Formannskapet sa tirsdag ja til at Nardo skole fra neste skoleår kan øke kapasiteten med 50 elever. Utbyggingen er beregnet å koste 18,5 millioner kroner.

- Skolen er bygd som en baseskole med plass til like mange elever på hvert trinn, men årstrinnene er ikke like store. Derfor trenger vi større fleksibilitet, sier Elin Østgaard, rektor ved skolen.

Underviser i SFO-arealet

Nardo skole sto ferdig i 2008, og rådmannen beskriver skolen, som er bygd i massiv tre, som et signalbygg for kommunens deltakelse i Nordiske trebyer.

Skolen var i 2008 dimensjonert med 55 elever på hvert trinn, men enere er kapasiteten nedjustert til 50–51 elever på andre til sjuende trinn, og 56 elever på første trinn. Totalt har skolen i dag kapasitet til 386 elever.

Men skolens største trinn, andre klasse, har over 70 elever, og fjerde trinn har nærmere 60 elever. Det skaper utfordringer for skolen som ligger et steinkast unna omkjøringsveien.

Samtidig viser en gjennomgang av garderobene ved skolen at de ikke lenger er tilpasset dagens arealkrav. Derfor skal nå seks av sju garderober ved skolen utvides.

Utbyggingen av undervisningsarealer skjer med et tilbygg i to plan mot Sunnlandsskrenten. Dette vil gi to ekstra undervisningsarealer, og øke skolekapasiteten til 436 elever.

- Formen på skolen blir den samme som før. Dette vil gi oss en mer fleksibel skole, sier Østgaard.

Større garderober

Skolen er i likhet med flere andre skoler i Trondheim bygd som en baseskole med såkalt desentraliserte undervisningsarealer, noe som innebærer at hvert trinn har hver sin inngang fra skolegården. Rådmannen beskriver at slike skoler ofte får kapasitetsutfordringer, fordi elever ikke kan flyttes fra et trinn med for liten kapasitet til et annet trinn med ledig kapasitet.

Samtidig viser prognosene at elevtallet etter hvert vil stige.

- Det planlegges for en stor økning av antall boliger på Tempe, Valøya og Sluppen. Boligpotensialet i skolekretsen er derfor stort og elevtallet kan ved full utbygging bli høyere enn anleggets kapasitet, heter det i rådmannens saksfremlegg.

Rådmannen forventer at trinnene på sikt vil bestå av mellom 50 og 65 elever.

Bygger i skoletida

Byggearbeidet skal starte i oktober i år, og skal være ferdig til skolestart neste høst.

- Skolen vil være i full drift i perioden og skolen løser dette ved å omorganisere bruk av arealer og innganger gjennom byggeperioden, skriver rådmannen.

- - Det er ingen ønsket situasjon å bygge skole mens skolen er i drift. Inneværende skoleår vil bli et byggeår, men vi har etablert et godt smarbeid med Trondheim eiendom og tror utbyggingen vil la seg gjennomføre på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte for elevene, sier Østgaard.

I tillegg til å utvide selve skolen, skal også skolegården forbedres med hinderløype, karuseller og sklie. Dette skal skje nordøst i skolegården, og skal kompensere for at uteområdet blir noe redusert.

Byggeår: Nardo skole har for liten fleksibilitet til å ta imot store årskull. Nå skal undervisningsarealet utvides med et tilbygg i to plan, i tillegg til at seks garderober skal utvides. Foto: Hilde Skjesol