Sauenæringen i Meråker opplever et av sine verste år med tap til bjørn. Jakt på bjørn ble tidlig i sommer iverksatt.

Skadefellingen ble stanset da det dukket opp et bilde med det som kan se ut som binne med en unge. Om det virkelig er mor og barn som er ute og går vet man ikke sikkert.

Klage avvist

Meråker kommune fikk 14. august avvist sin klage til Miljødepartementet om forlenget skadefelling av bjørn. Bakgrunnen var at de 23. juli fikk avslag hos Miljødirektoratet på søknad om skadefelling. Selv om Meråker er et beiteprioritert område, sier Miljødepartementet at det overordnede hensynet til bjørnebestanden veier tyngst. Det er for få ynglende binner i Norge med tanke på bestandsmålet.

- Kan være to hannbjørner

Verken fagdirektør Terje Bø i viltseksjonen i Miljødirektoratet, eller rovviltansvarlig i Staten Naturoppsyn Tore Solstad vil med sikkerhet si at det er ei binne med unge som er avbildet nattetid den 16. juli.

- Jeg vet ikke om man med stor sikkerhet kan si at det er ei binne med unger som er avbildet, men det betraktes om det så langt. I teorien kan det være to hannbjørner på bildet – en liten og en stor. Så vil prøvene vise om det virkelig er ei binne og eventuelt hvor hun kommer fra, sier Solstad.

Han håper prøver som er sanket inn i løpet av året, vil vise om det er ei binne med unge i Meråker, eller om bildet som er tatt i juli er feiltolket.

- Ikke 100 prosent sikkert

Antagelsene går på at bildet viser ei binne med en unge som er to-tre år gammel.

- At det er binne med unger i området er veldig spesielt, da Meråker ligger langt unna kjente yngleområder for bjørn, sier rovviltansvarlig i Staten Naturoppsyn Tore Solstad.

- Vi kan konkludere med at det er mer enn én bjørn i Meråker fordi vi har to på det samme bildet, men vi kan ikke med ett hundre prosent sikkerhet si at det er binne med unge. Vi kan si at det er to bjørner med betydelig forskjell i størrelse, sier fagdirektør Terje Bø i viltseksjonen i Miljødirektoratet.

DNA-prøver innhentet

DNA-prøver som er innhentet kan si noe om det er binne med unge i Meråker. Prøvene som er levert inn i løpet av sommeren blir ikke analysert før til vinteren og det er ikke sikkert at resultatene er klare før i februar neste år.

- Bildet viser ei binne med unge. En voksen bjørn sammen med en liten bjørn. Etter vår vurdering er det ei binne med unge. Bjørner operer ellers ikke sånn i lag, sier seniorrådgiver hos Fylkesmannen, Inge Hafstad.

Bilde av to bjørner i området rundt Fossvatna tatt av viltkamera i sommer. Viltkameraet står på kadaver som er dokumentert tatt av bjørn.

Om bildet som viser to store bjørner sammen, sier Hafstad:

- Vi har minimum en voksen bjørn til i det området. Et bilde viser to voksne bjørner sammen. Her kan det også være med en unge som ikke vises på bildet, sier Hafstad.

- Hurtiganalyser hadde ikke endret noe

Fylkesmannen mener det vil være svært krevende å gjennomføre fellingsforsøk i dette området med krav om at hunnbjørn med unger ikke skal felles.

På spørsmål om man ikke burde analysere alle prøvene med en gang for å få mer informasjon om bestanden i «nåtid», sier Hafstad:

- En hurtiganalyse hadde ikke endret noe i forhold til forvaltningens håndtering. Bildet viser med tydelighet at det er ei binne, og det er sterkt førende for å gi fellingstillatelse.

Han sier det har vært en spesiell sommer med tanke på skadesituasjonen i Meråker og på Fosen.

- Og så er bildet av binne med unge spesielt. Det gjør det vanskelig for forvaltningen, sier Hafstad.

Spent på årets analyser

Terje Bø er spent på hva årets analyser vil fortelle om bjørnebestanden i Meråker og Trøndelag.

- Hadde dere ønsket hurtigere analyser for å vite mer om bestanden i nåtid?

- Man kan alltid ha en diskusjon om forenkling av prøver, men det er en kostnad forbundet med det. Dersom vi skal ta hasteanalyser av hver prøve vil det bli dyrere enn å ta de samlet. Her er det fylkesmennene som sitter med hånden på rattet. En enkeltprøve vil nok koste drøye fem tusen kroner, sier Bø.

Les også: «Trønderbjørnen» har kostet staten 44 millioner kroner de siste 12 årene

Skjøt bjørn i april

Skadesituasjonen på sau i Meråker har vært omfattende i sommer. Selv etter at det man antar var et skadedyr ble skutt i vår, fortsatte tapene av sau. En hannbjørn på 162 kilo ble tatt ut på vårsnø 14. april i år. Bjørnen ble skutt fra helikopter ved Fossvatna. Dette etter at om lag 50 sauer var tatt sommeren før.

En voksen hannbjørn ble skutt fra et helikopter i Meråker 16. april. Bjørnen, som hadde en vekt på mellom 150 og 200 kilo, ble skutt i utmarka sør for E14.

Sauebøndene i Meråker hadde et håp om at det skulle bli en bedre sommer for næringen etter at hannbjørnen var skutt, men allerede 5. juni ble det funnet ferske kadaver. Dermed ble deler av saueflokken aldri sluppet ut på beite.

De fikk skadefellingstillatelse og var i kontak med bjørn flere ganger, uten å få felt den. Sauene er nå tatt inn fra områdene rundt Fossvatna og det er ikke funnet kadaver der de siste 14 dagene.

Bilde av bjørnen som er ute og rusler ved Fossvatna i Meråker 15. april. Denne ble skutt dagen etter.

Kan være fire-fem bjørner

Sauebøndene i Meråker har nå hatt tre tunge år på rad med tap til bjørn.

- Det er nå tredje året på rad vi har bjørneaktivitet i Meråker. Dette året er det verste. Det har gått i ett siden sauene ble sluppet på beite, sa lederen for skadefellingslaget Einar Kolden til Adresseavisen i juli.

Skadefellingslaget ser ikke bort fra at det kan være fire – kanskje fem – forskjellige bjørner i området. Ut fra bildene som er tatt i løpet av sommeren er det vanskelig å si eksakt hvor mange individ som har vært i området.

Bilde av bjørn i området rundt Fossvatna tatt av viltkamera i sommer. Viltkameraet står på kadaver som er dokumentert tatt av bjørn.

Les også: Fulgte bjørnen i Selbu i ti timer før det smalt

Ingen tap i 2015

- Vi har hatt en del skader utført av bjørn i Meråker i år. Til sammen er det 58 skader som er dokumentert gjort av bjørn. Disse skadene er ganske konsentrert i området rundt Fossvatna, sier rovviltansvarlig i Staten Naturoppsyn, Tore Solstad.

Bilde av bjørn i området rundt Fossvatna tatt av viltkamera i sommer. Viltkameraet står på kadaver som er dokumentert tatt av bjørn.

I 2013 var det 56 sau som ble dokumentert tatt av bjørn. I de to neste årene var det ingen tap. Så kom 2016 og 2017 med henholdsvis 48 og 46 sau som ble dokumentert skadet av bjørn.

- Meråker er et område som er litt til og fra. Området er godt unna de områdene der bjørn oppholder seg fast og yngler. Dette kan forklare hvorfor det noen år er ingen skader og noen år med store tap for beitenæringen, sier Solstad.

Les også: - Vi hører hysterisk breking fra lammene som går uten mor

Har DNA fra flere

I løpet av det siste årene er det funnet DNA fra flere bjørner i Meråker.

Individ NT107 (navnet i Miljødepartementets rovbase) oppholdt seg i Lierne i 2014. Deretter vandret hannbjørnen sørover og har vært innom Verdal og Stjørdal før man fikk inn DNA-prøve som bekreftet at den var i Meråker i fjor høst. Kanskje er det denne bjørnen som ble skutt i april, men det vet man heller ikke sikkert før analysene er ferdige.

Les også: Rovdyrsommeren er et politisk dilemma

Individ NT 133 er også en hannbjørn. DNA-prøver bekrefter at den oppholdt seg i området øst for Åre i 2015. I 2016 fant man spor etter den i Meråker. NT8 – også det en hannbjørn – var i Meråker i 2009.

- Det er først og fremst Trøndelag som har hatt de store omfattende bjørneskadene de siste årene. Vi må være spesielt oppmerksomme på det. Vi må ha fokus på innsamling av bestandsdata og vurdere hvor det er riktig å ha en beskatning av disse bjørnene, sier Bø.

- Historisk høyt uttak

Når beitesesongen nå straks er over, vil årets sesong bli diskutert.

- Det gjelder både det som er gjort og hvordan vi skal følge det opp. Det har vært mye snakk rundt effektiviteten av skadefellingen, men det er felt fem bjørner på skadefelling – to før sesongen og tre i beitesesongen. I tillegg er det felt en på nødverge i Lierne og det ble funnet to bjørneunger som begge er døde. Det er et historisk høyt uttak, sier Inge Hafstad.

Les også: Syv døde bjørner i Trøndelag i år – jakter på nummer åtte og ni