Julie Hofstad Hagen (12), Malene Høgnes Garte (11) og Elias Falk Maalen (12) skal treffe barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland på hennes kontor tirsdag i neste uke.

- Vi vil, blant annet, fortelle henne at vi beveger oss mye mer enn det både vi selv og de voksne trodde, sier Elias.

Elevene vil gi henne innsikt i hva de har funnet ut om seg selv og medelevenes kosthold, fysiske og psykiske helse.

- Vi beveger oss mer enn de voksne tror

Folkehelse-anbefalingen er at barn er i fysisk aktivitet i minst en time hver dag.

- Vi hadde på oss målere i en og en halv dag. Og vi var i bevegelse mye lengre tid enn en time. Én hadde sju timer registrert, til sammen, på sin måler! Og den som beveget seg minst var i aktivitet i fire timer, sier Elias.

På Kattem er det mange som spiller fotball, håndball og driver med turn og taekwondo, forteller ungene, som er rimelig sikre på at de er mer aktive en foreldrene sine.

- Voksne tror de har så mye dårligere tid enn barn. Det stemmer ikke. Vi har akkurat like mye, det handler bare om å ta seg tid, sier Malene.

Vi vet at: Elias Falk Maalen (12) , Julie Hofstad Hagen (12) og Malene Høgnes Garte (11) fra Kattem skole har deltatt i forskning om folkehelse.

Bevisstgjøring av barn

Elevene har vært med i et prosjekt hvor målet var å gi barna en stemme i arbeidet med å skape bedre folkehelse. Masterstudenter fra NTNU rykket inn på skolene i vår og jobbet sammen med elevene. Studentene jobbet ønsket å utvikle metoder og strategier for å få frem barns stemme, gjennom prosjektet «Eksperter i team».

Barna fant ut ganske mye om seg selv og sine medelevers helse.

- For eksempel registrerte vi det vi spiste og skulle finne ut om det var sunt eller usunt. Visste du at det er like mye kalorier i en liten muffins som i to og en halv brødskive? Eller hvor mye frukt du kan spise i stedet for en liten skål med godteri, spør Malene og understreker at både brødet og frukten i tillegg har viktige næringsstoffer i seg.

Når det kom til psykisk helse, hadde de blant annet rollespill.

- Vi kartla følelser og hadde et rollespill om utestengelse. Han som sto i midten og ble utestengt i rollespillet ble nok lei seg på ordentlig. Og vi andre kjente det inni oss selv vi også, sier Julie.

Har lært å bruke stemmen

Elevene forteller at bevisstheten de har fått, har lært dem å stille spørsmål.

folkehelsekonferansen «Blimedno» i vår sto alle elevene på trinnet på scenen og ba om svar fra fagfolkene i panelet.

- Jeg spurte om hvordan voksne mobber hverandre. Mange voldtar, eller plager barn og noen lærere mobber andre lærere. Vi vet det! Men hvorfor de lar det skje? De er jo voksne og burde vite bedre, sier Julie.

- Faktisk tror jeg man forventer at barn har større toleranse for en spøk og kanskje også mobbing. Men jeg tror også at barn har lettere for å gå over streken, sier Malene.

Så er ikke barna sikre på om det bør være sånn.

Vil bli hørt

Kattem-elevene skal til Oslo sammen med elever fra Sørborgen skole. De gleder seg til å få omvisning på Stortinget og å møte visepresident, Eva Kristin Hansen. Men aller mest spent er de på møtet med Linda Hofstad Helleland.

- Det viktigste vi vil fortelle henne er at man kan bli psykisk syk hvis man ikke prøver å holde seg i form. Hvis man bare spiser godteri og ser i en skjerm. Da får man firkanta øyne, sier elevene og ler.

De innrømmer at det høres ut som noe de voksne kunne sagt.

- Det kan jo hende at hun vet litt om dette fra før, men likevel håper jeg at hun skal få lære noe nytt, sier Malene.