Trøndelag har ti turruter som er nominert til landsfinalen, og blant disse finner vi Ulvåsmarka turrute (Orkanger), Orkdalparken turområde og altså Malvikstien. Avstemningen avsluttes fredag kveld. Malvikstien i Trøndelag og Madonnastien i Eggedal ligger og kjemper om tittelen.

Merkelige epostadresser

Torsdag kveld oppdaget man plutselig at antall stemmer økte drastisk.

Kommunikasjonssjef i Gjensidigestiftelsen, Lars Erik Mørk. Foto: Privat

- Vi er oppe i 32 000 stemmer fra hele landet. Stemmene har siget inn jevnt og trutt. Torsdag så vi plutselig at antallet stemmer økte veldig. Vi oppdaget merkelige epostadresser og da vi gikk etter så vi at en del av dem var sendt fra samme IP-adresse. Det var altså forsøk på juks, og det har vi nå begynt å ettergå. Vi skal luke ut det vi mener er juks og så få et rettferdig resultat til slutt, sier kommunikasjonssjef i Gjensidigestiftelsen, Lars Erik Mørk.

Nye rutiner

Rutinene på avstemningen er nå forandret og mandag skal opptellingen være ferdig og resultatet offentliggjøres.

- Selv om vi synes dette er praktfulle turruter mange har stor glede av, betyr ikke det at vi kommer til å få flest stemmer. Derfor må turentusiaster og lokalpatrioter nå stemme frem sin favoritt blant våre kandidater slik at fylket vårt har et best mulig utgangspunkt når landsfinalen går av stabelen, sier Thor Brandt som er kontaktperson for Turskiltprosjektet i Trøndelag Fylkeskommune.

Mulig å stemme frem til 31. august

Det er lagt veldig godt til rette for å sørge for at folks favorittstier enkelt får mange stemmer. Det ligger bilder av og opplysninger om alle de 100 nominerte turstiene fra hele landet på www.turrute.no. Her kan alle som vil gå inn og stemme på sin favorittrute.

- Det er ikke mulig å avgi mer enn én stemme til hver turrute, men det er fullt mulig å stemme på flere ruter, sier Hansen. Avstemningen stenger 31. august, og det kåres da fylkesvinnere. Disse går videre til en landsfinale og Norges beste turrute kåres under Stikonferansen i Bergen 2019. Vinneren vil i tillegg til heder og ære motta en premie på 25 000 kroner og en plakett, sier Hansen.

Har investert 100 millioner

De fire siste årene har Gjensidigestiftelsen og fylkeskommuner over hele landet investert 100 millioner kroner og merket 40.000 kilometer turstier i nærområdet der folk bor. Trøndelag har ti ruter blant de 100 finalistene når Norges beste turrute nå skal kåres.

Et av tidenes mest omfattende spleiselag for en bedre folkehelse går straks i mål. Ambisjonen har vært å gjøre det enklere for alle i Trøndelag å gå på tur i nærområdet sitt. I årene 2014 til 2017 er det på landsbasis laget 63.900 unike turskilt og 7300 informasjonstavler, nær 100.000 frivillige arbeidstimer har gått med til å montere skiltene, og det er søkt om over 10.300 grunneiertillatelser til å skilte og merke turruter over offentlig og privat eiendom.

Tilsvarer avstanden rundt ekvator

- I denne perioden er det merket nye og eksisterende turruter i alle landets fylker og i 85 prosent landets kommuner. Den samlede distansen med merkede ruter tilsvarer avstanden rundt ekvator. Målet har vært å etablere et lavterskeltilbud, og å gjøre det enda enklere for folk å komme seg ut på tur der de bor. Man må ikke nødvendigvis opp på vidda for å gå på tur, nå venter naturopplevelser til fots, på sykkel og også i kajakk bare 250-500 meter fra boligområder over hele landet, sier prosjektleder for Turskiltprosjektet Bjørn-Egil Hansen i Gjensidigestiftelsen.

Merking gir økt bruk av turstier

En rapport utført av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), viser at det å merke allerede eksisterende turstier fører til flere nye bruker av stiene. Eksempelvis viser tellinger at ferdselen langs tre studerte stier i Brummundal økte med 50 prosent etter at skiltene ble satt opp. I Vestby var den tilsvarende økningen langs de fire stiene som ble studert der på 20 prosent.

- Turskiltprosjektet har vært et økonomisk samarbeid mellom Gjensidigestiftelsen og alle fylkeskommunene i landet som har delt på kostnadene i dette prosjektet. Etter en siste tildeling i 2017 videreføres prosjektet i en permanent tilskuddsordning gjennom Tippemidlene, sier Hansen.