det å møte den ranstiltalte i retten?

- Det er ikke så veldig hyggelig å tenke på. Men vi må bare gjennom det, sier han, og karakteriserer vitneforklaringen i retten som en plikt.

Selv om ingen ble fysisk skadd i ranet, var det en belastning ifølge Torsteinson.

- Det øyeblikket du snur deg, og ser inn i … det er ganske … ja, det er tøft. Også å tenke på i etterkant.

Nabo til gullsmed: - Må være brutalt å oppleve et ran

Fått nytt alarmsystem

Han skryter av politiets innsats, og han tror også det kan ha en større betydning på sikt at saken skal for retten.

- Jeg tror det er bra for byen. At befolkningen ser at det ryddes opp når det er snakk om en så alvorlig sak, sier han.

I etterkant har Torsteinson og flere andre gullsmeder vært på kurs i regi Securitas.

Krimteknikere jobbet i gullsmedbutikken etter ranet i vinter.

- Det er viktig å lære av dette. Kurset var veldig positivt. Vi har også satt opp nytt alarmanlegg som har en tåkeleggingsfunksjon, forklarer Torsteinson.

- Hva betyr tåkelegging?

- Dersom noen passerer en sone i lokalet vil denne boksen eksplodere, og da kommer det en ufarlig røyk som tåkelegger hele lokalet. Man ser ikke én meter foran seg, sier gullsmeden.

Det har også vært mye støtte og forståelse blant kundene etter ranet, som har kommet med både blomster og gode ord ifølge Torsteinson.

Daglig leder og deleier Svein Rune Torsteinson ved Gullgalleriet i Trondheim har drevet gullsmedbutikk i Trondheim siden 1982.

LES TIDSLINJE: Slik var jakten på gullsmedraneren minutt for minutt

Gjorde funn

Den tiltalte mannen ble pågrepet av politiet på Trondheim Torg ved en tilfeldighet 10. mars. Han hadde da nylig kommet til Norge via Sverige. Mannen ble stoppet fordi han gikk sammen med en kjenning av politiet. Han ble bedt om å legitimere seg, og da viste det seg at gyldighetstiden på passet hans var gått ut. Han ble da tatt med til politihuset for nærmere kontroll, opplyste politiadvokat Vegard Hermann Tobiassen ved Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen i sommer.

Da etterforskerne lette i bagasjen hans etter ID-papirer, fant de et gassdrevet luftvåpen. Mandag 12. mars ble han derfor fremstilt for varetektsfengsling i påvente av utvisningsvedtak etter utlendingsloven. Han hadde også fått et forelegg for våpenet han hadde på seg. Senere samme dag ble det imidlertid gjort ytterligere funn i bagasjen. Et funn som knyttet ham til ranet hos Gullgalleriet. Politiet har så langt ikke villet si hva dette var.

Mannen ble etter dette siktet for grovt ran med skytevåpen og fremstilt for fengsling på nytt. Han sitter fortsatt i varetekt.

Var i Ungarn

Etterforskningen av mannen førte trondheimspolitiet til Ungarn. Etter pågripelsen av 42-åringen kartla nemlig politiet reiseaktiviteten hans, og de fant ut at han hadde vært i Ungarn i slutten av februar – etter ranet. I april dro derfor flere representanter fra politiet i Trondheim til Budapest. De tilbrakte tre dager i byen, hvor to av dem ble brukt til ransakinger av pantelånerforretninger.

Politifolk fra Trondheim (t.v.) var til stede og observerte da ungarsk politi (t.h.) bisto med ransakinger i Budapest i forbindelse med etterforskningen av ranet av Gullgalleriet i Trondheim.

Mens norsk politi var til stede som observatører ble det funnet flere ringer.

Det forsvant ringer, smykker og øredobber for 488 000 kroner under ranet ved Gullgalleriet i vinter. Denne ringen, som ble funnet i Budapest, mener politiet stammer fra ranet.

- Vi mener at beslaget i Budapest kan knyttes til siktede og Gullgalleriet, sa Tobiassen i juli.

42-åringen er nå tiltalt for hvitvasking som følge av at han skal ha pantsatt minst 20 ringer og et par med diamantøredobber, som stammet fra ranet av Gullgalleriet, i pantelånerforretninger. Dette skal ha skjedd mellom 22. februar og 24. februar.

Her er to av ringene som ble funnet under ransaking i Budapest.

Mannen er også tiltalt for å ha oppbevart gasspistolen som politiet fant da de pågrep ham i mars.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter