Rømmingen fra en ventemerd ved Salmars Innovamar-slakteri på Nordskaget ble meldt til Fiskeridirektoratet 12. august 2014 og det antas at rundt 300 laks slapp ut. Direktoratet anmeldte saken til Trøndelag politidistrikt - som siden etterforsket saken. Den er nå også påtaleavgjort.

Straffesak i Fosen tingrett

5. mars ble Salmar AS ved styrets leder ilagt et forelegg på 1,5 millioner kroner for brudd på akvakulturloven. Det er politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt som har skrevet forelegget etter ordre fra Statsadvokatene i Trøndelag. Forelegget er imidlertid sendt videre til Fosen tingrett for pådømmelse.

Politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt har ilagt selskapet Salmar et forelegg etter en lakserømming i 2014.

- Saken havner i retten fordi Salmar AS ikke har vedtatt forelegget, forklarer politiinspektør Nilsen, som ikke har noen ytterligere kommentarer til forelegget.

- I propellen

Ifølge grunnlaget i forelegget skal selskapet mellom 10. og 12. august 2014 ha tatt i bruk et akvakulturanlegg uten å ha sørget for at sju av åtte nøter var tilstrekkelig nedloddet. I tillegg hadde anlegget svært redusert flyteevne, mener påtalemyndigheten.

«Brønnbåten Ro Fjell startet den 12. august ca. kl. 14.15 å tømme fisk i merd nr. 6 ved anlegget. På grunn av manglende nedlodding av noten drev den inn mot fremre baugpropell på brønnbåten. Dette medførte at det oppsto ett hull/revne på ca. 5 meter i noten. Det rømte fisk gjennom dette hullet/revnen og ut i åpen sjø», heter det i forelegget.

Olav-Andreas Ervik, konsernsjef i Salmar ASA og styreleder i datterselskapet Salmar AS, opplyser i en sms at de mener det ikke er grunnlag for forelegget de har fått.

Olav-Andreas Ervik er konsernsjef i Salmar ASA. Han opplyser at de mener at det ikke er grunnlag for forelegget påtalemyndigheten har ilagt dem.

- Salmar er uavhengig av dette i dialog med påtalemyndigheten om forelegget, skriver han videre.

Idømt bot på to mill.

Avisa Hitra-Frøya fikk i 2014 innsyn i anmeldelsen fra Fiskeridirektoratet, og har tidligere skrevet at direktoratet mener at rømmingen hadde et vesentlig større skadepotensial enn de anslagsvis 300 fiskene som rømte.

2012 ble Salmar dømt i Fosen tingrett til å betale to millioner kroner etter at 175 000 laks rømte fra et anlegg utenfor Hitra. Også den gang var utgangspunktet for straffesaken et forelegg, men høyere - fire millioner kroner. Selskapet nektet å vedta, og i den påfølgende straffesaken ble altså bota halvert.

Den nye straffesaken mot selskapet er berammet 19. november og det er satt av fem dager i retten.