- Jeg har jobbet hardt for dette de to siste årene. Jeg ville være sikker på å komme inn, sier Tobias Ringvold (16).

Tobias, Hanna Bjørnstad Hellem og Mari Bøklepp Myran er tre av elevene som lyktes med å få plass på entreprenørskapslinja ved Thora Storm, en av de mest populære utdanningsprogrammene ved den videregående skolen i Midtbyen.

Skoleplassene har 16-åringene fått etter solid jobbing på ungdomsskolen: De har alle et karaktersnitt på 5,2-5,3. Så langt kjennes det ut som det var verdt jobben:

- Dette ser bra ut, sier de.

Krever læring

I år var det 412 søkere til 270 plasser ved VG1 ved Thora Storm. Det betyr at det var mer enn 1,5 søkere per plass. Meråker vgs. har tilnærmet like stor kamp om plassene, mens Heimdal vgs. og Trondheim katedralskole også er svært populære. Det viser en oversikt fra Trøndelag fylkeskommune.

Thora Storm har i dag rundt 850 elever, og har både studieforberedende fag og yrkesfag. Ved studieforberedende måtte elevene i år ha et karaktersnitt på minst 4,4 fra ungdomsskolen for å komme inn.

Ydmyk: Rektor Anders Buhaug er både glad og ydmyk for at Thora Storm er så populær.

- Vi har vært en godt søkt skole i mange år. Vi er veldig takknemlige for å være i en slik situasjon, men også ydmyke. Jeg tenker at dette forplikter oss ganske mye, sier rektor Anders Buhaug.

- Hvordan da?

- Jo flinkere elevene er, jo mer krevende er både elever og foresatte. Vi får elever som forventer læringstrykk og faglige utfordringer. Vi er opptatt av å finne en balansegang mellom læringstrykk og omsorg, sier Buhaug.

Han sier at de forsøker å dempe karakterpresset ved å ha det han kaller en «karakterdempet oppstart». Istedenfor karakterer, får elevene faglige tilbakemeldinger fra lærerne i starten.

- Som rektor må jeg si at elevene skal jobbe godt med skolen, men jeg sier også at de skal ha det artig, få nye venner og huske på å senke skuldrene.

Midtbyen

Rektor tror det er flere årsaker til at skolen er så populær.

- Jeg tenker at vi gjør en del riktige ting. Vi jobber med å få et godt skolemiljø, vi gir elevene gode vurderinger og vi er opptatt av å gi relevans i opplæringen slik at en elev skjønner hvorfor en må lære religion når en skal bli økonom. I tillegg jobber vi langsiktig. Og selvfølgelig er det en fordel å ligge i Midtbyen, sier Buhaug.

Det er studiespesialisering som har størst søkning ved Thora Storm, men på alle utdanningsprogrammene er det flere søkere enn det er plass til. For Tobias, Hanna og Mari var det entreprenørskapslinja som lokket.

- Det var pappa som anbefalte meg å gå her. Jeg syntes dette hørtes bra ut, sier Hanna. Hun tror miljøet blir litt mer sammensveiset i en slik spesiell klasse.

- Jeg hadde lyst til å gå på en annen skole enn alle andre jeg har gått sammen med tidligere. De fleste fra Nardo har valgt Strinda. Siden det er vanskeligere å komme inn her, tenker jeg at det kanskje er litt mer læringstrykk her, sier Mari.

De er forberedt på at det blir mye jobbing, men gleder seg. Samtidig er de glade for at det ikke er noen sosseskole, slik de har hørt at andre skoler kan være.

- Her tror jeg du kan på i pysjamasbukse hvis du vil, sier Tobias.

Godt miljø: De har hørt at både det faglige og sosiale miljøet er bra ved Thora Storm. Nå er de klar for tre år ved midtbyskolen. Fra venstre Hedda Mogseth Nordal, Hanna Evenstad, Frøy Trondsetås Hilde og Emma Strøm, bak Tobias Røe Skjelbakken og Sarah Emilie Melkvik.

Flere jenter

En konsekvens av de høye søkertallene, er at flere jenter enn gutter kommer inn, fordi jentene har bedre karakterer fra ungdomsskolen.

Rektor bekrefter dette, men sier at fordelingen er blitt bedre i år. På første året på studiespesialisering er det nå 56 prosent jenter.

Tobias Røe Skjelbakken er en av ni gutter i en studiespesialiseringsklasse på rundt 30 elever.

- Jeg trodde det var enda færre gutter her, så jeg ble overrasket. Men for meg er det helt fint å gå sammen med jenter, smiler han.

Vi møter han i trappa i følge med fem jenter. De hadde alle Thora Storm som førstevalg.

- Jeg har hørt masse bra om skolen. At det er flinke lærere, og at det er et godt miljø her, sier Hedda Mogseth Nordal.

Vil lære: De har valgt Thora Storm fordi de har hørt at elevene trives og at lærerne er gode. Nå er de spente på hvordan de tre årene med studiespesialisering blir. Fra venstre Tobias Røe Skjelbakken, Sarah Emilie Melkvik, Hanna Evenstad, Frøy Trondsetås Hilde, Emma Strøm og Hedda Mogseth Nordal.

Rift om plassene

Fylkesdirektør for utdanning, Vegard Iversen, sier at det er i Trondheim søkertallene varierer mest fra skole til skole. I norddelen av fylket er det bedre samsvar mellom søking og antall plasser.

- Det er helt tydelig at det er rift om plassene ved enkelte skoler i Trondheim. Dette er nok både historisk og kulturelt betinget. Sentrumsskolene alltid har vært populære, mens utkantskolene har litt lavere søking, sier Iversen.

Fylkeskommunen mål er at tilbudet skal være likeverdig ved alle skolene, og Iversen mener kvaliteten er god, uansett hvilken videregående skole elevene havner på.

Han sier at om noen år vil skolekapasiteten bli for liten i Trondheim, fordi elevtallet øker.

- Derfor planlegger vi å bygge en ny skole i Trondheim øst, i Leangenområdet, til skolestart 2024, sier Iversen.

Idrett er populært

Meråker vgs. er en av fylkets mest populære skoler, og har nesten 1,5 søkere til hver plass. Her er det idrett som frister, og skolen har landslinje både i langrenn og skiskyting.

- Det er mange som vil hit fordi de har hørt mye bra om skolen og idrettsmiljøet i Meråker. I tillegg har det vært en del gode langrennsløpere som har gått her, og det har gitt skolen et godt omdømme, sier rektor Bjørg Sissel Kvannli.

Heimdal vgs. har også flere søkere enn de har plass til. Skolen åpnet i splitter nye lokaler i høst, men rektor Elisabeth Tandstad sier de har hatt stor søking lenge.

- Vi har idrett og musikk som to populære linjer, og det gjør at også flere søker seg til studiespesialisering. I tillegg har vi to populære yrkesfag, elektro og IKT servicefag, sier Tandstad. Hun tror skolen er kjent for å ha høy trivsel både blant elever og ansatte. Nå har den vokst fra 740 til 1000 elever.

- Vi har fått et helt fantastisk bygg, men det krever litt når vi vokser slik, sier Tandstad.